reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Aspire One 751h: pokročilý netbook

13.7.2009, Jan Vítek, recenze
Acer Aspire One 751h: pokročilý netbook
Dnes si předvedeme nový netbook Acer Aspire One 751h-w, jehož hlavním lákadlem je obrazovka o úhlopříčce 11,6" s rozlišením 1366 x 768 (WXGA), o němž si dnes většina modelů může nechat zdát. To částečně proto, že takové specifikace neodpovídají představám Microsoftu. K dispozici jsou 4 různě barevné modely, jež se zaměřují především na výdrž běhu na baterie.
Netbook Acer Aspire One 751h rozhodně má svého potenciálního kupce čím zaujmout. Především je to 11,6" displej s rozlišením 1366 x 768 a pak také použitá platforma složená z procesoru Intel Atom Z520 (1,22 GHz) a Intel US15W (Poulsbo). Toto vše má ale své výhody a nevýhody, ale podívejme se nejdříve na zpracování Aspire One.



Nabízí se zde štíhlé tělo a moderní vzhled podpořený lesklými plasty a zakulacenými rohy. Avšak plasty jsou často měkké, což je problém především displeje, který by hrubší zacházení nemusel dlouho snášet a také se do jeho spárů snadno časem dostanou nečistoty. Základna netbooku je ale poměrně pevná, což platí i pro klávesnici a spodní panely. Pevný disk se navíc může těšit kovovému panelu, jenž podpoří jeho chlazení.

Práce s takovýmto přístrojem je celkem pohodlná. Není to samozřejmě stolní počítač, ale také to není miniaturní a neohrabaný malý netbook, na němž je psaní delších testů srovnatelné s tůrou ve španělských botách. Serióznější práci ale zabrání výkon, jenž skutečně není velký.

Za to může především nízko taktovaný procesor Atom, jenž ani ve svých nejrychlejších verzích není trhačem asfaltu a sada Poulsbo tomuto také nepřidá. Na druhou stranu je její integrované jádro GMA 500 schopné procesor šetřit díky hardwarové akceleraci HD videí, takže dohromady tento netbook při multimediálním využití zašlape do země i podstatně výkonnější modely. Hodí se k tomu i displej s vysokým rozlišením, ale ten zase díky přílišně jemnému rastru opět není příliš vhodný pro normální práci, pokud se tedy nechcete se svýma očima rozloučit předčasně.

Co se týče zbylých záležitostí jako výdrže na baterie, spotřeby a hlučnosti, pak zde si příliš stěžovat nelze. Na baterie nám netbook vydrží pracovat celý den a je také dobré že spotřeba v zátěži i bez zátěže se markantně neliší, takže ve většině případů bychom se s ní měli dostat pod 15 W, v klidu spíše kolem deseti. A že by byl i při zátěži nějak hlučný, to v žádném případě říci nelze, spíše naopak.


11,6" LCD (1366 x 768)
měkký displej se škvírami
nízká spotřeba a hlučnost
pro někoho možná až příliš vysoké rozlišení
dobrá výdrž na baterie
slabý výkon CPU a GPU
akcelerace HD videa
nevýrazný touchpad
velká klávesnice
nevyužitý prostor pro další porty
Cena v době testování: 10 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Acer Aspire One 751hw LU.S780B.017 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení netbooku Acer Aspire One 751h-w děkujeme společnosti Acer




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Netbook Acer Aspire One 751h is definitely able to catch many potential buyers' interest. That is especially thanks to its 11.6" display with resolution of 1366 x 768 and also platform consisting of Intel Atom Z520 processor (1,22 GHz) and Intel US15W (Poulsbo) chipset. However, these have their advantages and disadvantages, but first lets look at the overall design of Aspire One.

Acer offers a sleek stylish body with thin profile and round edges made of glossy and matt plastics. But especially the display lid is rather soft and bendy, so it may not be able to withstand physical stress and rough treatment, but that cannot be determined objectively. Also dust will be able to enter the body of the netbook using gaps between different pieces of plastics. On the other hand, the base is pretty tough as well as the keyboard and bottom panels. Moreover, HDD's cooling system is supported using aluminium panel.

Working with such a device is comfortable, even if not as comfortable as with proper notebook or desktop. But in comparison with smaller netbooks that use tiny keys and touchpads it is a completely different experience. Every single inch matters. On the otherhand, Aspire One 751h may not be used for serious work well because of its low performance.

That is the problem especially of the low-speed Atom processor which even at its highest frequencies is no champ and Poulsbo chipset does not add much. However, its integrated graphics core GMA 500 is capable of hardware HD video decoding, so for these purposes the overall performance is sufficient and the netbook is able to outperform much more powerful models. Here comes in handy also hi-res LCD, but still, for serious work it is not convenient because of its very fine raster grid.

Considering the rest qualities such as battery life, power consumption and noise, there is nothing to complain about. One may use it all workday using just its batteries and it is also good that power consumption does not differ much, so the netbook should not use more than 15 W, in idle typically about 10 W. And finaly, its noise is rather negligible.
reklama