reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Extensa 5610 - kvalitní low-end?

24.9.2007, Josef Brož, recenze
Acer Extensa 5610 - kvalitní low-end?
Nabídka notebooků Acer se rozrostla o novou řadu Extensa. Jedná se o modely, které osloví především příznivou cenou do 20 000 Kč,-. Neméně zajímavá je i hardware výbava, která obsahuje procesor Intel Core 2 Duo, integrovanou grafickou kartu Intel GMA 950, 1024 MB paměti a 120 GB pevný disk.
Ceny hardware neustále klesají, a proto i mezi nejlevnějšími modely můžeme narazit na slušně vybavené notebooky. Společnost Acer je v tomto ohledu takřka fenoménem. Na trhu obsadila třetí místo mezi výrobci notebooků. Její úspěch spočívá především v nízkých výrobních nákladech. Společnost Acer předběhla v počtu prodaných kusů i "značkovější" výrobce jako Toshiba, Lenovo, Sony apod. Nízké výrobní náklady se však často projevují na kvalitě produktů. V případě Aceru představuje největší problém "dílenské" zpracování, které úzce souvisí s "kvalitou" používaných plastů. Přestože zpracování mnohdy pokulhává, hardwarová výbava notebooku Acer převyšuje nabídku konkurence. Mezi notebooky s procesory Core 2 Duo je Acer v podstatě jediný, kdo nabízí model se samostatnou grafickou kartou (např. Radeon X2300) a 160GB diskem. Dodám, že za cenu, která nepřekračuje cca 21 000,- Kč.


Acer Extensa 5610

Řada notebooků Acer Extensa směruje na low endový trh. Nejlevnější modely jsou vybaveny procesorem Intel Celeron. Všechny modely však disponují SATA disky, DVD-RAM vypalovačkou, čtečkou paměťových karet apod. Recenzovaný model Acer Extensa 5610 je dostupný ve třech variantách, které se překvapivě liší pouze výběrem operačního systému. Podle firemních materiálů je řada Extensa určena především pro malé a domácí kanceláře. Tomu odpovídá nejen provedení notebooku, ale i jeho architektura. Srdcem Acer Extensa 5610 je dvoujádrový procesor Core 2 Duo, nasazení v kancelářském prostředí odpovídá grafická karta Intel GMA 950 a především ergonomická, mírně lomená klávesnice FineTouch.

ModelAcer Extensa 5610
Procesor Intel Core 2 Duo T5500 (Merom)
Frekvence1,66 GHz - FSB 667 MHz
ČipsetMobile Intel Calistoga i945GM
RAM 1024 MB (2x DDR2-667 DDR2 SDRAM)
HarddiskHitachi Travelstar 5K160 (120 GB, 5400 RPM, SATA)
Úhlopříčka displeje 15,4" WXGA - CrystalBrite
Rozlišení displeje 1280 x 800 pixelů
Grafická karta Intel GMA 950 (224 MB sdílené paměti)
Zvuková kartaRealtek ALC268 - Intel 82801GBM ICH7-M
MechanikaLG HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N
Reproduktorystereo
Výstup sluchátka/microf. sluchátka/mikrofon/SPDIF
Polohovací zařízení Touchpad
PS/2 ne
USB 4x USB 2.0
Výstup na externí monitor D-Sub
S-Video výstup ( TV out)ano
Express Card / PCMCIAano 54 mm / ano
Firewire (IEEE 1394) ano
Čtečka karet5 v 1 - SD, MMC, MS, MS PRO, xD
Bluetoothne
Infra portne
WiFiIntel PRO/Wireless 3945ABG
Modem 56K ITU V.92 modem
LAN Broadcom NetLink - Gigabit Ethernet
Webcamne
Speciální výbavane
Typ baterie šestičlánková 4000 mAh
Deklarovaná výdrž baterie 3 hodiny
Délka x šířka x výška Š: 36 cm x D: 26,7 cm x V: 3-4,3 cm
Hmotnost 2,88 kg
Operační systém Win XP Professional



SW a ostatní výbava


Podobně jako hardwarová výbava, stojí za povšimnutí i množství software, který je spolu s notebooky Acer dodáván. Namísto tradičního Nera je v systému nainstalován vypalovací software - NTI CD & DVD Maker 7. Přehrávání DVD umožňuje předinstalovaný Cyberlink PowerDVD. Bezpečnost počítače a operačního systému zajišťuje Norton Internet Security 2007 (antivir, atd.). Vlastní software společnosti Acer je integrován do aplikačního rozhraní Empowering Technology. Podobné řešení používají i notebooky Lenovo (např. ThinkVantage Produktivity Center).

Acer Empowering Technology je v podstatě soubor utilit, které slouží k podrobnému nastavení notebooku. Jeho nejdůležitější částí je powermanagement – tzv. ePower Management. Nastavení bezdrátového připojení zajišťuje eNet Management, pro obnovení systému lze využít eRecovery Management apod. Po stránce operačního systému lze vybírat ze tří alternativ - Windows XP Professional, Linux nebo Windows Vista Home Premium. Testovaný model obsahoval Windows XP. Doplňkový "hardware" - výbava v podobě externí myši, brašny apod. - není součástí balení.


Acer Empowering Technology
reklama