reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Iconia Tab W510: tabletový hybrid

1.2.2013, Jan Vítek, recenze
Acer Iconia Tab W510: tabletový hybrid
Nedávno jsme měli v recenzi moderní, i když levný tablet Sencor Element 10.1 s operačním systémem Android. V dnešní recenzi půjde také o tablet, ovšem o model s procesorem Intel Atom a operačním systémem Windows 8. Chybět nebude ani hardwarová klávesnice.
Tablet a netbook v jednom, tak by se dal stručně charakterizovat produkt Acer Iconia Tab W510, ovšem ve skutečnosti je to trochu složitější. Pokud bychom měli posuzovat samotný tablet bez základny s klávesnicí, pak ten je celkem obyčejný. Osobně bych očekával lepší zpracování, čili pevnější tělo, které by nebylo tak snadno ohebné. Co se týče základny, respektive spojení tabletu se základnou, zde by uživatelé jistě ocenili, kdyby se tablet v kloubu tolik nevrtěl. To je vyloženě dané způsobem propojení se základnou, neboť samotný kloub je tuhý a jeho výhodou je, že má velmi velký rozsah (přes 270°). To dovolí využít základnu i jinými způsoby.




- klikněte pro zvětšení -


Vraťme se ale k samotnému tabletu, neboť o ten jde především. Založen je na úsporném procesoru Intel Atom Z2760, jehož výkon je ve srovnání s procesory Core sice výrazně slabší, ovšem stále je to lepší než u starších Atomů N450 a podobných a na provoz systému Windows 8 a jeho rozhraní Metro to naprosto stačí. Spokojeni můžeme být s 10,1" displejem IPS, jeho pozorovacími úhly, barvami i jasem. Také povrch displeje je vhodný pro dotykové ovládání, neboť prosty po něm snadno kloužou bez zadrhávání. Zvuk z dvou integrovaných reproduktorů je dle očekávání hodně plochý a zkreslený, ale aspoň že je silný a kamery (především ta 8Mpix vzadu) dokáží zachytit velmi pěkné záběry a ani LED blesk tu není na okrasu.

Dále nám tablet nabídne bez problémů fungující rozhraní HDMI, USB 2.0 (v základně je další port), slot pro karty microSD s kapacitou až 64 GB, 3,5mm audio rozhraní a pak také Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 4.0. Přes USB jej bohužel nemůžeme dobíjet, neboť potřebuje napětí 12 V, jaké mu poskytne jeho 18W adaptér.




- klikněte pro zvětšení -


Základna samotná je velmi užitečná. Dokáže tablet v okamžiku přeměnit v notebook vybavený normální klávesnicí s touchpadem a na připravený USB konektor si můžeme zapojit třeba myš, což se bude velmi hodit při využití klasických aplikací, které nejsou upraveny pro použití v GUI Metro. Jinak ale je možné základnu využít pouze jako podstavec, který však poskytne ještě jednu velkou výhodu. Tou je ještě jedna baterie se stejnou kapacitou (29,6 Wh), jakou má i hlavní baterie v tabletu. Výsledná výdrž je tak dvojnásobná, což může znamenat až 20 hodin v zapnutém stavu. Při zatížení tabletu a nastavení vyššího jasu displeje se výdrž samozřejmě zkracuje, ale při normálním surfování či sledování videa můžeme očekávat kolem 8 - 9 hodin na jednu baterii. Dobití jedné baterie pak zabere asi 3 hodiny a 20 minut.

Jako celek je Acer Iconia Tab W510 velmi slušně zpracované mobilní zařízení pro příznivce operačního systému Windows 8, který je v tomto případě vzhledem k dokovací stanici dobrou volbou, i když by nemusely zabrat tolik prostoru v hlavním úložišti. Poslouží jako klasický tablet i jako netbook, mezi něž se může zařadit svým výkonem. Záleží už jen na vás, zda jste ochotni za toto zařízení utratit kolem 15 000 Kč.


Plusy


+ Základna pro více způsobů využití
+ Dostatečný výkon pro Windows 8
+ Kvalitní displej, dobré barvy a vysoký jas
+ Velmi dlouhá výdrž na baterie
+ Dobrá zadní kamera
 
 

Minusy


- Měkčí tělo a volné uložení tabletu v kloubu základny
- Operační systém zabere příliš mnoho paměti
- Bez rozhraní USB 3.0
- Vyšší cena
 
 
Cena v době testování: cca 15.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení tabletu Acer Iconia Tab W510 děkujeme Intelu.

Jak hodnotíte tablet Acer Iconia Tab W510?
V anketě šlo hlasovat od 1.2.2013 do 30.1.2014. Počet hlasujících: 8
Výborný88 %
Průměrný13 %
Špatný0 %
reklama