reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer TravelMate C213TMi – digitální hermafrodit

8.2.2007, Josef Brož, recenze
Acer TravelMate C213TMi – digitální hermafrodit
V dnešní recenzi opustíme stojaté vody notebookového designu a přiblížíme si netradiční produkt společnosti Acer. Jedná se o kombinaci klasického notebooku a Tablet PC. Základem tohoto křížence je výkonný procesor Core 2 Duo a grafická karta nVIDIA GeForce Go 7300.
Notebook mě velmi potěšil nabízenými možnostmi rozšíření a množstvím připojitelných periferií. Velkou část levé strany obsadila DVD mechanika spolu s integrovanou čtečkou paměťových karet - 4-in-1 SD/MMC/MS/MS PRO a PC Card slot. Výbavu doplňují konektory pro LAN (RJ45) a modemový RJ11.


Levý bok

Pravé straně dominují žebrované výdechy ventilátoru obklopené třemi USB porty a audio panelem. Výstup na monitor je realizován přes tradiční D-Sub, bohužel výstup na televizor chybí. Nechybí však klasické rozhraní FireWire pro připojení digitální kamery nebo externího pevného disku.


15 Pravý bok

Většina značkových výrobců notebooků (HP, Dell, Fujitsu) nabízí port replikátory nebo v lepším případě speciální docking station, které rozšiřují funkcionalitu notebooku. Acer své vyšší modely proto vybavuje konektorem pro tzv. ezDock port. Jedná se port replikátory, které k notebooku přidávají další USB porty, DVI výstup a u některých typů i televizní S-Video výstup. Cena těchto zařízení se s ohledem na výbavu a možnosti pohybuje od cca 2000 do 7000 Kč.


ezDock


Síťová konektivita

Velmi velkorysá je výbava po stránce síťové konektivity. Jako každé Centrino i Acer TravelMate C213TMi disponuje gigabitovým připojením (Broadcom NetLink). Pokud jste odkázáni na vytáčené připojení, můžete využít 56 kbit HDAUDIO Soft Data Fax Modem. Bezdrátovou komunikaci tradičně obstarává Intel PRO/Wireless 3945ABG. Podporovány jsou WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit).


IntePRO/Wireless 3945ABG

Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth verze 2.0. Bezdrátové sítě lze deaktivovat pomocí vkusně podsvícených tlačítek na čelním panelu přístroje. Síťovou komunikaci, profily připojení apod. lze nastavovat v aplikaci eNet Management. Osobně mne potěšilo, že nebyl opomenut infračervený IrDa port.


IrDa port


Baterie a provoz


Mobilita notebooku je ovlivněna jeho architekturou, kvalitou power managementu, ale především kapacitou baterie. Udávaná spotřeba Core 2 Duo se pohybuje kolem 34 W. Pro zajímavost dodám, že u starších jednojádrových Pentií M se tato hodnota uváděla přibližně 27 W.

Nejvyšší spotřebu mezi komponenty má procesor Core 2 Duo, který své nároky kompenzuje použitím několika šetřících technologií. Tomuto tématu jsme se věnovali již v předchozích článcích. Proto pouze telegraficky. Spotřebu snižuje především 65 nm výrobní proces a dále technologie. Které se starají o inteligentní powermanagement – např. Intelligent Power Capability. Velmi důležitá je i dynamická změna násobiče a frekvence procesoru, kterou umožňuje Enhanced SpeedStep. Proto v nenáročných Office aplikacích běží Core 2 Duo T5500 na 900 MHz a se stoupajícím zatížení se takt obou jader zvyšuje na 1,66 GHz. Zajímavá je rovněž technologie Intel Deeper Sleep, která v klidovém stavu CPU přesunuje data z vyrovnávací do operační paměti. Deeper Sleep následně snižuje napětí, a proto jsou napájeny pouze nejnutnější oblasti procesoru.


Acer ePower Management

Powermanagement software notebooků Aceru je tradičně velmi vyspělý. Uživatel může ovlivňovat spotřebu pomocí pěti přednastavených profilů. Měnit lze nejen jas displeje, výkon procesoru, ale i vypínání jednotlivého hardware (FireWire, LAN, WiFi apod.). Nároky dvoujádrového procesoru a samostatné grafické karty se snaží uspokojovat šestičlánková baterie s kapacitou 4800 mAh. Výdrž notebooku se však pohybuje pouze na průměrných dvou a půl hodinách.


Baterie 4800 mAh
reklama