reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis Disk Director 11 Home pro vaše disky

18.8.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis Disk Director 11 Home pro vaše disky
Po delší době si představíme produkt ze softwarových dílen společnosti Acronis, a sice Disk Director 11 Home pro správu úložných zařízení připojených k vašemu počítači. Umožněno nám bude také zvýšení výkonu a bezpečnosti, ale o tom až v článku.

Instalace



Po vložení disku do mechaniky by se měla objevit následující nabídka (popřípadě ji vyvoláte spuštěním instalace), která obsahuje kromě obvyklých záležitostí také možnost instalace anglické demoverze aplikace Acronis Backup and Security, aby nás výrobce patřičně naladil na své ostatní produkty. My si ale vybereme první položku.



Poté se otevře druhé okno, kde si můžeme ověřit, zda nejsou k dispozici nové aktualizace. V našem případě nebyly ke stažení žádné, a tak jsme mohli přikročit rovnou k instalaci Disk Director Home.



Ta probíhá standardně a není na ní nic zajímavého. Zvolit si nemůžeme ani žádné součásti, které se mají, či nemají instalovat, jak ukazuje obrázek dole. Lze si pouze vybrat umístění instalovaných dat.



Nakonec se nám do Start menu umístí složka se třemi zástupci - samotným Disk Director Home, pak nástrojem Tvorba zaváděcích médií a nakonec instalace Správce výběru OS. Možnost tvorby zaváděcích médií nám dá do ruky možnost záchrany, pokud nám operační systém odmítá nabootovat. Vytvoří nám média pro OS Windows i Linux a my si můžeme vybrat nástroje patřící pod více produktů Acronis, tedy nejen dnešní testovaný software.

Správce výběru OS je utilita, s jejíž pomocí nastavíme způsob zavádění více operačních systémů na jednom PC. Slíbena je také ochrana proti specializovanými viry. Instaluje se na vybraný diskový oddíl, odkud bude spravovat třeba 100 i více systémů.


Úvod do aplikace Acronis Disk Director 11 Home


My si z nabídky vybereme Disk Director Home, neboť ostatní dvě možnosti jsou pouze doplňkové. Objeví se úvodní obrazovka a po ní ....



... již naskočí okno se základní obrazovkou. Okno má moderní vzhled a dobře známé rozložení s rozbalovacími menu v horní liště, nástrojovou lištou s rychlými volbami nalevo a vpravo je hlavní okno ukazující dostupné disky a jejich oddíly v textové i grafické podobě.


- klikněte pro zvětšení -

Pod lištou s rozbalovacími menu máme však ještě jednu, která vlevo nabízí tlačítka zpět/vpřed a provést a vpravo také volbu Rozvržení disku.



Pod ní se skrývá okno s nalezenými operačními systémy, které je velmi důležité. Zobrazení disků a oddílů se pochopitelně liší dle toho, jaký operační systém je zrovna spuštěný, takže pokud budeme chtít spravovat zrovna ten, který spuštěný není, je třeba si tomto menu nejdříve vybrat, pro který systém se mají operace provést.


reklama