reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené

22.7.2008, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené
Dnes se zaměříme na software True Image 11 Home od Acronisu. Jde o balík softwaru, který se stará především o bezpečí vašich dat a programových nastavení ať už před jejich zneužitím nebo ztrátou. My se zaměříme především na nové funkce, které nabízí verze 11.

Diskové nástroje


Dalším hlavním tématem jsou nástroje pro pevný disk. Jak můžeme vidět ze screenshotu, můžeme si vybrat mezi klonováním disku, přidáním nového disku a nástroji pro bezpečné mazání dat - Acronis DriveCleanser, Skartovač souborů a Smazání systému. Program všude nabízí pro své nástroje vysvětlující texty, takže uživatel vždy přesně ví, co k čemu slouží, a nemusí tedy ani sahat po manuálu.




Klonovat disk


My si ukážeme právě průvodce klonováním pevného disku. K tomu jsem využil původní disk Samsung o kapacitě 320 GB, který je rozdělen na dva oddíly, z nichž jeden hostí systém Windows XP. Ten jsem chtěl naklonovat na disk Western Digital, který má rovněž kapacitu 320 GB. Nejdříve nás tedy průvodce pěkně uvítá a krátce vysvětlí, o co vlastně půjde. A pokud máte v počítači pouze jeden disk, program vás na to hned upozorní a akci zastaví.



Další okno umožní volbu mezi automatickým a ručním klonováním. Jak si můžete všimnout i tato volba je důkladně popsána.



Následuje výběr zdrojového disku, který se zobrazí i s informacemi o jeho rozdělení, kapacitě a typech oddílů.



Pak si musíme logicky vybrat cílový disk, přičemž zdrojový samozřejmě už zůstane pro volbu nedostupný.



Dále nám dá Acronis na výběr, zda chceme vytvořit nové rozložení diskových oddílů, což je užitečná schopnost a dále zda se mají data na zdrojovém disku uchovat, či smazat.



Poté již následují pouze dvě obrazovky, kde se můžeme přesvědčit o nastaveních, která jsme učinili. Jednak jde o rozložení oddílů na obou discích...



... a nakonec nás program spraví o tom, jak bude celá akce probíhat a v kolika krocích. Ze screenshotu dole to může vypadat, že pro dokončení operace budou nutné dva restarty, ale to není pravda. Program prostě pouze oznamuje, že dvě ze tří operací vyžadují restart počítače.



Poté se tedy počítač restartuje a nastartuje se celá operace ještě před bootem samotného operačního systému. U 320GB disku, který je téměř zaplněn daty, však nemůžeme čekat, že půjde o chvilkovou záležitost. Data se kopírují asi hodinu, nejdříve jeden oddíl, pak druhý oddíl a nakonec se zapíše Master Boot Record, abychom byli schopni z nového disku vůbec nabootovat.




Přidat nový disk


Průvodce přidáním pevného disku dělá v podstatě stejnou práci jako Správa disků systému Windows XP, kterou True Image Home nahradí. Můžeme si tedy nově zakoupený a připojený pevný disk zinicializovat, rozdělit a zformátovat.



I zde se vše děje krok po kroku, kdy si vše nejdříve nastavíme a následně se až nakonec provede samotná akce. Nejdříve si tedy vybereme, o který disk vlastně půjde. Pokud ten již je nějakým souborovým systémem obdařen, pak nás o tom program informuje a nabídne, že diskové oddíly smaže.



Pak se tedy prostor disku objeví jako nepřidělený a my můžeme pokračovat s vytvořením oddílu.



Vybereme si dostupný diskový prostor, v našem případě tedy samozřejmě celou kapacitu disku.



V dalším kroku jde pak o systém souborů. Zde je potěšitelné, že program nepodporuje pouze klasickou trojici FAT16, FAT32 a NTFS, ale máme zde také linuxové FS.



V tomto kroku je na výběr pouze mezi primárním diskovým oddílem NTFS nebo logickým diskem - klasická volba.



Následuje umístění a velikost diskového oddílu a v dalším okně můžeme, ale nemusíme zadat název nového oddílu.



A pak nás již program jako vždy informuje o potřebných krocích, které učiní a my posledním kliknutím spustíme akci. Jde tedy o přehledného, i když poněkud zdlouhavého průvodce, který ocení především nepříliš zkušení uživatelé. Těm bude vše podrobně vysvětleno, což platí pro každý krok.




Nyní přichází čas na další funkce. Acronis DriveCleanser umožňuje vyčistit disk od dat tím, že jej zformátuje, nebo rovnou odstraní celé diskové oddíly. Nejde však pouze o to; na výběr je mezi několika metodami pro odstranění dat, jak ukazuje screenshot dole. Díky nim by měla být tato akce nevratná, protože třeba samotné odstranění diskových oddílů nic neřeší.



Druhou možností je Skartovač souborů. Ten funguje v podstatě stejně jako DriveCleanser, pouze nemaže celé disky, ale pouze vybrané soubory či adresáře. A poslední volbou v hlavním okně je Smazání systému. Ve skutečnosti se ale žádný systém mazat nebude, pouze stopy po jeho aktivitě jako dočasné soubory, data v koši, atp. Toto se tedy dá považovat za náhradu Průvodcem vyčištění systému, který je běžnou součástí Windows. True Image 11 Home má tedy menší problémy s lokalizací a překlad občas pokulhává. Občas si tedy můžeme přečíst o "vymazání volného místa pevného disku", atp.
reklama