reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené

22.7.2008, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image 11 Home: zálohování pro nezkušené
Dnes se zaměříme na software True Image 11 Home od Acronisu. Jde o balík softwaru, který se stará především o bezpečí vašich dat a programových nastavení ať už před jejich zneužitím nebo ztrátou. My se zaměříme především na nové funkce, které nabízí verze 11.

Nástroje pro správu


A zde máme poslední, čtvrtou skupinu nástrojů, které slouží pro správu. Patří sem Správa umístění záloh a souborů záloh, Správa úloh, správa známé Acronis Secure Zone a zobrazení protokolových souborů.



Nejdříve se přirozeně podíváme na Správu umístění záloh a souborů záloh, která má uživateli sloužit k tomu, aby byly jeho zálohy přehledné, neredudantní a jejich tvorba co nejjednodušší. Správa má tedy poskytnout jistou zónu pro zálohy, která je podobná Acronis Secure Zone, dokáže se přizpůsobovat svému obsahu, automaticky pojmenovávat soubory záloh, automaticky volit mezi přírůstkovou, plnou, či rozdílovou zálohou nebo automaticky mazat staré zálohy, popřípadě je slučovat. Pro vytvoření nového umístění záloh je zde, jak jinak, průvodce:


Správa umístění záloh a souborů záloh




Průvodce nás opět provede za ručičku až do cíle, takže nejdříve si zvolíme, kam chceme zálohy umístit. Opět zde nechybí připojení na FTP server a místa v lokální síti.



Druhým krokem je nastavení omezení pro zvolené umístění záloh, tedy kvóta na disku, maximální počet záloh a maximální perioda zálohování.



Pak již stačí celou akci potvrdit a hned se nám v přehledu objeví nové umístění záloh i se všemi zvolenými volbami.



Pokud si poté do nového umístění záloh nějakou dáme, zobrazí se v příslušném okně po rozkliknutí zvoleného umístění. Zde vidíme celkem tři zálohy.



V nich pak můžeme hledat názvy souborů, ale bohužel pouze mezi nimi. Fulltextové vyhledávání v textových souborech a dokumentech bohužel podporováno není.




Správa úloh


Důležitá vlastnost programu True Image Home, která nám dovolí si naplánovat úlohy pro zálohování nebo ověření záloh, aby se spouštěly automaticky. Nastavení v podstatě odpovídá jednorázovému vytvoření zálohy, které jsme si popsali v třetí kapitole.







Až sem je tedy průvodce v podstatě shodný s jednorázovým vytvořením záloh a nyní přichází čas na to, abychom si zvolili, kdy a za jakých podmínek akce proběhne. Pokud zaškrtneme volbu, aby se počkalo na to, až bude počítač nečinný, čeká se tak dlouho, jako je nastaveno v poli Počkat v nastavení spořiče obrazovky.



Nastavení si dále můžeme upřesnit na přesný čas pro spuštění.





Nakonec se klasicky podíváme, zda je vše v pořádku a případně provedeme nějaké změny.



A pak se vytvořená úloha objeví v přehledu Naplánovaných úloh, kde si ji můžeme případně poupravit, nebo smazat.




Protokolové soubory


Poslední funkcí, kterou si představíme, jsou Protokolové soubory, což není nic jiného než historie provedených úkonů ve formě strukturovaného logu podle jednoltivých datumů a časů provedených akcí. Zprávy jsou rozděleny na tři druhy - informace, upozornění a chyby, které si můžeme pomocí třech ikonek nahoře zobrazovat nebo skrývat. Poté je ještě možné pořadí zpráv měnit podle pořadového čísla, typu, modulu, kódu chyby, atp. a také si jednotlivé sloupce skrýt či zobrazit. Díky tomu je možné si v krátkém čase vyhledat, zda a kdy byla nějaký akce korektně provedena a pokud ne, tak proč. To se hodí zvláště tehdy, když máme zapnutý tichý režim, který chybové hlášky uživateli nezobrazuje, pouze je zaznamená do protokolu.


- klikněte pro zvětšení -
reklama