reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image Home 2010: co umí?

22.2.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image Home 2010: co umí?
Před rokem jsme si vyzkoušeli, jak se pracuje s aplikací Acronis True Image 11 Home. V kostce se dá říci, že jde o zálohovací software s uživatelsky přívětivým prostředím, jenž je i velmi funkční. Nyní je řada na verzi 2010 připravenou i pro nové Windows 7.

Instalace


Nyní se podíváme na průběh instalace aplikace Acronis True Image Home 2010. Po vložení CD nás uvítá první obrazovka s volbami. Zajímat nás budou především první dvě, kde zcela první instaluje samotnou aplikaci a druhá skrývá instalaci dvou doplňků (Media Add-ons) - Bart PE pro zavádění z disku do prostředí podobajícího se Windows a Safe Media pro zavádění do stejnojmenného prostředí.



Instalace samotného True Image dovolí nejdříve dovolí zkontrolovat aktualizace a pak instalovat samotnou aplikaci. Stáhnout si také můžeme uživatelskou příručku a spojit se s technickou podporou.



Zkontrolování aktualizací ale vyžaduje zadání 64znakového sériového čísla, které je na můj vkus až trapně dlouhé. Najdeme jej na licenčním certifikátu v krabici. Zde doporučuji si toto číslo uložit do schránky, protože instalační program si je samozřejmě nezapamatuje a při instalaci samotného True Image jej bude chtít zadat znova. Zbývá dodat, že v našem případě nebyly k dispozici žádné aktualizace.



Volitelná instalace nám poskytuje pouze možnost vyloučit z instalace program pro tvorbu zaváděcích médií, to pochopitelně vedle možnosti zvolit si cestu do adresáře.



Pak už jen stačí čekat na to, až instalační program dokončí svou práci a vyzve nás k restartování systému.






Úvod do aplikace True Image Home 2010


Aplikace nás uvítá hlavním oknem s moderním vzezřením ve stylu Windows 7. To je rozděleno jednak záložkami v levém sloupci, jejichž volba má vliv na zobrazení v hlavním bílém okně, a pak tu je horní lišta obsahující stejné volby v klasických rozbalovacích seznamech a také tlačítka zpět/vpřed, hledání a nápovědu. Stisknutím klávesy Alt se nad touto lištou ukáže ještě jedna s možnostmi nastavení (schované v menu Soubor) a pak také nápovědou.


- klikněte pro zvětšení -

Hlavní záložka Domů nás informuje o stavu systému, takže se po prvním jeho spuštění dozvíme, že není chráněn, protože jsme ještě neprovedli žádnou akci. A ihned nám nabízí možnosti pro zálohování systému, nebo rovnou tvorbu záchranných médií.

Dále nám jsou nabídnuty dokazy na další záložky ohledně zálohování a obnovení a pod nimi seznam posledních záloh a oblíbených položek. My se v dalších kapitolách podrobně podíváme na to, co nám jednotlivé záložky a vůbec celá aplikace nabídne.
reklama