reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image Home 2011: ještě jednodušeji

3.12.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image Home 2011: ještě jednodušeji
Na trh dorazila nová verze domácího zálohovacího software Acronis True Image Home 2011, a to v české lokalizaci. Pojďme se tedy podívat na to, jaké funkce tento software nabízí a také co přináší nového oproti předchozí verzi.

Instalace


Pro účely recenze jsme si neobjednali krabicovou verzi softwaru. Ten jsme si stáhli ze stránek firmy, odkud si můžete stejnou verzi stáhnout i vy a pak ji popřípadě po zakoupení licence aktivovat pomocí obdrženého klíče. Příjemné to nakupování.



Po spuštění asi 190MB instalačního souboru se objeví okno, které ihned ověří, zda nemáme k dispozici novější verzi. V tomto případě tomu tak pochopitelně nebylo, a tak jsme ihned mohli začít instalovat.



Objeví se známé okno, kde nás výrobce žádá o souhlas s licenčním ujednáním. Škoda jen, že těch několik málo uživatel, kteří si je budou chtít přečíst, musí vládnout anglickým jazykem.



Dále nám Acronis nabídne účast v programu zkušenosti zákazníků, aby měl zpětnou vazbu a mohl z ní čerpat při vývoji dalších verzí.



Obrazovka se zadáním sériového čísla neznamená konečnou pro ty, kteří ho zatím nemají. Nainstalovat si totiž mohou zkušební verzi, aby si mohli před koupí nejdříve prověřit funkčnost True Image Home 2011



Po nakrmení instalačního programu informacemi se může přikročit k samotné akci a její ukončení nám oznámí další okno. Po jeho zavření nás Acronis vyzve k restartu počítače.




Úvod do aplikace


Uvítací okno, které můžeme, ale nemusíme využít, nám dovolí ihned začít se zálohováním dat, nebo použít pomocníka. První volba nám prostě a jednoduše ihned zazálohuje systémový disk i s nastaveními a druhá nám nabídne formou průvodce více možností, které aplikace podporuje. My si ale nyní odškrtneme Zobrazit při spuštění a podíváme se do hlavního okna, kde nás má přivítat plná nabídka.



Objeví se obrazovka s uspořádáním, jaké jsme u True Image Home 2010 neměli. Místo klasického rozdělení na nabídku akcí v levém sloupci a hlavní okno tu zůstalo pouze ono a horní nástrojová lišta, která jako jediná se nemění a obsahuje tlačítka pro pohyb zpět a vpřed (fungují stejně jako ve webovém prohlížeči), něco jako adresový řádek ukazující naši aktuální pozici ve stromové hierarchii nástrojů a nakonec zbylo místo pro vyhledávání.


True Image Home 2011 - klikněte pro zvětšení -

Pro porovnání přikládáme také hlavní obrazovku z předchozí verze aplikace.


True Image Home 2010 - klikněte pro zvětšení -

V hlavním okně nahoře pak máme tři odkazy, které však nemůžeme klást na stejnou úroveň. První z nich (Nástroje) totiž hlavní okno změní na nabídku téměř veškerých nástrojů, jež aplikace nabízí. Druhé otevře nové okno s funkcí Try&Decide (vyzkoušej a rozhodni se) a poslední otevře nápovědu.

Nástroje jsou rozděleny do několika skupin, jak můžete vidět na screenshotu a jejich funkce jsou celkem jasné už z krátkých názvů.


- klikněte pro zvětšení -

Režim Try&Decide se pochopitelně ve výchozím nastavení vypnutý. Využijete jej totiž spíše jednorázově, když se chystáte udělat na počítači něco, co by jej eventuelně mohlo poškodit a potřebujete tak vytvořit stav, ke kterému se můžete vrátit. Změny lze ale pochopitelně také akceptovat.



A nakonec je tu klasická nápověda se stromovým obsahem, rejstříkem a vyhledáváním témat.


- klikněte pro zvětšení -

Acronis se tedy evidentně snažil ještě více zjednodušit už tak jednoduché uživatelské rozhraní tím, že použil průvodce zálohováním, který na nás vykoukne ještě před hlavní nabídkou. A i v té jsou na úkor ostatních funkcí zvýrazněny funkce pro zálohu disků a jejich oddílů, nonstop zálohování a online zálohování. Tato trojice (plus ostatní nabídna v hlavním menu) bude předmětem další kapitoly. Celkově se mi ale líbilo rozvržení v předchozí verzi, které mi připadalo logičtější.
reklama