reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image Home 2011: ještě jednodušeji

3.12.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image Home 2011: ještě jednodušeji
Na trh dorazila nová verze domácího zálohovacího software Acronis True Image Home 2011, a to v české lokalizaci. Pojďme se tedy podívat na to, jaké funkce tento software nabízí a také co přináší nového oproti předchozí verzi.

Nabídka hlavního okna


Pojďme se ještě jednou podívat na hlavní okno, které je rozděleno na rozbalovací nabídku Přidat zálohy, kterou lze schovat a seznam záloh. Ten je pochopitelně zezačátku prázdný a nabízí opět odkaz na pomocníka a okamžitou zálohu, což jsou funkce přístupné z prvotní uvítací obrazovky.


- klikněte pro zvětšení -


Záloha disků a diskových oddílů


První volba umí tedy zálohovat celé disky nebo jejich oddíly a po jejím zvolení se ukáže následující okno, které již samo o sobě dokáže inteligentně předpovědět, co asi tak budeme chtít provést. V našem případě nám nabídlo zálohu dvou systémových oddílů systému Windows 7, a to na připojený externí pevný disk, který jediný dokázal poskytnout dostatek volného prostoru. Aplikace také počítá s tím, že nebude zálohovat prázdné místo a také může využít různou sílu komprese dat, takže nám nabídne i předpokládanou velikost zálohy.



True Image Home 2011 ale nemůže nastavit za nás vše, a tak je na naší volbě, abychom si v prvé řadě vybrali typy souborů, které se zálohovat nebudou. Nabídku, do níž si můžete přidat jakýkoliv typ souborů dle přípony, vidíte na screenshotu dole (ve výchozím nastavení jsou zahrnuty *.tib, *.tmp a *.~. Cílem může být lokální úložiště, místo v síti, nebo také FTP server.



Dalším krokem může a nemusí být naplánování právě tvořené operace. Sami můžete vidět, jaké možnosti nám Acronis nabízí. Zvláště zajímavá je volba pro probuzení počítače ze spánku nebo i hibernace, aby mohla být záloha provedena, nebo povolení zálohy pouze v případě, že počítač není zaměstnán jiným úkolem, aby se vám nestalo, že True Image Home začne pracovat v době, kdy potřebujete výkon pro něco jiného.



A pak tu je poslední okno, ovšem se čtyřmi záložkami. První z nich se schématy zálohování nabízí jednak schéma jedné verze, kdy se prostě stará nahradí novou. Pak je to ovšem potenciálně užitečnější, ale na úložný prostor náročnější schéma řetězce verzí, které může kombinovat plné a rozdílové verze záloh, přičemž prvotní je neměnná a nemaže se. Dle animace (Jak to funguje) se nejdříve vytvoří prvotní uzamčená záloha a pak se na sebe vrství maximálně 2 plné verze a 5 rozdílových verzí, přičemž po překročení jejich počtu se nejstarší daného druhu odstraní. Nakonec si lze nastavit ručně, zda se mají tvořit plné, případně rozdílové nebo přírůstkové verze. Po vytvoření určitého počtu rozdílových/přírůstkových můžeme nechat vytvořit plnou verzi.



Druhá záložka s pokročilými volbami je z celé nabídky zdaleka nejobsáhlejší. Nastavit si v ní můžeme zálohu diskového obrazu sektor po sektoru, jinak nám bude Acronis zálohovat pouze místa, která obsahují nějaká data, což by ale mělo stačit a navíc jsou pak menší nároky na prostor, než když se zálohuje celý oddíl i s prázdným (či naoko prázdným) prostorem.

V ochraně zálohy se skrývá užitečné šifrování dat pomocí AES klíče (128, 196 a 256 bitů) a vlastního hesla. Příkazy před a po akceptují stejné příkazy jako command line i celé dávkové soubory. Můžete si tedy před nebo po akci spustit libovolnou aplikaci, která nám třeba provede další údržbu pevného disku (defragmentaci, kontrolu, apod.). Zálohy pak lze rozdělovat na soubory vhodné pro vypálení na CD, DVD, Blu-ray nebo podle libosti a pak je ještě ověřit.

Užitečné je rovněž vytvoření rezervní kopie na jiném disku či v lokální síti, a to pod vlastním heslem, možnosti vyměnitelného média umožní vytvořit na médiu se zálohou také zaváděcí systém, takže nebudete potřebovat nic jiného. Kosmetickou úpravou je volba k pořizování snímku obrazovky na začátku zálohy, které pak mohou připomenout, jaké byly okolnosti. Zpracování chyb umí ignorovat vadné sektory, zapnout tichý režim, aby nás neotravovala dialogová okna a ve výchozím nastavení má odstranění nejstarší zálohy, pokud není na cílovém úložišti dostatek místa. A nakonec lze po akci nechat počítač, aby se automaticky vypnul. Všechny tyto možnosti můžeme dole uložit jako výchozí, aby se provedené změny projevily i při příštích zálohovacích akcích.



Třetí záložka se týká výkonu a nastavuje jezdcem úroveň komprese, prioritu a omezení přenosů dat v případě, že využíváme FTP server nebo úložiště na lokální síti.



A pak tu jsou upozornění, která dokáží posílat také zprávy přes e-mail, ale bohužel nepodporuje SMSC (Short Message Service Center) pro zasílání krátkých textových zpráv na telefon. Přeci jen jde ale o software především pro domácnosti, takže nevadí.



Nakonec akci odklikneme a pokud jsme si vybrali její okamžité spuštění, uvidíme její průběh v hlavním okně a až zálohování skončí, ukáží se jednotlivé zálohy se všemi důležitými informacemi pěkně pod sebou. Můžeme je tak ihned obnovit, nebo naopak provést stejnou akci ještě jednou.



Po výběru akce Prozkoumat a obnovit se objeví okno se dvěma záložkami, kde je v první k dispozici zachycený snímek obrazovky a pak především časová osa u dolního okraje. Snímek obrazovky je zde poněkud bez významu, protože je malý a ani jej nelze zvětšit. Nezjistíme tak z něj v podstatě nic. Zato časová lišta s provedenými zálohami podá daleko lepší přehled o provedených zálohách.


- klikněte pro zvětšení -

V druhé záložce se můžeme podívat přímo na zálohovaná data, tedy adresáře a soubory. Ty lze popřípadě vybrat a obnovit...


- klikněte pro zvětšení -

... buď na původní místo, nebo je zkopírovat jinam, třeba i s absolutní cestou. Před samotnou obnovou si můžeme poklepat na Možnosti obnovy souborů a podobně jako před zálohováním si nastavit doplňkové akce (příkazy, ověření zálohy, restart po ukončení akce, možnosti obnovy a možnosti přepsání), prioritu procesu obnovy a také upozornění e-mailem při nedostatku místa na cílovém disku.




Nonstop zálohování


Pokud na svém počítači tvoříte data, která se vyplatí zálohovat opravdu každou chvíli, takže ztráta několikahodinové práce by velmi bolela, pak se vám bude jistě hodit nonstop zálohování. Jde o to, že Acronis zpočátku vytvoří plnou zálohu na cílovém úložišti, kterou pak v případě potřeby co pět minut aktualizuje pomocí přírůstkových záloh.

Okno Nonstop zálohování umožní pracovat ve dvou režimech - diskových oddílů a souborů. Rozdíl je zřejmý - v prvním případě půjde o zálohy celých disků či jejich oddílů a v druhém případě si můžeme sami vybrat ty adresáře nebo soubory, kterých se zálohování bude týkat, takže nebudeme zbytečně chránit data, o něž nemáme zájem (i když u oddílů lze vytvořit výjimky podle typů souborů). Na druhou stranu nebude vadit, že jsme se zrovna rozhodli trošku překopat adresářovou strukturu.

Důležité je také upozornit, že funkce Nonstop zálohování nebude pracovat současně s režimem Try&Decide.



Na prvních dvou screenshotech tedy vidíte rozdíl mezi úvodními obrazovkami obou zmíněných režimu. My jsme si vybrali první, tedy zálohování souborů.



Stačí si vybrat cestu, název zálohy a můžeme spustit akci. Samotná data na cílovém disku ale nebudou zapsána v normálním souboru s koncovkou .tib, ale v chráněném adresáři Time Explorer Storage. Jak vidíte ze screenshotu dole, není také možné vytvořit další paralelní úlohy pro nonstop zálohování, ale pouze upravit tu stávající, takže buď využijeme režim disků, nebo režim souborů. A stejně jako u klasických záloh se můžeme podívat, jaká data máme zazálohována a jak se záloha měnila na časové ose. Dle zkušeností toto funguje bezchybně, takže pokud do chráněného adresáře přidáme soubor, nebo nějaký stávající změníme, po pěti minutách se to projeví.



Nevýhodou této funkce také je, že nelze využít FTP ani disk přístupný přes lokální síť, pokud jej tedy nemáme namapovaný. Externí úložiště (USB disk) pochopitelně využít lze.


Online zálohování


Jak bylo řečeno na začátku článku, tato funkce již je České republice aktivní, ovšem výrobce ještě nestihl její online uživatelské prostředí lokalizovat (čili zprovoznit českou verzi stránek) a je otázkou, zda se to vůbec chystá.



Po aktivaci účtu si pak můžete vyzkoušet tuto funkci zdarma s 2GB úložného prostoru. Pokud pak budete spokojeni a rozhodnete se tuto službu opravdu využít, za 1 měsíc uložení až 250 GB dáte cca 125 korun (případně desetkrát tolik za rok). Acronis nás také upozornil, že tato služba může občas zlobit při použití na systému Windows XP. U Windows Vista a 7 problémy zaznamenány nebyly.



Posledními možnostmi v nabídce hlavního okna jsou záloha souborů, záloha e-mailů (umí jen Microsoft Outlook 2000, 2002, 2003, 2007, 2010, Microsoft Outlook Express, Windows Mail a Windows Live) a vyhledávání záloh. Ty už nemusíme podrobněji představovat, protože uživatelské prostředí je velmi podobné tomu, co jsme již popisovali.
reklama