reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image Home 2011: ještě jednodušeji

3.12.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image Home 2011: ještě jednodušeji
Na trh dorazila nová verze domácího zálohovacího software Acronis True Image Home 2011, a to v české lokalizaci. Pojďme se tedy podívat na to, jaké funkce tento software nabízí a také co přináší nového oproti předchozí verzi.

Nástroje


Nabídka nástrojů má své vlastní okno, kde je nabídka tematicky rozdělena do šesti skupin.


- klikněte pro zvětšení -

Nástroje pro správu


V prvé řadě je tu Acronis Startup Recovery Manager jako funkce, kterou je možné aktivovat a pak před samotným nabootováním systému spustit pomocí klávesy F11. Bude se nám hodit v případě, že se nám podařilo systém natolik poškodit, že nenaběhne, a my se tak nebudeme moci zachránit. Vyplatí se ji tedy mít zapnutou.



Pokud pak tedy na vyzvání stiskneme F11, ukáže se známé prostředí aplikace, které ovšem odpovídá předchozí verzi 2010 (viz úvod do aplikace v druhé kapitole). I tak je ale v něm velmi lehké se orientovat, protože nabízí snad všem známé rozložení obrazovky na nabídku ve sloupci a vedle něj hlavní okno.



Ještě bezpečnější pak je vytvoření záchranného média pro případ, že by byla data na disku natolik poškozena, že se nespustí ani Startup Recovery Manager. Postačí nám k tomu i obyčené CD-R.



Stejně jako nabízí některé externí pevné či flash disky, i Acronis dokáže vytvořit chráněný lokální diskový oddíl (Secure Zone), který může být chráněn heslem. Měl by ale posloužit hlavně pro uložení záloh, protože k němu bude mít výhradní přístup právě software Acronis, který jej bude spravovat. Ve třech krocích si vybereme jeho umístění, velikost a nakonec provedeme změny. Když už tedy využíváme lokální úložiště pro zálohy, bude bezpečnější na něm vytvořit chráněný oddíl.



Správce pořadí zavádění, neboli Boot Sequence Manager neslouží pro nic jiného, než pro vytvoření menu pro bootování, pokud máme na počítači nainstalován více než jeden operační systém.



Nakonec je tu okamžitá záloha, která bez okolků provede zálohu systémového oddílu počítače, nebo jen osobních dat (dokumenty, plocha, oblíbené položky, apod.) To se může vyplatit třeba tehdy, když musíme poslat počítač do servisu, a nemůžeme si být tedy ani trošku jistí, že se nám vrátí i s neporušeným systémem. A samozřejmě jde také o soukromí. Tato funkce je stejná jako Zálohovat důležitá data z úvodní obrazovky.


Správa disků


Mezi tradiční funkce sdružené pod správu disků patří klonování pevného disku, nebo přidání čerstvě zakoupeného disku do systému. Zde není co objevovat. V prvním případě si zvolíme jen režim klonování (automatický či ruční s možnou úpravou rozvržení oddílů, apod.), zdrojový a cílový disk. V druhém případě nabízí Acronis to samé, co Správa počítače systému Windows, tedy inicializaci, případné "rozporcování" disku na oddíly a zformátování.




Zabezpečení a soukromí


Zde nejdříve narazíme na Acronis Drive Cleanser, který více paranoidním jedincům (nebo těm, kteří k tomu mají opravdový důvod) zajistí bezpečné a nevratné smazání všech dat z disku či jeho oddílu, což OS obvykle neumí. Vybereme si disk, pak algoritmus a nakonec si počkáme na provedení, protože to rozhodně nebude hned.



Funkce Zobrazit aktuální stav oddílů nám podá ucelené informace o připojených úložných zařízení. Jejich obsah si můžeme navíc prohlédnout v aplikaci Disk Editor, což je hexadecimální prohlížeč, v němž se můžeme přesvědčit, že data byla skutečně nevratně odstraněna.



Skartovač souborů je Drive Cleanser v bledě modrém. Rozdíl je pouze ten, že nemažeme data z celých oddílů, ale pouze vybrané soubory či adresáře. Přesuneme se tedy k Vyčištění systému, kterážto funkce umí vymazat nepotřebná data a také stopy po práci uživatele, které by mohly být zneužity. Čeho všeho se to týká, se můžete sami přesvědčit na screenshotu dole.




Připojení obrazu


Tato sekce obsahuje pouze dvě možnosti - připojit nebo odpojit obraz disku jako virtuální jednotku. Pokud máte třeba vytvořený obraz systémového oddílu, můžete si jej přidat jako virtuální diskovou jednotku. Vybrat si můžete písmeno jednotky a také zvolit možnost zápisu. Acronis pak bude automaticky předpokládat, že data budou změněna, a tak pro obraz vytvoří přírůstkovou zálohu. Připojení i odpojení virtuální jednotky se provede za pár sekund.




Převod zálohy


Zde jsou také dvě možnosti, a sice převod zálohy Acronis na zálohu systému Windows a naopak. Program sám vyhledá zálohy *.tib, se kterými lze takto pracovat a nabídne je k převodu na virtuální disk (*.vhd), pokud ovšem máte nainstalovaný OS Windows 7 Enterprise či Ultimate. Rychlost pak záleží na velikosti archivu a přenosových rychlostech média, jako ostatně u téměř všeho ostatního.




Přenos nastavení zálohování


Pod tímto poněkud nejednoznačným názvem kapitoly se skrývají funkce pro import a export nastavení zálohování. Jde o to, že Acronis True Image Home 2011 je konfigurovatelný, a tak je žádoucí, abychom měli možnost jeho nastavení zálohovat a případně obnovit. Jedná se o několik souborů ve formátu *.cfg, které jsou uloženy do několikakilobajtového zipu.

A to je z nástrojů vše.
reklama