reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acronis True Image Home 2011: ještě jednodušeji

3.12.2010, Jan Vítek, recenze
Acronis True Image Home 2011: ještě jednodušeji
Na trh dorazila nová verze domácího zálohovacího software Acronis True Image Home 2011, a to v české lokalizaci. Pojďme se tedy podívat na to, jaké funkce tento software nabízí a také co přináší nového oproti předchozí verzi.
Nabídka možností v rámci uživatelského prostředí operačního systému Windows 7 je jednou z novinek Acronis True Image Home 2011. Je to především integrace do kontextové nabídky a pak nabídka zálohování v ovládacích panelech nebo zálohování a obnova knihoven Windows.



V kontextové nabídce jsou tedy užitečné volby, které závisí na tom, na jaký soubor jsme právě klikli pravým tlačítkem myši a zda je daný soubor či adresář již zahrnut v nějakých zálohovacích úlohách. Pokud ano, můžeme to napravit, jak ukazuje zachycený snímek.

Dále je možné se podívat na vlastnosti souboru/adresáře (v menu zcela dole), kde má Acronis vlastní záložku Obnovení Acronis. V ní je vypsáno, zda k daným datům existují předchozí verze, které můžeme případně zpětně vyvolat. Windows 7 nabízí na stejném místě něco podobného - Předchozí verze programu Windows Zálohování.


- klikněte pro zvětšení -

A pak můžeme zmínit integraci do Ovládacích panelů, konkrétně Systém a zabezpečení, kde má Acronis vlastní skupinu Zálohování a obnovení. Zde se ukáží stejně jako v hlavním okně samotné aplikace aktivní zálohovací úlohy, s nimiž můžeme manipulovat. Ovšem po kliknutí na nějaké tlačítko či menu se stejně musí otevřít samotný True Image Home 2011, takže tato vlastnost valný smysl nemá.

V menu nápovědy lze také celou integraci do Windows 7 vypnout.


Závěrečné hodnocení


Nový Acronis True Image Home 2011 si připravil nějaké novinky, které se týkají některých mírně vylepšených funkcí, lepšího sžití s operačním systémem Windows 7 a především překopaného uživatelského rozhraní. To je v tomto případě ještě jednodušší a přímočarejší než v případě verze 2010, takže by se v něm měl orientovat už opravdu každý. A pokud snad ne, stačí využít nabízené průvodce, kteří pro provedení základních záloh vyžadují pouze pár kliků myší.

Přesto ale musí mít uživatel aspoň základní povědomí o tom, že existují nějaké pevné disky a jejich oddíly, jaké jsou výhody a nevýhody zálohování přes síť a podobně, jinak může splakat nad ztracenými daty.



K nabytí potřebných znalostí však může posloužit velmi kvalitní a konečně už celkově přeložená a čtivá nápověda, která jde za rámec pouhého popisu možností této aplikace. Acronis nám v ní popíše výhody a nevýhody využití různých způsobů záloh i různých médií, nabídne užitečný rejstřík, tipy, modelové příklady a zkrátka vše potřebné. Za toto si zaslouží zvláštní pochvalu.

Pokud bych se však měl rozhodnout, zda pustit další peníz za upgrade z předchozí verze 2010, nejspíš bych tak neučinil, protože přínos v nabízených funkcích není až tak velký. Pokud ale hledáte podobný software a předchozí verzi nemáte, nelze než Acronis True Image Home 2011 vřele doporučit. Za nevelký peníz dostanete software, na němž si dal výrobce velmi záležet.


Funkčnost a uživatelská přívětivost
Jen mírná evoluce oproti verzi 2010
Kvalitní lokalizace
Ikona Odkaz na databázi
Vyčerpávající nápověda
Ikona Odkaz na databázi
Doporučená cena v době testování: 1133 Kč bez DPH (upgrade 839 Kč bez DPH)


Za poskytnutí Acronis True Image Home 2010 děkujeme společnosti Acronis


reklama