reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AeroCool Flamboyant: skříň s plamenným displejem

30.3.2006, Jan Vítek, recenze
AeroCool Flamboyant: skříň s plamenným displejem
Dnes si představíme skříň od výrobce AeroCool. Netradičně pojatý Flamboyant nabízí kompatibilitu s BTX formátem, zajímavý design, bohatou výbavu a veliký přední multifunkční displej, jenž slibuje snad vše, co bychom od něj mohli čekat.
Dovnitř skříně se tedy dostaneme z pravé strany po odstranění dvou velkých šroubků. Bočnice jsou přidržovány klasickým způsobem, tedy přes kovové packy zasunuté v šasi. Stačí tedy bočnici posunout dozadu a tím ji vyháknout.





30cm prodlužovací kabel pro přední ovládací prvky

Uvnitř uzříme na levé straně univerzální šachtu pro pevné disky a externí 5,25“ a 3,5“ zařízení. Pravá strana se skládá z místa pro základní desku, které má v sobě závity pro instalaci jak ATX, tak BTX základních desek. Přes tuto desku se táhne jednak již zmíněný USB kabel k ovládání předního displeje a také USB, FW a audio kabely vedoucí od horního modulu. Ty, jak je na první pohled zřejmé, rovněž negativně zasahují do prostoru základní desky, ovšem pouze v místech, kde se očekávají maximálně přídavné USB, IDE a FDD porty. Vzhledem k faktu, že se skříň pyšní kompatibilitou s ATX i BTX formáty, vznikají zde problémy s délkou kabelů. Jak je zřetelně vidět z fotografie, kabely z horního modulu jsou pro ATX desky zbytečně dlouhé.



Stejně tak kabely z předního panelu jsou určeny pro BTX základní desky, tudíž jsou pro ATX příliš krátké. Aerocool z tohoto důvodu přidává k příslušenství speciální kabel, jenž tyto spoje prodlouží o 30cm. Ovšem formát ATX ještě zdaleka nekončí, tudíž bych zde raději viděl nastavitelné USB a FW kabely, poněvadž ty se ve skříni uklízí daleko hůře, než prostý plochý kabel o deseti vodičích. Kabeláž je tedy oblast, která by ve Flamboyantu snesla další revize a vylepšení. Výrobce by alespoň mohl do výbavy přidat prvky, se kterými bychom mohli neposlušné kabely zkrotit a vést je místy, kde by vadily co nejméně. Dočkáme se ale pouhé jedné plastové stahovací pásky, což je spíše parodie.





Pozice pro 80mm ventilátory naproti pevným diskům

Pokud se podíváme pod místo pro základní desku, najdeme dvojici vnitřních 3,5“ palcových šachet. Právě ty využívají ke chlazení svých disků až tři 80mm ventilátory, jež je možné nainstalovat do bočnice. Tyto pozice jsou však poněkud mimo. Jsou si posunuty o něco výš, než máme protilehlé šachty, ovšem být o něco níže, bočnice by zase kolidovala se zdrojem. Jenomže co se týče horizontální polohy, tady již nechápu, proč jsou proti dvěma diskům tři místa pro ventilátory a rovněž mi nejde na rozum, proč nám výrobce vyloženě nutí jejich horizontální polohu. Kdybychom si ji mohli sami zvolit, stačil by na efektivní chlazení obou disků třeba jen jeden ventilátor umístěný přímo mezi ně, což zde není možné. Nemohu se proto ubránit dojmu, že zde opět někdo šil horkou jehlou.



K místu pro zdroj nemám výhrady. Toto uskupení nám dovoluje mít i menší nepořádek v kabelech hned před zdrojem, protože tam je potřeba proudícího vzduchu minimální – pokud se tedy bavíme o zdrojích s 120 a 140mm ventilátory, které budou vzduch tahat zespodu skříně. Vespodu skříně tedy máme dostatek místa na ukrytí přebytečných kabelů ze zdroje, což se hodí, poněvadž s těmi bývají největší problémy. Pokud ovšem nejste šťastnými majiteli zdrojů s odnímatelnými větvemi.



Příslušenství

Aerocool k Flamboyantu dodává i dva vlastní průhledné ventilátory, ovšem ani v manuálu, ani na stránkách firmy se k nim nijak blíže nevyjadřuje, než že jde o 120mm ventilátory s modrým LED osvětlením. A tak mohu podle zkušeností z provozu jen odhadovat otáčky blížící se 1000RPM, díky nimž jsou tyto kousky poměrně tiché. Ventilátory se napájí s pomocí čtyřpinového Peripheral Power konektoru a tedy neumožňují sledování otáček. Vzhledem k uzpůsobení čela skříně je možné dopředu nainstalovat místo pouhého jednoho až tři 120mm ventilátory, jenomže dodatečné dva rámečky si stejně jako zadní BTX štít musíme dokoupit.



Pro účely chlazení pevných disků v interních 3,5“ pozicích se výrobce rozhodl přidat k balení 80mm ventilátor firmy Megtron, jenž dostaneme v malé modré krabičce.



Stránky Aerocoolu se sice zmiňují o jakýchsi třech průhledných ventilátorech do bočnice, ovšem vzhledem k ostatním chybám a nepřesnostem v jejich informačním servisu se ani nedivím, že jsem je v balení nenalezl. Buďme tedy rádi alespoň za tento ventilátorek (CF-12825MS) s kluznými ložisky, otáčkami 3000RPM (naměřil jsem ale pouze 2400RPM), 31CFM a 32dBA.



Připojení mechanik a disků je možné vícero způsoby. 5,25“ mechaniky mohou využít plastových zámků, jichž v balení najdeme dostatek pro nainstalování hned 10 mechanik. Ty pracují celkem spolehlivě, ale i tak, pokud vám takovéto novoty nepřirostly k srdci, můžete použít i klasické šroubky.


Plastové zámky pro 5,25" mechaniky

Pevné disky je možné namontovat jak do dvou již zmíněných šachet, kde se využijí dodávané plastové lyžičky. V případě, že vám dvě místa na pevné disky nebudou stačit, je možné je nainstalovat také do 5,25“ pozic přes tři dvojice redukcí, které jsou naštěstí kovové, aby se disky lépe chladily.


Plastové lyžičky k instalaci pevných disků



Kovové redukce k instalaci pevných disků do 5,25" koše

Nakonec tu máme ještě sáček se šroubky, stahovacím páskem a lepicí štítky k upevnění teplotních čidel. Distanční sloupky výrobce již umístil dovnitř skříně, jenomže jich tu máme pouze šest, zatímco dnešní desky jich potřebují typicky devět.






reklama