reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AeroCool Flamboyant: skříň s plamenným displejem

30.3.2006, Jan Vítek, recenze
AeroCool Flamboyant: skříň s plamenným displejem
Dnes si představíme skříň od výrobce AeroCool. Netradičně pojatý Flamboyant nabízí kompatibilitu s BTX formátem, zajímavý design, bohatou výbavu a veliký přední multifunkční displej, jenž slibuje snad vše, co bychom od něj mohli čekat.
Kvůli všemožným kabelům je instalace malinko ztížená, ovšem nakonec se vše podařilo, přebytečné kabely se odklonily a deska si sedla na své místo. Komponenty si bez problémů sedly, jen jsem si musel vzít další distanční sloupky, aby se základní deska neohýbala. Ke všem částem skříně je také zajištěn velmi snadný přístup a také jsem nezjistil nějaké vady v konstrukci, které by způsobovaly její prohýbání. Všechny hrany jsou rovněž dobře zakulaceny, a tak by nemělo hrozit ani ublížení na zdraví.



Testovací sestava:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz, Cool'n'Quiet vypnuto
  • Chladič procesoru: Thermalright XP90C + Papst Papst 3412 (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Seagate Barracuda 7200.9 40GB
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W


Zkusmo jsem si do skříně vložil optickou mechaniku. Osobně sice dávám přednost zajištění s pomocí šroubků, ale nebál bych se využít i dodávaného mechanismu pro rychlé uchycení. Zdroj se do své pozice zasouvá zezadu. Ve svém uložení má dostatek místa, aby se pohodlně vešel a dostatek místa je i pro přebytečné kabely, poněvadž se asi nechystáme instalovat mechaniky do dolních dvou pozic. Jen je třeba dbát na to, abychom jej položením skříně na tlustý koberec nedusili.


Gatewatch

Podrobně se teď podíváme na přední multifunkční displej s názvem Gatewatch. Ten nám umožňuje sledovat a nastavovat následující věci:
  • Sledování teplot CPU, VGA, HDD a vnitřku skříně s pomocí teplotních čidel
  • Nastavovat prahové hodnoty těchto čidel a po jejich překročení spustit alarm
  • Zobrazit otáčky ventilátorů na chladičích CPU, VGA, HDD a CASE a volbu jejich otáček
  • Nastavit hlasitost PC speakeru
  • Indikátor hlasitosti okolního hluku a hodiny

Nechybí zde tedy možnost sledování a upravování otáček CASE ventilátoru, což je typicky ventilátor vzadu, který má na starost odvětrávání teplého vzduchu z oblasti procesoru. Potom ale nechápu, proč má v tomto případě přítomný ventilátor zcela jiný napájecí konektor. Po zapnutí se displej rozbliká a začne pípat, dokud ho nezkrotíte příslušným softwarem. Ten ale v balení nehledejte; musíme si jej sami stáhnout ze stránek výrobce.


Ovládací program Gatewatch v1.0

Po nainstalování se v trayi usídlí malá ikonka, po jejímž rozkliknutí se zjeví okno programu. Jeho ovládací prvky jsou rozděleny na čtyři části, z nichž jsou všechny nepochopitelně zakryté černými čtverci, jež se po diagonále rozjedou do všech stran. Působí tak spíše otravně, než efektně. V horním levém čtverci si můžeme nastavit hodiny a podsvícení displeje. Máme totiž na výběr ze tří barev – červené, fialové a modré. Tyto barvy se mezi sebou liší i kontrastem, takže pokud bych je měl odstupňovat, tak zaručeně nejhůř jsou čitelné informace na modrém podsvícení a nejlépe na fialovém. Ale ani červené není špatně čitelné.


Přípojka ke Gatewatch určená k napájení ventilátoru



Jedno ze čtyř teplotních čidel

Pokračujeme ve směru hodinových ručiček, kde narazíme na slider s volbou hlasitosti PC speakeru. V dalším okénku si můžeme nastavit prahovou hodnotu pro CPU, VGA, HDD a CASE, po jejímž překročení se spustí alarm (na výběr jsou jednotky °C a °F). Poslední okénko dovoluje si přepnout mezi manuální a automatickou volbou otáček. Při manuální volbě si můžeme nastavit otáčky každého ventilátoru zvlášť a při automatické volbě otáčky ovládá Gatewatch s přihlédnutím k aktuálním teplotám z připojených čidel. Výhradu bych měl ke způsobu upravování hodnot, kde musíme vzít na pomoc myš, poněvadž na klávesnici systém nereaguje. Nastupuje tak zdlouhavé klikání na šipku nahoru, či dolů, až se na obrazovce zjeví požadovaná hodnota. Nepochopitelné.


Displej s fialovým podsvícením

Displej tak umožňuje přepínání mezi čtyřmi kanály zobrazujícími otáčky ventilátorů a teploty na chladičích procesoru, grafické karty, pevného disku a vzduchu ve skříni. Samozřejmě si tyto čidla můžeme umístit kam chceme a sledovat co chceme, jenomže pojmenování se samozřejmě nezmění. Hlavní část displeje zabírá kulatý terčík. Je to právě ta část, co zobrazuje intenzitu okolního hluku a po pravdě, jedná se o naprostou zbytečnost, která by se dala využít daleko lépe, třeba zobrazením dodatečných informací systému. Takhle nám prostě se značným zpožděním problikává čtvrt displeje, což nemá téměř žádnou informační hodnotu. Stejně tak malý dráček, od výrobce nazvaný Aerosaurus se svým vrtícím ocáskem tuto skříň degraduje na infantilní pouťovou hračku. Ale což, někomu se může zamlouvat. Ostatní prvky na displeji jsou dostatečně jasné, snad se ještě pozastavím nad ztvárněním indikátoru hlasitosti PC speakeru, coby kruhového progress baru napravo od Aerosaura.


Displej s červeným podsvícením



Displej s modrým podsvícením

Teplotní testy

Subjektivně mi průtok vzduchu tlačený dvěma 120mm ventilátory nepřipadal nijak oslnivý, což bylo samozřejmě dáno především nízkými otáčkami. Proto ani nemůžeme čekat, že by se teploty dostaly nějak výrazně pod hodnoty jeho soupeře, kterým bude podobně zpracovaná skříň Lian Li PC-V1100. Ta je sice se svou cenou poněkud jinde, ovšem i tak myslím, že vzhledem k velmi podobné konstrukci je vzájemné srovnání možné.


Lian Li - PC-V1100B Plus

Teplota okolního vzduchu se pohybovala okolo 22°C. Komponenty jsem zatěžoval pomocí programů Prime95 (procesor a čipová sada) a 3DMark2003 Nature (grafická karta). Co se týče testovaných konfigurací, měl jsem k dispozici dva ventilátory pro chlazení hlavních komponent, tudíž jsem se rozhodl testovat s oběma ventilátory zapnutými, následně pouze zadním ventilátorem zapnutým a nakonec s oběma ventilátory vypnutými.


120mm - ON/ON
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
32°C
48°C
GPU
56°C
83°C
Chipset
34°C
47°C

Při prvním testu, kdy byly oba ventilátory zapnuté, jsem se u všech komponent dostal na hodnoty o 2/3°C vyšší, než u testu zmíněné Lian Li. Ta ale měla ku pomoci 120mm ventilátor na 1500RPM a jak je známo, přední ventilátory snižují teploty spíše pevným diskům a mechanikám než procesorům a grafickým kartám. Výsledné teploty bych tak označil jako srovnatelné.


120mm - ON/OFF
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
33°C
48°C
GPU
56°C
83°C
Chipset
35°C
48°C

Teploty při této konfiguraci stouply, pokud vůbec, maximálně o 1°C, což hraničí s chybou měření. Vzduch si prostě dovnitř cestu podtlakem sám a nepotřebuje k tomu přídavný ventilátor vepředu. Navíc je tato skříň vepředu bohatě perforovaná a vzduch tak nemusí překonávat veliký odpor.


120mm - OFF/OFF
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
34°C
53°C
GPU
61°C
90°C
Chipset
39°C
54°C

Při obou vypnutých ventilátorech záleží již na schopnosti samotné skříně předávat teplo okolnímu vzduchu. V této oblasti je na tom o chlup lépe Lian Li PC-V1100. Flamboyant se tedy celkově ukázal dobře a vyšších teplot dosáhl prakticky pouze kvůli nižším otáčkám svých ventilátorů.



reklama