reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Akasa vs. CM v testu průtoku vzduchu

16.2.2011, Jan Vítek, aktualita
Akasa vs. CM v testu průtoku vzduchu
Ventilátory s netradičním designem lopatek se již před lety staly novým způsobem, který výrobci mohli použít pro oživení svých produktových řad. Objevují se stále nové modely, a proto si dnes můžeme představit Akasa Apache Fan a Cooler Master Turbine Master.

Cooler Master Turbine Master


Druhým nově testovaným ventilátorem bude Turbine Master od společnosti Cooler Master, který připomíná produkci společnosti Aerocool. Model Turbine 2000 od této firmy testovaný v naší starší recenzi má stejný počet od pohledu identických lopatek a dokonce je u obou i malá odnímatelná kopule ve středu ventilátoru. Až na tvar rámečku tedy jde od pohledu o velmi podobné ventilátory a skoro bych se nebál říci, že rotory mají stejný tvar.



Nyní přicházejí na řadu specifikace.

Produkt
Cooler Master Turbine Master
Rozměry
120 x 120 x 25 mm
Hmotnost
123,7 gramů (naměřeno 109 g)
Otáčky
Hlučnost
Průtok vzduchu
Statický tlak
800 RPM
13,83 dBA
35,7 CFM (60,7 m3/h)
0,42 mm vodního sloupce
Ložiska
Barometric Ball Bearing
Životnost
cca 100 000 hodin

Podobně jako Aerocool Turbine 2000 je tento model pomaloběžný a jeho otáčky se mají pohybovat na 800 RPM +/- 10 %. Když jeho specifikace porovnáme s 900RPM Noctua NF-P12, pak ta má poskytovat srovnatelný průtok vzduchu, velmi výrazně větší statický tlak (1,21 mm) a nižší hlučnost (12,6 dBA). Přesto nás Cooler Master v doprovodných materiálech informuje, že tento ventilátor má vyvracet obecný názor, že ventilátor s vysokým průtokem vzduchu je hlučný. Na druhou stranu se nedá říci, že bychom mohli s klidným srdcem přímo srovnávat takovéto údaje u ventilátorů od různých výrobců.

Při pohledu na nízký statický tlak můžeme přesto očekávat, že Turbine Master nedopadne v našich testech zrovna dobře. On se totiž neslavně předvedl i Aerocool Turbine 2000. Jenomže Turbine Master má oproti Turbine 2000 navíc i jiný rámeček, jenž je poloviční, což mu na výkonu v našich testech asi nepřidá.



A právě vzhledem ke tvaru rámečku lze říci, že tento ventilátor se nebude hodit pro nasávání vzduchu (kopule ve středu se může odejmout právě pro tento účel). To by rámeček musel mít plnou výšku, aby lopatky nenabíraly vzduch i ze stran, což bude v reálném prostředí tvořit nežádoucí turbulence. Ložiska typu BBB, tedy Barometric Ball Bearing, mají uvnitř otáčením tvořit barometrický tlak, což není nic jiného, než jiné označení pro atmosférický tlak. A natlakovaná ložiska ve ventilátoru, to není dnes nic výjimečného.



Lopatky rotoru jsou zde pěkně tlusté a zaoblené, takže nebudou hlasitě řezat vzduch, ovšem toho bychom se při 800 RPM stejně nedočkali. Napájení zajistí třívodičový kabel s průhlednou izolací, což je další shodná věc s modelem Aerocool. Navíc je i stejná redukce na Peripheral Power v příslušenství.


Příslušenství


V onom příslušenství nacpaném do miniaturního sáčku pak najdeme ještě zmíněnou malou kopuli, čtyři řezné šroubky, čtyři silikonové trny a rovněž čtyři měkké podložky pro vyloupnutí z černého pásku.



reklama