reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Akasa vs. CM v testu průtoku vzduchu

16.2.2011, Jan Vítek, aktualita
Akasa vs. CM v testu průtoku vzduchu
Ventilátory s netradičním designem lopatek se již před lety staly novým způsobem, který výrobci mohli použít pro oživení svých produktových řad. Objevují se stále nové modely, a proto si dnes můžeme představit Akasa Apache Fan a Cooler Master Turbine Master.

Testy průtoku vzduchu a hlučnost


Nyní se podíváme, jak si ventilátory vedly v testech průtoku vzduchu, v nichž jim konkurenci tvořil model Noctua NF-P12, který je známý svým výtečným výkonem v tomto ohledu, ale také původní ventilátor Noctua NF-S12, jenž v tomto ohledu nijak nevynikal. Průtok vzduchu byl sledován za pomoci testovací komory a digitálního anemometru, přičemž byla použita metodika, již jsem popsal v samostatném článku.


Digitální anemometr Omega HH-31A


V těchto testech se tedy ukáže, jak dobře jsou ventilátory schopny překonávat odpor vzduchu při jeho nasávání a tlačení. Silné nasávání ventilátoru se uplatní hlavně v zadní pozici v počítačové skříni a tlačení vzduchu zase v přední pozici a u chladičů s hustými žebry, i když tam to bude vlivem téměř přímého styku s žebry poněkud komplikovanější. Vlivem zvýšeného odporu se také ventilátorům mohou patřičně snížilt otáčky, ale většinou mají ventilátory díky toleranci své výsledné maximální otáčky spíše větší, než jaké se udávají ve specifikacích, takže tím se to kompenzuje.



Výkony trojice ventilátorů jsem měřil v otáčkách od 700 RPM po 1500 RPM, ale ventilátory Noctua a Thermaltake zvládají pouze nižší otáčky do 1200 RPM, takže jejich křivky končí už dříve. Vertikální osa znázorňuje rychlost proudění vzduchu ve FPM (stopy za minutu) a horizontální ukazuje otáčky za minutu.


Výsledky testů


Nyní tedy již k výsledkům, kde si budeme všímat především první dvojice ventilátorů, k nimž ostatních pět z minulého testu v dnešním článku slouží "pouze" pro srovnání. V případě ventilátoru Cooler Master Turbine Master bylo možné otestovat pouze průtok při dvou nastaveních otáček, neboť jeho maximem je něco nad 800 RPM. V případě Apache Fan zase odpor testovací komory jako u řady jiných způsobil snížení maximálních otáček, a tak stejně jako Noctua NF-P12 končí na 1200 RPM.



Výsledky tlačení vzduchu, což je případ, který je přímo stvořený pro axiální ventilátory, nebyla Noctua NF-P12 překonána, ovšem je třeba jedním dechem dodat, že se testovaný Akasa Apache Fan přetahoval o druhé místo s modelem Thermaltake ISGC Fan 12, a tak s jeho výkonem můžeme být spokojeni. Cooler Master Turbine Master ale nepředvedl dobrý výkon. Více lopatek nutně neznamená větší průtok, což jsme se dozvěděli už při testování Aerocool Turbine 2000, jehož rotor vypadá shodně.



V případě nasávání vzduchu poklesl výkon všech ventilátorů, ale pořadí zůstalo téměř nezměněno. Pouze se ventilátory s průměrným výkonem více semkly a poskytly srovnatelný výkon, což platí i pro Akasa Apache Fan. Turbine Master nepřesvědčil, ale to ani nemohl, ledaže by jej výrobce vybavil plným rámečkem. Takto se tento ventilátor pro nasávání vzduchu nehodí.


Hlučnost


Co se týče hlučnosti, pak Cooler Master Turbine Master kvůli maximálním otáčkám 800 RPM nemá možnost se rozparádit, aby tvořil nějaký nadměrný hluk. Od lopatek se ozývá pouze slabé a hluboké hučení a motorek si jen slabě ševelí. Tento ventilátor tedy nemusíte ani zpomalovat, ovšem jeho problém vězí ve výkonu.

Akasa Apache Fan již dosahuje v ideálním případě až 1300 RPM, díky čemuž může být jeho výkon oproti Turbine Master několikanásobně větší, ale za cenu vyšší hlučnosti. Ta začne být od cca 900 - 1000 RPM znatelněji posilována také hlukem od lopatek, ale to je všeobecně známo, že pokud chceme mít opravdu tichý 120mm ventilátor, nesmíme jej hnát přes 1000 RPM. Motorek a ložiska tohoto ventilátoru mi také nedávají záminku si stěžovat. V dnešní době si již známí výrobci evidentně dávají pozor na to, aby jejich ventilátory měly aspoň slušná ložiska, protože ta jsou u každého kusu základ.

Jiná věc je ovšem vyvážení rotoru, které, pokud je zanedbáno, může způsobit vibrace, jež se v důsledku projeví daleko hlasitěji než samotný ventilátor. Tato vlastnost je ovšem jednou z těch, které se liší kus od kusu, ale přesto musím říci, že Akasa na tom byla o poznání hůře než Cooler Master. Snad se o to zasloužily také její mohutnější a těžší plasty.
reklama