reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Akasa vs. CM v testu průtoku vzduchu

16.2.2011, Jan Vítek, aktualita
Akasa vs. CM v testu průtoku vzduchu
Ventilátory s netradičním designem lopatek se již před lety staly novým způsobem, který výrobci mohli použít pro oživení svých produktových řad. Objevují se stále nové modely, a proto si dnes můžeme představit Akasa Apache Fan a Cooler Master Turbine Master.
V našem dnešním testu se sešly dva naprosto rozdílné 120mm ventilátory, a to Akasa Apache Fan a Cooler Master Turbine Master. A zatímco Apache Fan se celkem vyvedl, o Turbine Master se to samé říci nedá. Vypadá shodně jako model Turbine 2000 od firmy Aerocool, od nějž se vzhledově liší pouze zpracováním rámečku. Jelikož už Turbine 2000 nebyl a není žádný výkonnostní přeborník, nečekal jsem ani od Turbine Master vysoký výkon, což se potvrdilo.



Jeho výhodou může být to, že je sám o sobě pomaloběžný (800 RPM), takže jej není třeba dále regulovat a má široké příslušenství. Pokud ale máte zájem si ve vaší hardwarem přecpané skříni vytvořit co největší průtok vzduchu, pak po tomto modelu nesahejte.



Akasa Apache Fan se stylizuje do vojenské role, k čemuž má napomoci informace, že splňuje vojenský standard IP54, a je tedy odolný proti vlhku a prachu. Stejný standard se týká také některých notebooků či mobilních telefonů. Apache Fan poskytne až 1300 otáček za minutu, v našich testech podal nadprůměrný výkon, a může tak být levnější alternativou k výkonnějšímu Noctua NF-P12. Na druhou stranu se zrovna náš kus potýkal se znatelnými vibracemi, které by se měly pokusit utlumit dodávané silikonové trny. Celkově ale lze říci, že Apache Fan je dobrý ventilátor.

 
Za zapůjčení ventilátoru Apache Fan děkujeme firmě Akasa




Za zapůjčení ventilátoru Turbine Master děkujeme firmě ABACUS




Za poskytnutí digitálního anemometru HH-31A děkujeme firmě OMEGA



 
----------------------------------- English translation of the conclusion -----------------------------------

In our test met two completely different fans - Akasa Apache Fan and Cooler Master Turbine Master. And while Apache Fan appeared to be quite good, we cannot say the same about Turbine Master. It is clearly based on older model Turbine 2000 by Aerocool and its only significantly different part is its frame. Turbine 2000 also was no champion with respect to performance, so personally I did not expect the Turbine Master to be much better, which unfortunately came true.

Turbine Master's advantage may be its slow speed (800 RPM), so one will not need to regulate it no further and it also has wide accessories, but that is all. So if you wish to create strong air draught through your stuffed computer chassis, then this model is not the right choice.

Military stylized Akasa Apache Fan offers moisture and dust protection represented by military standard IP54. The same standard concerns also some notebooks, mobile phones or other devices. Apache Fan provides up to 1300 revolutions per minute, its performance in our tests was well above average, so one may consider it a cheaper alternative to more powerful Noctua NF-P12. On the other hand, the tested piece showed noticeable vibrations, but these should be rectified by the supplied rubber screws. Still, Apache Fine is a good fan.
reklama