reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alienware M14x: malý silák

20.6.2011, Jan Vítek, recenze
Alienware M14x: malý silák
Premiéru si dnes na našich stránkách odbyde notebook americké značky Alienware, která spadá pod křídla velmi známého výrobce počítačů, firmy Dell. Vyzkoušíme si notebook s označením M14x, který zaujme výbavou, ale i svým agresivním designem.

Vnější zpracování


Při sestavování tohoto počítače hrál velkou roli hořčík a také prostý plast v lesklé i matné povrchové úpravě. Vnější skořepina notebooku Alienware M14x je velmi pevná a notebook působí robustně díky své tloušťce a jeho tvary i červené zbarvení zase působí agresivním dojmem, což u herního modelu rozhodně není na škodu. Na vrchním víku displeje, které je uprostřed trošku vyvýšené, což jej dále posiluje, je klasické a vžité vyobrazení mimozemšťana s protáhlou hlavou a dvěma velkýma očima. "Emzák" má černou hlavu a bílé podsvícení. Červený povrch je také dle dotyku změkčen a působí, jako by byl pogumovaný.


- klikněte pro zvětšení -

Když si notebook obrátíme na druhou stranu, objeví se jeden velký panel z hořčíkové slitiny, který má na sobě již zmíněný kovový štítek, na nějž si můžete nechat laserem vykreslit nějaký nápis. Není ale problém tento panel za minutku odšroubovat, takže opatření proti zlodějům v tom nehledejme. V panelu jsou také po stranách úzké a dlouhé gumové nožky a vzadu také kryté průduchy. Ten na fotografii vpravo má pod sebou ventilátor systému chlazení.

Celý panel není žádný problém sundat, neboť stačí odstranit dva šroubky a pak jej vyháknout z těla notebooku (viz konec této kapitoly).


- klikněte pro zvětšení -

Pravá část tohoto Alienware v sobě nese štěrbinovou vypalovačku DVD, za ní jsou dva porty USB 3.0, Ethernetový RJ-45 a nakonec otvor pro zámky Kensington. Dle očekávání byl výrobce vstřícnější k uživatelům - pravákům, které nebudou vedle notebooku při hraní s myší v ruce vadit téměř žádné kabely.



Leváci to mají o chlup horší, ale i zde se u Alienware snažili. Konektor D-Sub, k němuž povede nejspíše ten nejmohutnější konektor s nejtlustším kabelem, byl odsunut až dozadu. Před ním je HDMI, pak mini DisplayPort, jediný zástupce portů USB 2.0 (s funkcí napájení i při vyplém počítači), pak tři 3,5mm audio konektory a čtečky karet (MMC, MS, MS Pro, SD, atd.). Dva z audio konektorů jsou označeny symbolem sluchátek a jeden symbolem mikrofonu.



S dávkou fanatazie vám může přední část s podsvícenýma "očima" po stranách připadat jako zpodobnění mimozemšťana E.T. Stejně jako zadní hrana je zkosená, a to ve stejném úhlu a kromě světelné designové hříčky a místa k zaklesnutí prstů pro otevření displeje tu není nic zajímavého.


- klikněte pro zvětšení -

V zadní části pak narazíme pouze na napájecí konektor (přesně uprostřed). Vpravo pak je výdech chlazení, jehož celkové provedení je dle mého názoru od pohledu vzhledem k instalovaným komponentám poddimenzované, což s sebou přináší otázku, jak bude tento notebook hlučný.


- klikněte pro zvětšení -

Klouby displeje jsou netradičně umístěny ne až na stranách, ale blíže středu. A pokud notebook otevřeme, ihned uvidíme proč.


Vnitřek notebooku


Mezi základnou a displejem se totiž po otevření objeví znatelná mezera a i když jsou klouby vyvýšeny nad základnu, maximální úhel otevření displeje je pouze standardních 135 °. Displej samotný nás pak zaujme svým bezrámečkovým přechodem, jeho kryt je lesklý, nahoře najdeme 2megapixelovou webkameru se dvěma mikrofony po stranách a dole pak velké podsvícené logo Alienware.


- klikněte pro zvětšení -

Zpracování základny je celkem jednoduché, pokud tedy nepočítáme podsvícení. Nahoře je děrovaný kovový panel se dvěma modrými kontrolkami v levém rohu (Wi-Fi a Caps Lock), skrytými reproduktory a další hlavou mimozemšťana, respektive tlačítka Power. Ten na nás bude svítit různými barevnými odstíny a jeho oči budou poblikávat do rytmu práce pevného disku či SSD.



Klávesnice s velkými a zřetelnými popisky se trošku prohýbá, ale jinak působí solidním dojmem. Každá klávesa má své okraje zvýrazněny, což dle mého názoru přehlednosti možná spíše uškodí. Na druhou stranu tu jsou ale hmatově odděleny bloky funkčních kláves, šipky a také sloupec dalších kláves napravo. Jedná se také ale o americkou verzi a otázkou je, jak bude vypadat klávesnice notebooku M14x, kterou zakoupíte tady. Očekával bych od ní kromě českých popisků také dvouřádkový Enter.



Touchpad s matným a na dotyk příjemným povrchem je oproti okolnímu povrchu mírně propadlý a ohraničený podsvíceným rámečkem, u nějž si také budeme moci zvolit barvu. Jeho oddělená tlačítka mají měkký stisk, který ani není moc hlučný (když do nich nebudete třískat), a tak v tomto případě nemám výhrad. Snad jen to, že výrobce mohl ještě o něco více využít nabízený prostor a umístit do notebooku větší touchpad.



Nakonec se podíváme na slíbenou fotografii notebooku bez spodního krytu. Moc toho ale neuvidíme, protože většinu prostoru si zabere baterie s mechanikou a další části jsou stále zakryté. Povšimněte si ale čistého zpracování, které mi připomnělo MacBook Pro a také malého subwooferu u předního okraje.


- klikněte pro zvětšení -
reklama