Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alienware TactX: kopie G9x?

24.8.2010, Michal Huspeka, recenze
Alienware TactX: kopie G9x?
Alienware pro nás přichystal herní myš TactX, která svým provedením a výbavou silně připomíná herní bestseller v podobě G9x od Logitechu. Jak se tato kopie povedla a co nám dokáže nabídnout? Překoná svůj vzor? Pojďme se nyní společně přesvědčit.
Kapitoly článku:
  1. Alienware TactX: kopie G9x?
  2. Ovládací software a test odezvy
  3. Zkušenosti z provozu, zhodnocení, závěr

Praktické zkušenosti


Během testování jsem myš vyzkoušel na obyčejné látkové podložce, pevné herní podložce CM Storm M4 SSK a také na dřevěné desce stolu. Myš jsem řádně potrápil ve hrách CoD: Modern Warfare 2 a Counter Strike, dále jsem vyzkoušel práci v grafických editorech, kde je také důležitá funkčnost s přesností na pixel. Samozřejmě myš něco odpracovala i ve 2D prostředí operačního systému.



Po celou dobu testování jsem nezaznamenal žádný problém, myš pracovala zcela bezchybně. Funkčnost senzoru je příkladná, což ale není žádným překvapením, protože stejný senzor Avago 9500 osazují i další výrobci do svých herních produktů a problémový opravdu není. Nalezneme ho např. i v dnes již často zmiňované G9x od Logitechu.

Na všech testovaných podložkách jsem ani na nejvyšší rozlišení nezaznamenal jediný problém s přesností, žádné náznaky uskakování či dokonce utržení se nekonaly. Nejlépe se myš cítila na herní podložce Storm, kde je ale díky tvrdému povrchu mírně hlučnější. Na látkové podložce je hluk samozřejmě utlumený, ovšem pohyb zase není tak plynulý.


Zhodnocení a závěr


Alienware u své myši TactX vsadil na osvědčenou kvalitu, když si jako předlohu vybral modely G9 a G9x od Logitechu. Z těch si převzal mimo jiné výborný a prověřený laserový senzor, středové tlačítko včetně vypínání jeho krokování, stavový displej, kolébkový přepínač rozlišení dpi či ovládací aplikaci.

Tím ale svou TactX vystavil situaci přímého srovnání právě s G9x, a to (bohužel pro ní) nedopadne příliš dobře.

TactX každopádně dokáže zaujmout povedeným tvarem celého těla, snad jen pravá strana by si v prostoru pro prsty zasloužila mírné tvarování, aby malíček nebyl odkázán jezdit po podložce spolu s ní. Jinak je ale tvar myši vstřícný a ani po delším používání (řádově hodiny) jsem nezaznamenal nějakou únavu či bolest ruky nebo zápěstí. Rovněž použité materiály jsou dobře zvolené, boční plochy mají příjemný povrch a při práci nijak neobtěžují.

Dílenské zpracování je výborné, nikde nic nevrže nebo neodstává. Funkčnost všech tlačítek, jejich tuhost, zpětná vazba i hlučnost jsou rovněž v pořádku, žádné problémy či nechtěné stisky jsem s nimi během testování nezaznamenal. Snad jen zadní boční tlačítko by mohlo být umístěno více kupředu, čímž by bylo lépe dosažitelné.

Tím jsme ale všechny plusy vyčerpali a přichází ono zmiňované srovnání s G9x, kde TactX ztrácí body hlavně v oblasti v příslušenství. Nemožnost úpravy hmotnosti je pro herní myš s cenou okolo 1700 Kč s DPH velkým mínusem. Za stejnou cenu se totiž prodává i její vzor G9x a tam se prostor pro sadu závaží našel, navíc má ještě v balení hned dva vyměnitelné nástavce. A protože po HW i SW stránce je výbava obou konkurentů stejná, rozhodují o koupi právě ostatní parametry a maličkosti.

Přidaná hodnota v podobě závaží a dvou vyměnitelných nástavců je podle mě hodně silným argumentem, takže pokud nedokáže TactX případného zájemce oslovit svým tvarem, dále už nemá proti G9x co nabídnout. Naopak by se mohla obávat i ataku z nižších cenových hladin, protože stejný či podobně kvalitní senzor a k tomu sadu závaží dokáží nabídnout například i Gigabyte GM-M8000X nebo Smog a Radon 5K od Ozone s cenami kolem 1100-1200 Kč s DPH, což už může být pro případného kupujícího podstatný rozdíl.


Dílenské zpracování
Poloha zadního bočního tlačítka
Kvalitní senzor
Nemožnost úpravy hmotnosti
Ikona Odkaz na databázi
Software bez české lokalizace
Ikona Odkaz na databázi
Vysoká cena
Cena v době testování: cca 1700 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Alienware TactX Mouse poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši Alienware TactX děkujeme firmě Czech Computer




Vývoj ceny testovaného produktu: