reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD A6-3650: druhé želízko v ohni

26.7.2011, Jan Vítek, recenze
AMD A6-3650: druhé želízko v ohni
Na začátku července jsme vyzkoušeli výkon nového procesoru AMD Llano A8-3850 a nyní přišel čas i na jeho levnější a o něco slabší verzi A6-3650. Ta má přesto nabídnout slušný výkon díky 4 procesorovým jádrům a 320 Stream procesorům, takže pojďme na ni.

Nastavení platforem


Máme tu tedy dohromady dvě platformy, takže se dočkáme dvou základních desek s odlišnými čipovými sadami i sockety: sada AMD A75 se socketem FM1 a sada Intel H67 se socketem LGA 1155.

Co se týče platformy AMD FM1, pak ta s procesory A-Series využívá paměti DDR3 na standardní frekvenci 1333 MHz při časování 9-9-9-24-1T. Přístup k nim je dvoukanálový. Platforma se socketem LGA 1155 nabídla v našem testu tři procesory a její nastavení pamětí bylo naprosto stejné jako u AMD FM1, tedy dvoukanálový přístup a časování 9-9-9-24-1T.

Všechny procesory jsou podrobeny standardním zátěžovým testům a mají výchozí frekvenci sběrnice QPI, popřípadě Hypertransport nebo nejnověji Unified Media Interface. Nastavení pamětí se tedy liší pouze podle použité platformy, možností řadiče paměti/čipsetu a jeho možnou konfigurací (řadiče paměti, případně v podpoře frekvence pamětí DDR3 RAM). Veškeré výsledky a výkonnostní testy jsou průměrem minimálně 3 měření.


Syntetické testy


V první části se zaměříme na syntetické testy, tedy takové, které mají na svědomí benchmarkovací nástroje, jež příliš nevypovídají o reálném využití možností procesorů, ale spíše umožňují jejich srovnání mezi sebou. Půjde jednak o aplikaci Sciencemark a její test propustnosti paměťového subsystému. Pak nastoupí společnost Futuremark a její produkty 3DMark Vantage a PCMark Vantage. Pole zakončí opět Sciencemark a jeho testy Molecular Dynamics a AES. Nyní se zaměříme spíše ještě na výkon samotných procesorů a grafická stránka přijde na řadu později.















Úvodní testy ukázaly to, co jsme mohli očekávat. Procesor A6-3650 pracuje na frekvenci 2,6 GHz, zatímco A8-3850 na 2,9 GHz, což je důvod výkonnostního propadu modelu A6, který odpovídá rozdílům v taktech. V řadě případů je tak lepší model Athlon II X4 645, který má výhodu v podstatně vyšší frekvenci 3,1 GHz a o procesorech Core i5 "Sandy Bridge" ani nemluvě.

To bychom měli syntetické testy a nyní již k zajímavější praxi.

reklama