reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD A6-3650: druhé želízko v ohni

26.7.2011, Jan Vítek, recenze
AMD A6-3650: druhé želízko v ohni
Na začátku července jsme vyzkoušeli výkon nového procesoru AMD Llano A8-3850 a nyní přišel čas i na jeho levnější a o něco slabší verzi A6-3650. Ta má přesto nabídnout slušný výkon díky 4 procesorovým jádrům a 320 Stream procesorům, takže pojďme na ni.

Benchmarky - praktické


V praktických testech se setkáme také se starým známým testem renderování v Cinebench R10 pomocí 1 a více procesorových jader. Ten však bude doplněn i o aktuální verzi Cinebench R11.5, která lépe škáluje s vyšším počtem jader a ukazuje již pouze výkon s použitím více jader. Pak to bude šachový test Fritz Chess Mark, jenž však dokáže využít maximálně 8 threadů, což v našem případě nevadí. A posledními dvěma testy budou WinRAR a jeho nejlepší komprese do RARu na čas a encoding videa x264 v rozlišení 720p.







Praktické testy renderingu ukazují, že nová jádra Stars v procesorech Llano se skutečně dokáží vyrovnat starším Athlonům II pracujícím na vyšší frekvenci a ani 2,6GHz A6-3650 příliš nezaostává za Athlonem II X4 645, který pracuje na frekvenci vyšší o 500 MHz a A8-3650 jej dokáže někde i předčit.





V šachovém testu Fritz Chess Mark už situace vypadá pro Athlon II lépe, neboť na něj nemá ani jedno Llano a co se týče Core i5, ty jsou opět za vodou a v jednothreadových testech se velmi dobře ukazuje i nativně dvoujádrový Core i3.





A nakonec testy komprese ve WinRAR 4 a enkódování videa do x264 ukáže sílu architektury Sandy Bridge, která s využitím čtyř jader poráží procesory na hlavu v obou testech. Ovšem také je třeba vzít v úvahu vyšší cenu procesorů Intel a také sílu grafických jader v procesorech Llano, kterou si budeme demostrovat v následující části.

reklama