reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fusion do obýváku

5.4.2011, Jan Vítek, recenze
AMD Fusion do obýváku
Nedávno jsme si v článku Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel představili výkonnou sestavu se čtyřjádrovým CPU Intel Core umístěném v malé skříni Lian Li. Nyní půjde o podobnou věc, ale s využitím skříně Antec a úsporné platformy AMD Brazos s procesorem Zacate.
Takový počítač se bude hodit buď pro nenáročného uživatele, ovšem spíše si najde své místo v obývacím pokoji jako počítač typu HTPC, čili Home Theatre PC určený především pro přehrávání multimédií. Je ale pravda, že procesory AMD Zacate jako součást platformy Brazos a technologie Fusion mají i navíc. Však přehrávat video v rozlišení 1080p, natož pak audio a zobrazovat fotografie dnes zvládne kdejaká specializovaná "krabička" s procesory ARM.


Počítač, který si dnes postavíme, bude mít výhodu rozšiřitelnosti a konfigurovatelnosti díky tomu, že jeho základní deska nabídne množství portů i slot PCI Express x16 a podporuje operační systémy pro x86, tedy i aktuální Windows 7. Jeho využití tedy záleží pouze na vás a vašich potřebách, přičemž omezeni budete také výkonem, který si mimo jiné také vyzkoušíme.

O co tedy dnes půjde? Především o dvě komponenty, a sice skříň Antec ISK310-150 s integrovaným 150W zdrojem a základní desku Gigabyte GA-E350N-USB3 s procesorem AMD E-350. K těmto komponentám už potřebujete pouze pevný disk, paměť a případně optickou mechaniku a jiná rozšíření dle vaší volby. Spojení skříně Antec a desky Gigabyte se tak dá považovat za téměř hotový systém barebone. A abychom to měli pěkně pohromadě, tak si uvedeme použité komponenty v bodech:
  • Skříň se zdrojem: Antec ISK310-150
  • Základní deska s CPU AMD: Gigabyte GA-E350N-USB3 (AMD E-350 + Hudson-M1)
  • Paměti: 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • SSD: OCZ Vertex 2 120 GB


Antec ISK310-150


Jako první přichází skříň ISK310-150 vybavená 150W napájecím zdrojem, jenž pro naše účely musí stačit. Antec je renomovaný americký výrobce počítačových skříní, jehož produkce lze tak trochu přirovnat k firmě Chieftec, tedy až na to, že není tak zkostnatělá.



Naše skříň přišla v poněkud nezajímavém obalu, kde byla však i se svým příslušenstvím velmi dobře chráněna. Jedná se o hluboký model s elegantním čelním panelem, díky němuž dobře zapadne mezi ostatní elektroniku ve vašem obýváku. Postavit ji budeme moci buď do dodávaného plastového stojanu pro úsporu místa, nebo naplocho.



Nyní se ale zaměřme na její specifikace:

Model
Antec ISK310-150
Rozměry
96 x 222 x 328 mm (V x Š x H)
Hmotnost
2,5 kg
Materiál
0,8mm ocel SECC
Kompatibilita
Mini-ITX (170 x 170 mm)
Šachty
1x 5,25" (Slim Type)
2x 2,5" interní
Přední I/O porty
2x USB 2.0
1x eSATA
mikrofon, sluchátka (AC'97 a HD Audio)
Sloty
1x nízkoprofilový
Chlazení
1x 80mm ventilátor TriCool (3 rychlosti)
Napájecí zdroj
150 Wattů

Antec ISK310-150 je tedy podlouhlá skříň vybavená vlastním zdrojem, což je na jednu stranu její výhoda, ale i omezující faktor. Nicméně pro valnou většinu sestav, které dokážete do této skříně nasoukat, by měl takový zdroj postačovat. Poněkud netradiční jsou pozice pro pevné disky a mechaniku. Pevné disky se totiž dle specifikací dovnitř vejdou dva, ale pouze 2,5" a mechanika zase může být jen typu Slim, tedy tenký model pro notebooky. My uvidíme, zda bude uvnitř dostatek místa pro 3,5" pevný disk. A pokud snad ne, nic se neděje.

Základní deska Gigabyte GA-E350N-USB3 je totiž prostorově nenáročná, takže ji dostanete snad do kterékoliv skříně pro Mini-ITX, a stačí si tedy vybrat dle specifikací, jež vám budou vyhovovat. Z chlazením tedy v tomto případě určitě problém nebude, zvláště když nám v tom pomůže ještě jeden 80mm ventilátor TriCool. Ten lze nastavit na tři stupně otáček, a to pomocí přepínače umístěného v zadní části skříně. Pokud ale hodláte sestavu opatřit ještě grafickou kartou, pak vězte, že uspějete jen u nízkoprofilových modelů. Ovšem ty obvykle bývají málo výkonné, takže je otázkou, zda se vůbec vyplatí, když nám deska nabídne Radeon HD 6310. Samozřejmě ale existují i jiné typy karet do slotu PCI Express.


- klikněte pro zvětšení -

Nyní ale již k samotné skříni. Ta je vytvořena z 0,8mm plechu typu SECC s černým vnějším nátěrem. K tomu dobře sedí přední plastová část ve stříbrné barvě. Tu výrobce zpracoval naprosto jednoduše. Nahoře je vyklápěcí záslepka pozice pro optickou mechaniku, jež se dá stiskem odjistit, aby odhalila optickou mechaniku a dole pak v jedné řadě konektory, kontrolky i tlačítka. Vepředu je tak velký spínač Power i Reset a krom nich 3,5mm audio konektory pro sluchátka a mikrofon, dva porty USB a jeden eSATA. Chybí zde však čtečka karet (aspoň SD/MMC) a není ani možnost, jak ji citlivě do skříně zakomponovat.



Co se týče ventilačních průduchů, pak těch má tento Antec možná až moc. Na obou úzkých postranních panelech jsou průduchy takřka po celé délce a pak tu je navíc také podlouhlý ventilační otvor u pozice rozšiřující karty.


- klikněte pro zvětšení -

Z bočního pohledu jsou průduchy lépe patrné a vedle nich také povystouplý přední plastový panel a na opačné straně povysunutá packa záslepky pro rozšiřující karty. Spodek skříně se neukážeme, neboť jde pouze o holý černý panel, na němž nejsou ani gumové nožky. Ty ale naštěstí najdeme v příslušenství, takže si je budeme moci snadno přilepit na místa dle uvážení.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec se podíváme na zadní část skříně. Ta ještě evidentně nepochytila poslední móresy výrobců s barvením, a tak jsou její vnitřní plechy bezbarvé. Vidíme na ní jinak záslepku slotu pro nízké karty, tři velké přítlačné šroubky držící krycí panel, tříkolíkový konektor pro síťový napájecí kabel, v černém obdélníku nalezneme zmíněný přepínač pro nastavení otáček ventilátoru, přičemž vedle něj je místo ještě pro jeden a i skříň samotná je na další kus připravena. Nakonec tu je vlevo nahoře pozice, v níž bych si dokázal představit zátěžový potenciometr. Ten by vám mohl pomoci přesněji nastavovat otáčky ventilátoru, než jak to dovoluje systém TriCool.

Instalovaný 80mm ventilátor dle specifikací pracuje na otáčky 2600, 2000 a 1500 RPM, a to při hlučnosti 30, 24,3 a 18 dBA.


Příslušenství


V malé krabičce nalezneme jednak nezbytný síťový napájecí kabel, pak sáček se šroubky, další sáček s plastovými páskami a různými úchyty pro kabely a také nalepovacími nožkami pro skříň. Nakonec tu jsou dva štítky s barvami, jejichž účel stránky firmy ani manuál nezmiňuje. Jejich otvory mají ale stejné rozteče jako spodní závity na 2,5" discích, a tak jde snad o podložky pro pevné disky sloužící proti případnému zkratu o kostru skříně.


reklama