reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Fusion do obýváku

5.4.2011, Jan Vítek, recenze
AMD Fusion do obýváku
Nedávno jsme si v článku Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel představili výkonnou sestavu se čtyřjádrovým CPU Intel Core umístěném v malé skříni Lian Li. Nyní půjde o podobnou věc, ale s využitím skříně Antec a úsporné platformy AMD Brazos s procesorem Zacate.

Instalace komponent


V tomto případě není instalace všech komponent do útrob skříně nic těžkého a ani nemusíte příliš přemýšlet nad vedením kabelů tak, aby nepřekážely. Ve výsledku z toho stejně chtě-nechtě vznikne u zdroje změť, s níž těžko něco uděláte. Ovšem tato změť vzhledem k proděravěným bokům skříně nebude příliš vadit, protože vzduch bude moci skrz ni snadno proudit. Pouze si dejte pozor na to, ať nejsou ucpané otvory ve zdroji určené pro nabírání čerstvého vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Prvním krokem je připravení skříně na instalaci základní desky. Pro to stačí odmontovat vrchní konstrukci pro pevné disky a mechaniku, která drží jen za tři šroubky. Pak už je cesta dovnitř volná, takže můžeme umístit záslepku zadních I/O portů, základní desku opatřenou paměťmi RAM, zajistit ji šroubky a zapojit napájecí konektory.


- klikněte pro zvětšení -

Následně dle návodu skříně osadíme diskové pozice a případně i optickou mechaniku. To také není nic těžkého. Stačí konstrukci rozebrat uvolněním jednoho přítlačného šroubku, abychom se dostali k montážním otvorům pro pevné disky, ty připevnit, následně umístit optickou mechaniku a pak už se vyplatí si předem vyzkoušet, kudy budeme vést napájecí a datové kabely. V našem případě bude vhodné je nacpat do prostoru mezi zdroj a paměťové moduly, kde nebudou ničemu vadit. Vzduch bude totiž skrz skříň proudit skrz boky, a to vlevo dovnitř a vpravo ven. A zrovna uprostřed skříně není nic, co by vyžadovalo efektivní chlazení.


- klikněte pro zvětšení -

Nicméně ani procesor s maximální spotřebou 18 W a maximální teplotou 90 °C není komponentou, která by vyžadovala zvláštní pozornost při chlazení, takže je otázkou, zda se vůbec kvůli němu nutné zapínat boční ventilátor. To ostatně zjistíme na další stránce, ovšem pro klid duše se asi vyplatí jej provozovat aspoň na nízké otáčky. V tom případě je nutné jej zapojit do jediného dostupného konektoru Peripheral Power, kam se může připojit také podsvícení tlačítka Power. Toto zapojení jsem již kritizoval v druhé kapitole a již se nebudu opakovat.

Tímto posledním krokem máme počítač sestavený, takže můžeme už jen provést finální úpravy, umístit nazpět kryt skříně a začít instalovat operační systém. Ale ještě předtím...
reklama