Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: AMD Fusion do obýváku
5.4.2011, Jan Vítek, recenze
Nedávno jsme si v článku Mini-ITX + Sandy Bridge: malý ďábel představili výkonnou sestavu se čtyřjádrovým CPU Intel Core umístěném v malé skříni Lian Li. Nyní půjde o podobnou věc, ale s využitím skříně Antec a úsporné platformy AMD Brazos s procesorem Zacate.
pexinho (9) | 15.6.201112:18
Tak takhle ne­-pokud vezmem core i3 2100T+levnou desku jsme o cca 600 kč dražší­-filmy zvládá stejně,hry lépe,spotřebu mám v klidu méně,v plné zátěži o chlup více­-ale tam je fakt výkon nesrovnatelný.Takže spíš to,jinak většina zdrojů co má 80+­(tzn. výkon grantován od 20­-100% zátěže­) by jela v klidu tak na 10 % takže stejně těch 80 % nemá.výjimkou jsou pico externí ale ta cena.150W interní bohatě stačí,jen to chce vyměnit větrájy­-při horší účinnosti jede na víc 20­-40 procent tak to trochu dorovnává­-a opět ta cena je jinde než certifikované­(ušetřítw 10W na účinnosti při ceně zdroje návrat za 20 let:­-­)Spíš jde o hluk ale to se dá vždy ošéfovat.Takže za mne brazos nebrat­-i na kancelarskou práci ci dost oken ve firefoxu je core i32100t mnohem lepší při podobné spotřebě.
Odpovědět0  0
michaldlouhy (3) | 6.4.201120:26
Zajímavý článek, který mne oslovil hlavně použitými komponentami ­­- sám jsem totiž před cca 3 týdny dával dohromady tři HTPC sestavy v cenovém rozpětí od 15 do 23 tisíc včetně daně, dvě z nich založená právě na platformě AMD Brazos ­­(kdo máte účet na CZC.cz, můžete se podívat zde: http:­­/­­/www.czechcomputer.cz­­/view_user_list.jsp?id=K1103151412306931960899529158212, http:­­/­­/www.czechcomputer.cz­­/view_user_list.jsp?id=K1103151412310891960957211808475 a http:­­/­­/www.czechcomputer.cz­­/view_user_list.jsp?id=K1103151412314501961043945002773­­). HTPC je dosti specifickým typem PC sestav, takže je jasné, že odpůrců bude mnohem více. Já třeba ve všech případech volil základní desku s integrovaným CPU ­­(což podle mého na HTPC s přehledem stačí­­), naopak si raději připlatil za FanLess zdroj, optickou mechaniku a TV tuner ­­- je to pouze otázkou preferencí. Co se skříně týče, zvolil jsem kvůli pořízení zdroje standartních rozměrů a lepšímu air flow větší kousek, u které mne navíc velmi zaujaly netradiční barevná provedení.
Odpovědět0  0
Galls (14) | 6.4.201110:57
Používám tuhle skříň:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Zpracování dobré a dají se použít dva 3,5 disky, klasická 5,25 DVD mechanika, grafika plné velikosti + čtečka karet na čele. Jedu v tom Dual­-Core E6500 na desce ZOTAC GeForce® 9300­-ITX­-WiFi bez přídavné grafiky, HDD 1TB WB GP. Jako HTPC ideální. Slušný vzhled a pořizovací cena. Po čase jsem stávající zdroj nahradil 90W notebookovým zdrojem, tím pádem už není slyšet prakticky nic.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 6.4.201111:42
Já mám HTPC postavené prvotně už někdy v roce 2007 do Zalmanu HD 135. Není to žádný prcek, na druhou stranu do rozměnější skříně postavím a později překopu prakticky cokoli. Každý má asi trochu jinou představu o tom co všechno má obývákový počítač umět. Nízká pořizovací cena a spotřeba je fajn, ale všeho s mírou...
Odpovědět0  0
hudsonstan (64) | 5.4.201112:00
"Nakonec se podívejme na štítek napájecího zdroje. Na něm není žádná certifikace 80 Plus patrná, a tak jeho účinnost zůstává záhadou.­"
Kdybyste byli recenzenti co k čemu, tak jeho účinnost změříte. Je to spolu s hlučností zásadní vlastnost zdroje v těchto pidiPC. Takto můžeme jen odhadovat jestli je poměrně vysoká spotřeba způsobená deskou nebo zdrojem.
Odpovědět4  0
Tarman (118) | 5.4.201114:19
Škoda, že při testu nepoužili nějaký kvalitní zdroj s 80+, aspoň by bylo nějaké porovnání.
Odpovědět0  0
pkolcun (75) | 7.4.20110:02
Musím súhlasiť. Vzhľadom na to, že sa v recenzii sťažujete na pochybnú kvalitu zdroja, pri teste platformy zameranej na spotrebu je to dosť otázny postup.
Možno by fakt stálo za to, skúsiť použiť nejaký kvalitný zdroj aj keď sa práve do tejto skrine nevojde.
Odpovědět0  0
siddhi (269) | 5.4.201121:00
účinost zdroje je kolem 70%. Třebas zde ­- http:­/­/www.hardwaresecrets.com­/printpage­/Antec­-ISK300­-150­-Case­-Review­/934
vysoká spotřeba bude problém jak zdroje, tak desky. Toto není jediný test, kde byla u této platformy na deskách Gigabyte naměřena vysoká spotřeba.
Odpovědět1  0
TomRocek (13) | 5.4.201121:50
Podle zateze kolem 33­-45 W je ucinnost zdroje podle toho testu spis jen 60­-65%. Coz je silene mala ucinnost. Takovou ucinnost maji zdroje minuleho tisicileti. :­-D
Pouzit malej spinanej zdroj s vykonem 65­-90W s ucinnosti 90­-95% k tomu redukci ­(ta ma tak 97­-99% ucinnost­) a mame o tretinu lepsi ucinnost. Takze Iddle kolem 22W a Load 28W. A jeste vyhodit jeden pametovej modul a pouzit nizkonapetovy s 1,25V. A mame o dalsich 5W mene. Ale nikdo to takhle nechce testovat. Kazdy vezme zdroj jako kravu ­(1kW­) a nebo s bidnou ucinnosti, naladuji 2 zrave 1600MHz ramky a spotreba je desna.
Vzdyt notebook Core 2 ULV s 4GB ram a 13­" LED lcd zere v klidu cca 8W a v zatezi kolem 15­-25W.
Odpovědět1  0
hudsonstan (64) | 5.4.201122:19
Díky za link. Na 230V bude účinnost asi přes 70% ale i tak je to slabota.
Odpovědět1  0
samuel.behul (3) | 5.4.201110:05
Existuju uz nejake dosky podobnej konfiguracie ­(s procesorom AMD, ale s externym napajanim?
Odpovědět0  0
Smeli (100) | 5.4.20119:19
Ani jeden praktický test? To si snad děláte srandu?! Když si pořídím PC do obýváku tak mě určitě bude zajímat kolik bodů dostanu v PC Marku...
Odpovědět0  2
Jan Vítek (3359) | 5.4.20119:52
Chce to lépe číst. Jaké jiné testy byste si představoval?
Odpovědět1  1
pkolcun (75) | 6.4.201123:55
Dobrý deň,
Čo sa týka hodnotenia výkonu musím čiastočne súhlasiť so Smelim. Hodnotenie výkonu je jednou zo slabých stránok článku. Chýbajú mi hlavne grafy. Prečo v tomto článku nie sú?
Vzhľadom na to, že AMD deklaruje až 90% výkonu mainstreamových PC by porovnanie aspoň so staršou generáciou Intel core i3 alebo dobiehajúcimi súrodencami AMD nebolo až tak od veci, aspoň na prevetranie marketingu.
Čo sa týka NEprítomnosti praktických testov, trochu to chýba, no na druhu stranu nie je jednoduché niečo reprezentatívne vymyslieť.
Odpovědět0  0
Pavlis42 | 5.4.20117:26
mno pokud mam s 2 roky starou sestavou 780G,4GB DDR2,x2 4850e,1x3.5 HDD + 2x2.5 HDD, DVB­-S2 karta, DVD­-RW spotrebu pri HD playbacku cca 45W tak tomuhle vubec nerozumim, proc je kolem toho tolik humbuku a vlastne pro nic a to neporovnavam vykon, ktery je jinde. mno nic tohle se amd vubec nepovedlo
Odpovědět1  0
nibj | 5.4.20119:54
No mě by spíš zajímal test s nějakým adekvátním zdrojem cca 80­-100W, kterej by měl dobrou účinnost + použít jen jeden modul RAMM.
Všechny tyhle testy jsou pěkný, ale když má mít brazos v loadu max. 18W, tak nějak nechápu klidovou spotřebu systému přes 30W.
Na konkurenčním webu dělali test dokonce s nějakým noname 350W zdrojem a závěr byl ten, že spotřeba v klidu x spotřeba v zátěži se téměr neliší...
Odpovědět0  0
NRX (170) | 5.4.20119:59
No doma mám takéto niečo:
http:­/­/www.tntrade.sk­/lc­-power­-lc­-1360mi­-mini­-itx­-75w­-external­-psu_d45146.html

Síce ti nepoviem účinnosť, ale je to 75W pasív...
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 6.4.201110:36
Tak tohle hlavně vůbec není HTPC, ale stolní verze netbooku, kde jde o minimální rozměry a spotřebu. Vše ostatní jde stranou.
Odpovědět1  0
njn | 7.4.201121:00
Tohle bych AMD za vinu nedával. Na X­-bit labs měřili spotřebu desky MSI E350IS­-E45 založené na stejné platformě a dospěli k hodnotám: 7.3 W ­(idle­), 15.8 W ­(CPU burn­), 17.5 W ­(GPU burn­), 22.1 W ­(CPU+GPU burn­) a 14.9 W ­(1080p playback­). A byla to sestava s 2 x 2 GB DDR3­-1333 a SSD. Spotřeba celé sestavy bez monitoru byla měřena ale za zdrojem ­(ztráty ve zdroji tedy v těch uvedených hodnotách nejsou zahrnuty­).
http:­/­/www.xbitlabs.com­/articles­/cpu­/display­/amd­-e­-350_12.html
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.