reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Llano: test procesoru A8-3850

4.7.2011, Jan Vítek, recenze
AMD Llano: test procesoru A8-3850
Minulý týden jsme si představili nové procesory AMD Llano a teď přišel čas na podrobný test. Utká se v něm aktuálně nejvýkonnější model z rodiny AMD A8 se svými protějšky od Intelu z řady Sandy Bridge. Těšit se můžeme i na souboj IGP a přetaktování.

Otázka ceny


Jeden z mnoha důležitých faktorů, které jsme doposud opomíjeli, je cena procesorů. AMD na procesory Intel z hlediska čistého výkonu procesorových jader pořád ještě nemá, a tak se snaží své potenciální zákazníky zaujmout také cenou. Jakou ale nasadil u svých nových Llano a jak se bude jevit ve srovnání s konkurencí, to ukáže tabulka:

Problémem je, že cena nových procesorů AMD není známa, neboť ty do našich obchodů v době psaní článku nedorazily. AMD však poskytlo jejich ceny v amerických dolarech, a tak jsme je mohli odhadnout pomocí srovnání s jinými procesory. Modely Intel Sandy Bridge jsou na trhu také nové, ale již figurují v nabídkách mnoha obchodů.

Model
Přibližná cena s DPH
AMD A8-3850
2 800 Kč
Intel Core i3-2105
2 850 Kč
Intel Core i5-2310
3 650 Kč
Intel Core i5-2405S
4 200 Kč
AMD Athlon II X4 645
2 050 Kč
přibližné ceny ze serveru Heureka

Ukažme si také pro lepší srovnání tyto ceny v tabulce:



Další srovnání procesorů s ohledem na poměr ceny a výkonu by dle mého názoru nedělalo dobrotu, a to především kvůli rozdílnosti architektur a účelů použití. Nové Llano A8-3850 je totiž již pravé APU, které nabízí něco, co ostatní nemají - výkonný integrovaný grafický čip. Athlon II X4 645 žádný nemá a Intel Sandy Bridge sice své mají, ale ty se svým výkonem s Radeonem HD 6550D v A8-3850 nemohou rovnat. Llano je také zamýšleno jako již hotové řešení, k němuž se nemusí přidávat žádná samostatná grafická karta, což v případě Intelů a Athlonu II zrovna neplatí.


Závěrečné hodnocení


Jak tedy můžeme hodnotit prvního testovaného zástupce výkonných desktopových procesorů typu APU od firmy AMD? Prozatím se k nám dostal jen jeden model, a to A8-3850, který zatím stojí ve své rodině na nejvyšší příčce. Přesto ale jeho cena není vysoká, zvlášť když si uvědomíme, že je v ní započítána i slušně výkonná grafika. Jen ty základní desky by mohly s cenou trošku klesnout, ale to AMD těžko ovlivní.



Když budeme srovnávat s cenově rovným čipem Core i3-2105, pak lze z výsledků vyčíst, že v čistě výpočetních operacích pro procesorová jádra má Core i3 navrch v jednothreadových aplikacích, zatímco A8-3850 mu to vrací v multithreadových testech díky svým 4 jádrům. Jenže pak nastoupí jeho grafika a na to už Core i3 ani se svou výkonnější verzí jádra Intel HD Graphics 3000 nestačí. AMD k tomu navíc přihodí akceleraci pomocí AMD APP a má vystaráno.

Při srovnání s moderními Core i5 "Sandy Bridge" již situace v početních operacích vypadá jinak, neboť jde již o nativně čtyřjádrové procesory vybavené technologií Turbo Boost 2.0, na něž Llano už nestačí, ale zde se také pohybujeme už ve vyšších cenových hladinách a pořád tu zůstává výhoda Radeonu HD 6550D v APU A8-3850.

Firmě AMD se tedy bezesporu povedlo přijít s levným mainstreamovým procesorem, který poskytne vyvážený mix výkonu procesorových jader a integrované grafiky, jež se dá také dobře použít pro účely GPGPU. APU A8-3850 osobně vidím jako ideálního kandidáta - základní kámen - pro stavbu levného domácího počítače, od nějž jeho uživatelé nebudou požadovat velmi vysoký výkon, ale univerzalitu pro multimediální využití, občasné hraní her, brouzdání po Internetu a další běžné věci. Na nic jiného si Llano ostatně ani nehrají.

AMD nás tedy zase jednou posunulo o něco dále a v době, kdy Intel cválá na koni a snaží se zvyšovat svůj technologický náskok, dokázalo nabídnout velmi dobře použitelné a jednoduché řešení, na něž by zákazníci mohli zareagovat.


Poděkování na závěr:

AMD za zapůjčení procesoru A8-3850
AT Computers za zapůjčení procesorů Core i3 a Core i5
Gigabyte za zapůjčení základní desky Gigabyte A75-UD4H



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama