Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.9.2011, Petr Štefek, recenze
AMD Llano jsme v testu již měli, ale dnes se na něj podíváme poněkud jinak. Může být toto APU konkurentem samostatných grafických karet nebo zastat dobře úlohu HTPC? Má vliv frekvence pamětí na grafický výkon?
rado3105 | 18.9.201121:20
Vynikajuci clanok, pokracujte dalej. Ste jeden z mala serioznych informacnych serverov a je vidiet ze s vami nehybu firmy a vy ich neuprednostnujete ako mnohe ine servery.
Odpovědět0  0
fretak (58) | 16.9.201111:09
Testovaci sestava:
Intel Core i7­-2600K 3.4GHz
Gigabyte GA­-P67A­-UD7
Gigabyte GA­-A75M­-UD2H
AMD Radeon HD 6670 1024 MB
AMD Radeon HD 5670 1024 MB

V testave je HD5670, ale v testu 5670. A ty vysledky tech RADEONU jsou na jake sestave? Te intelacke nebo na te s FM1? Pokud na intelacke, pak je srovnani naprosto k nicemu. A pokud na FM1, pak nechapu, k cemu je teda teda ta intelacka deska a CPU. Nezlob se, ale toto je test NAPROSTO NA HOUBY.

Toto je fakt amaterismus!
Odpovědět0  3
krysarr (160) | 16.9.201112:42
Testuje se sestava Intel + klasická GK oproti AMD s integrovanou GK v CPU. To je celá věda;)
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 16.9.201116:12
Samostatné karty byly samozřejmě na běžné sestavě a Llano zvlášť ... opravíme.
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 16.9.201117:29
Je dopsáno větou zvlášť, ať je jasné, že se Llano na Intelu netestovalo:­). Jinak se sazřejmě děkuji za upozornění, že v tabulce je HD 5670 a v testu HD 6570. Splete se každý.
Odpovědět0  0
Jirka24 | 16.9.201110:56
Já to asi nějak nechápu. Takže se testoval A8­-3850 proti sestavě intel + HD6570 ­(resp. 6670­)? Proč tedy v tom případě zde není uvedená celá AMD sestava? Proč GK nebyly testovány ve stejné sestavě s A8­-3850? Proč je zde uvedeno srovnání spotřeby, které vlastně vůbec nic nesrovnává? A které GK vůbec byly v testu ­(1. strana ­- HD5570, sestava ­- HD5670, testy HD6570­)?
Odpovědět1  0
fretak (58) | 16.9.201110:34
"Celou věc poněkud kazí ceny, které se pohybují v případě dražšího modelu A8­-3850 okolo 2800 Kč, což je poměrně hodně. Na druhou stranu si musíme uvědomit, že v jednom balení dostáváme čtyřjádro na vysoké frekvenci a grafickou kartu. Podobně výkonný tandem bychom zvlášť pořídili o nějakých tisíc korun dráže.­"

Dovolim si upozornit, ze v tomto nemate pravdu! Kdyz vezmu X3­/455 za 1700 Kc a 6570 za 1500, vyjde me to na 3200 Kc a tato sestava je VYKONNEJSI ­(jak v CPU, tak i v grafice­) nez LIANO a jen o 4 stovky drazsi, ne o tisicovku. A pokud do toho zapojim desku, kde pro FM1 s A55 stoji nejlevnejsi cca 1500 Kc a pro AM3+ nejlevnejsi kolem tisicovky, ziskam VYKONNEJSI SESTAVU za STEJNE PENIZE.
Odpovědět2  0
kapa (148) | 16.9.201111:13
+1 a taktiez to rovnako ak nie lepsie vyjde s Intelom, napriklad G530 + HD6570 alebo zmesti sa aj HD6670 512MB GDDR5 a to uz by bol hukot... podla mna tie APU niesu zle, no cena je odveci...
Odpovědět2  0
sroobik (614) | 16.9.201111:25
navyse do tej am3­(+­) dosky osadis v pripade potreby buldozer a do fm1 prd makovy. Llano su v podani AMD krok vedla.
Odpovědět0  0
jozka2 | 16.9.201111:51
Aspon ze nejsem sam, kdo si mysli, ze to je krok vedle. Bohatsi uzivatel si koupi odemceny I5 a ati 6850.
Chudsi uzivatel si koupi I3 ­(popripade g620 nebo G530­) a ati 6770.

A obycejny nemajetny uzivatel, ktery nehraje hry, si koupi notebook za 8 tisic, ktery se muze jednoduse odklidit z jidelniho stolu...
Odpovědět0  0
krysarr (160) | 16.9.201112:38
Podle mě to krok vedle není, já např. nepotřebuji skoro žádný výkon grafiky a naopak chci co největší ticho a nízké teploty ­(nižší spotřeba se také hodí­) ­- a to všechno lze s Llano podle mne lépe, než kombinací jiných druhů komponent.
Odpovědět0  0
Marauder. | 16.9.201113:48
V tom případě ti i3­-2100 nabídne větší výkon za nižší cenu Tedy pokud nepoužíváš výhradně SW pro vícejádrové procesory, tam by mohlo mít Llano v některých případech náskok
Odpovědět0  0
milka2 (6) | 16.9.201115:34
No hlavne, pokud uzivatel opravdu potrebuje vykon 4 jader, tak uz davno doma 4 jadra ma, a nebude menit za tohle.
..
A pokud uzivatel planuje prechod ze sveho stareho core2duo s GF8800GT, tak nebude potrebovat integrovanou GF.
..
A pokud prechazi ze stareho P3 s integrovanou grafikou, a to jenom proto, ze mu uz odesel noname zdroj, tak si poridi asi spis notebook...
Odpovědět0  0
milka2 (6) | 16.9.201115:38
Proste si nedovedu predstavit nikoho ve svem okoli, komu bych tohle doporucil.., bud maji malo penez a chtej trosku neco na hrani, a pak je lepsi dvoujadro a amd 5770 nebo gts450, a nebo maji penez habakuk, a pak nepotrebuji kompromis. A na multimedialni PC k televizi je stejnak nejlepsi xtreamer, nebo notebook s HDMI.
Odpovědět0  0
Jura2 (184) | 16.9.201117:23
Nesúhlasím, ja poznám kopu ľudí, pre ktorých je ­"Liano­" práve to pravé orechové.
Lebo: Väčšinou robia len net a office, sem tam domáci strih videa a nejaká tá hra sem­-tam aj novšia. Na toto je Liano ideálne.
Intel ma nepoužiteľné integrované grafiky na hry, takže i3 odpadá.
i5 je v tomto segmente pridrahá a z hľadiska grafiky rovnako nepoužiteľná.
Odpovědět1  0
Jura2 (184) | 16.9.201117:25
P.S:
Dokonca 3 už ho pekne krásne používajú.

Dvaja majú doma 3650­-ku a jeden 3850­-ku a sú maximálne spokojný.
Nevedia si ich vynachváliť :­-­)

Takže to je skúsenosť z reálu.
Odpovědět0  0
Jura2 (184) | 16.9.201117:17
Ale s podstatne vyššou spotrebou, ktorá je v cieľovom segmente, kam Liano mieri podstatným údajom.
Odpovědět0  0
Koudz | 19.11.201113:21
Omyl, má spotřebu adekvátní sestavě procesor+GPU. Především v případě A­-3800 nebo A3600 se 65 Watty.
Do miniITX beden ­- HTPC ideální záležitost, zvláště cenově se pohybují na hranici 2000 Kč. Škoda že teĎ an vánoce je jich nedostatek ­(na druhou stranu ceny komponentů ­- jm. HDD jsou tak vysoko, že kompletace takového stroje je lepší přesunout na příhodnější dobu­)
Odpovědět0  0
Michal2222 | 19.9.201115:03
Tyto myslenkove katary, mne skutecne dostavaji vzdy kdyz je ctu. Koupim nejlevnejsi a ziskam nejlepsi. Tunic co si lepi paskou na koberce na SKODU 120 kus akrtonu, na bok namaluje blesky a v tu chvili s tim zazrakem vyrazi dobyvat svet. Amaterstvi je v nasi kotline neskutecne. Hlavne kdyz to byt moc leskly a moc blikat, tak byt nejlepsi.
Odpovědět0  0
Marauder. | 19.9.201115:46
Pro některé lidi tyhle testy nejsou stejně jako názory. Ti si koupí PC v supermarketu a už jen záleží na velikosti peněženky po jaké půjdou ceně.

Nevidím nic špatného na tom, když si někdo dovede všimnout nejen cenovky, ale i toho co si za to koupí popřípadě jestli si za tytéž peníze nekoupí jinde víc.
Odpovědět0  0
john (109) | 16.9.201110:07
ale chybi mi tam jedna vec ohledne RAM, nevim jak byly nastaveny ­/ nebo jsem blbe cetl ­/
privital bych srovnani command rate 2T vs. 1T ­/ pokud pameti 1T snesou /
Odpovědět0  0
kapa (148) | 16.9.20119:29
Dakujem za test, no tetov A8­-3850 uz je na nete velmi vela, no A4­-3400 sa uz predava v CZ asi 3 tyzne a nikto to neotestuje je smutne, na nete nikde nic, asi tie procaky su uplne nezaujimave, nakolko napriklad testy lacnych SandyBridge G530 a pod na nete su....
Odpovědět1  1
Jura2 (184) | 16.9.201117:34
To,to, ten test A4­-3400 by aj mňa veľmi zaujímaj.
Hlavne v rorovnaní s Intelom v rovnakej cenovej hladine. Čiže proti G620,G630.
Odpovědět0  0
jozka2 | 16.9.20117:33
jako nemajetny hrac si za 2800,­- koupim celeron g530 a grafiku GT450GTS..
Mozna muzete udelat porovnani, co se pak vice vyplati..
Odpovědět0  0
snajprik (1602) | 16.9.20117:39
Pochybujem ze ten celeron je 4 jadrovi CPU a za druhe tento čip od AMD A8 3850 ma od vyrobi nastavene napatie 1,4V po uprave napatia na 1,1V klesa spotreba rapidne v plnej zatezi to je az o 50%.
Odpovědět0  0
jozka2 | 16.9.20117:44
Mne jako nemajetnemu hraci je uplne jedno, jestli mam 2 jadra, nebo 4, ja chci za 3 tisice co nejlepsi pomer cena­/vykon ve hrach.
Takze otazka zni, zda za 3 tisice ­(pokud to je limit­) je lepsi 4jadro a integrovana grafika, nebo 2 jadra za litr a grafika za 2 tisice.
Odpovědět0  0
jozka2 | 16.9.20117:52
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 16.9.201117:38
Ja si myslím, že Llano není špatné ...

MSI A55M­-P35 cca 1500
Llano A8­-3850 2800
4300

A vezmu si Athlon X4 640 + desku + třeba HD 6570 a jsem na 5K.

Na druhou stranu sestava
ASUS P8H61 stepping B3
Intel Pentium Dual­-Core G620 BOX
Sapphire Radeon HD 6670 1GB DDR3
za 4500 se zdá být lepší volbou.
Odpovědět0  0
Marauder. | 16.9.201111:11
Narazil jsem na poněkud jiné výsledky http:­/­/www.techpowerup.com­/reviews­/AMD­/A8­-3850_Fusion_GPU_Performance­/13.html
Vzhledem k tomu že A8 potřebuje rychlejší RAM a základní desky stojí víc jak pro jiné platformy není problém téměř ve stejné ceně koupit sestavu s i3­-2100 a GT430
Odpovědět0  0
Petr Štefek (1098) | 16.9.201116:13
GT430 je nicméně pomalejší ... viz. test low­-endu.
Odpovědět1  0
Marauder. | 17.9.20117:53
Vím, že GT430 nijak nevyniká, nicméně na zmíněném webu dopadla o 10% lépe jak Llano. Nadržováním nVidii to asi nebude, HD 6670 v těchto testech dopadla o poznání lépe a náskok 72% nad Llanem a to už není jen tak zanedbatelný rozdíl­).

Llano není špatný procesor pro NTB, ale u desktopů lze získat za stejné peníze, nebo s malým příplatkem podstatně vyšší výkon.
Odpovědět0  0
falken007 | 21.11.20111:31
A to je to oč tu běží ... už asi 10 let mě nezajímá hraní si s *ATX boardy, kdysi mě bavilo číst si assembly manuály k MB a poševcovat si stroj ­- teď už jsou to JEN notebooky ­- kvůli místu, hluku, mobilitě, integrované UPS a displeji ­(ovšem že je primární jen občas a samozřejmě ve spojení s klávesnicí, myší a FullHD displejem­), mám teď na stole 3, na každém běží něco jiného, někde TV, malý C50 Fusion tahám z místnosti do místnosti a může na něm se 4GB RAM a SSD spustit krásně i VS2010 + WP7 emulátor ­(vyžaduje poslední podporu D3D­) atd ... Posledních pár let jsou to všchno AMD stroje, zpočátku protože uměly HW virtualizaci slušné D3D a Intel ne za tu cenu, dodnes. Hledám důvod jestli se k Intelu nevrátit, zatím nenacházím :­-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.