reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon HD 6670: levný a dobrý?

27.4.2011, Petr Štefek, recenze
AMD Radeon HD 6670: levný a dobrý?
Radeon HD 6670 byl několik měsíců dostupný pouze pro OEM trh, ale nyní se dostává do běžného prodeje a bude konkurovat Nvidii a jejím kartám GeForce GT430 a GeForce GT440. Jak si vede se dočtete na dalších stranách.
Radeon HD 6670 je dle mého názoru první použitelnou herní kartou ze segmentu low-endu pro většinu dnešních her, tedy alespoň v referenčním provedení. Proč to zmiňuji? AMD dává poměrně velkou volnost výrobcům karet a ti někdy přicházejí s opravdu podivnými výtvory.



Setkáme se tedy i s Radeonem HD 6670, který disponuje pouze DDR3 paměťmi a tím pádem i poloviční propustností. Při koupi je tedy třeba dát maximální pozor (v každém slušném e-shopu jsou tyto informace uvedeny).



Referenční Radeon HD 6670 pracuje v případě jádra na 800 MHz a v případě pamětí GDDR5 je takt stanoven na 4 GHz efektivně, což bude jistě ku prospěchu herních výkonů. Přetaktování jsem tentokrát vynechal, protože samotná karta se svým TDP neúprosně blíží hranici, kterou obhospodaří slot PCIe 16x.

Co je ovšem na pováženou, chladič této malé low-profile karty je dvouslotový, což není právě obvyklé. Můžeme tak dostat poměrně slušný grafický výkon i do mini ITX počítačů. Důležité pro vlastní využití bude i přítomnost low-profile bracketu do zadní pozice, čímž sice ztratíme D-Sub, ale jeden výstup DVI a DisplayPort by měl postačovat.



Hlučnost větráku není nikterak drastická, pokud máte skříň alespoň trochu odvětrávanou. Nicméně, pokud hrajete náročnou hru a case větraný dobře nemáte, pak vám dá o sobě malý ventilátor rázně vědět. Subjektivně je hlučnost vyšší než u GeForce GT430.
reklama