reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon HD 6870: nejlepší volba pro herní PC?

25.10.2010, Petr Štefek, recenze
AMD Radeon HD 6870: nejlepší volba pro herní PC?
V další části na téma nových Radeonů HD 6800 se podíváme na v současnosti nejvýkonnější model pod označením HD 6870. Jak si nově příchozí vede ve srovnání s GeForce GTX 470 a GeForce GTX 460?
Radeon HD 6870 je kartou, která v mnohém překvapila. Přestože se nejedná o nástupce Radeonu HD 5870, ale spíše o duchovního pokračovatele karty Radeon HD 5850, dočkali jsme se výkonů na úrovni GeForce GTX 470. To znamená, že jsme si oproti Radeonu HD 5850 polepšili o několik málo procent.

Radeon HD 6870 je ale ve většině českých e-shopů podstatně levnější než starý dobrý Radeon HD 5850. Jak jsme si ověřili, jádro Barts je schopno pracovat na stejně vysokých frekvencích jako Cypress, který známe právě z Radeonů HD 5800. Pokud bychom vzali v úvahu potenciál pro přetaktování, pak by asi větší přetaktovávačů zvolila Radeon HD 5850, který dokážete lehce posunout na výkonnostní úroveň Radeonu HD 5870. To Radeon HD 6870 dokáže velmi pravděpodobně jen případě, že budete mít štěstí na dobrý kus a nebo zvýšením napětí dosáhnete na takt okolo 1 GHz pro jádro.



Nejdůležitější je ale zjištění, že Radeon HD 6870 je stejně výkonný jako GeForce GTX 470, která je momentálně dražší o několik set korun (nyní bereme v potaz už slevu po oznámeném zlevnění). To je pro Nvidii nemilé a bude muset posouvat tuto kartu ještě více směrem k 5 000 Kč a níže položenou GeForce GTX 460 1024 MB až na hranici 4 tisíc korun, aby srovnala krok mezi svými kartami a novými produkty AMD v oblasti poměru ceny ku výkonu.

Nechci být špatným prorokem, ale po zdánlivém zlepšení Nvidie a příchodu vynikajících GeForce GTX 460 se zdá, že proti novým Radeonům HD 6800 může nabídnout pouze zlevněnou GeForce GTX 470 s vyšší spotřebou a teplotami. Pokud se ptáte, co Nvidia nabídne proti příchozím Radeonům HD 6900, tak v současnosti nevíme. Oznamovaná grafická karta GeForce GTX 580 bude velmi pravděpodobně dvoučipovým monstrem, které bude mít za úkol jediné, totiž převzít výkonnostní vedení za každou cenu.

Pokud se potvrdí trend a nové čipy mají skutečně efektivnější architekturu, která na podobný výkon jako starší čipy Cypress a Juniper potřebuje méně výpočetních jednotek potažmo tranzistorů, pak oznamované čipy pro Radeony HD 5900 s počtem přes 2000 stream procesorů mohou být opravdu těžkým kalibrem. Zatím neznáme specifikace čipů, ale lze s velkou pravděpodobností říci, že internetem kolující počty výpočetních jednotek nebudou daleko od pravdy. Pokud AMD dodrží také proklamovaný výrobní proces na 28 nm, budou mít nadšenci opravdu velké nutkání k upgrade hardware. Uvidíme, co na to řekne Nvidia. Může přijít s novou revizí jádra GF100 a plným počtem jednotek (512) pracujících na vyšším taktu, což je asi to jediné, co jí v současné situací zbývá.


podpora DirectX 11
průměrné přetaktování
spotřeba a teploty
Ikona Odkaz na databázi
výkon na úrovni GTX 470
Ikona Odkaz na databázi
poměr ceny ku výkonu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 5500 Kč s DPH


Za zapůjčení karty děkujeme firmě Gigabyte





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama
reklama