reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon HD 7770: nejlevnější z nově příchozích

15.2.2012, Petr Štefek, recenze
AMD Radeon HD 7770: nejlevnější z nově příchozích
Nová architektura GCN se AMD povedla a my jsme si už otestovali high-end založený právě na těchto nových čipech. Dnes je ale na pořadu dne nejlevnější čip z rodiny nových Radeonů Cape Verde na 28 nm.
Referenční Radeon HD 7770 je vybaven jediným větrákem, který dává jasně najevo, že máme co do činění s GPU na 1 GHz.





Prozatím nevíme, kolik bude Radeon HD 7770 stát v reálu v českých e-shopech (oficiální cena podle AMD má být 159 USD pro Radeon HD 7770 a 109 USD pro Radeon HD 7750), ale snad se bude jednat o cenu jen mírně převyšující 3 000 Kč, protože konkurence je v tomto segmentu velmi silná (nejen z řad Nvidie).





Plošný spoj karty je výrazně jednodušší než v případě Radeonů HD 7900. Větrák samotný je tichý a chladič dimenzovaný dostatečně, byť není vybaven žádnou pokročilou technologií kromě jednoduchého hliníkového pasivu. Radeon HD 7750 disponuje ještě jednodušším chladičem, který jsme byli zvyklí vídávat spíše na low-endových kartách.





Frekvence GPU byla stanovena na 1 GHz, což to z něj činí oficiálně první GPU překonávající tuto magickou frekvenci. Jak už bylo řečeno v předešlé kapitole, tak GPU Cape Verde má k dispozici 640 výpočetních jednotek, což je o něco méně, než se očekávalo, ale pomůže vysoký takt. Kapacita paměti je v tomto případě 1 GB a tvoří ji čtveřice čipů GDDR5 na frekvenci 1125 MHz. Přetaktování čipu na úroveň 1125 MHz je poměrně bez problému, ale bude záviset, zda GPU bez chyb zvládne i několikahodinové zahoření. To stejné platí i u pamětí, kde jde bez problému využít maximum nabízené ovladači. Na přetaktování se podíváme podrobněji později a doplníme stávající recenzi.





Jak je patrné na ilustračních obrázcích, GPU je díky 28nm výrobnímu procesu opravdu malé a také snad levné na výrobu. Na rozdíl od Tahiti nedisponuje ochranným kovovým okrajem, takže je nutné dávat pozor, aby se při manipulaci s chladičem GPU nepoškodilo.





Dodatečné napájení je tvořeno jedním 6pinovým konektorem. Obrazové výstupy tvoří jedno HDMI, DVI a dvojice mini Display Portů.
reklama