reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Raven Ridge: konečně APU nové generace

12.2.2018, Jan Vítek, recenze
AMD Raven Ridge: konečně APU nové generace
Velice dlouho jsme čekali na desktopová APU, která by znamenala výrazný architekturní i výkonnostní pokrok. Toto čekání je u konce, protože tu máme Raven Ridge založené na CPU Zen a GPU Vega. Dnes si vyzkoušíme Ryzen 3 2200G a Ryzen 5 2400G.

Cinebench

 
V renderovacích testech Cinebench už můžeme nové procesory klidně porovnávat s dříve testovanými modely, neboť zde na grafice opravdu nezáleží a testy jsou bez problémů využitelné ve stejné podobě jako před lety. Podíváme se na výkon ve třech verzích tohoto testu, a sice Cinebench R10, R11.5 a R15 a také na výsledky testů výkonu v OpenGL, které se ale budou týkat pouze samotných APU. 
 
 
První test ukazuje jednovláknový výkon, takže opět, procesory Intel vedou především díky svému vysokému turbu, ovšem ukázala se jedna zajímavá věc. Ryzen 5 2400G dokázal překonat i model Ryzen 7 1800X, který má vyšší maximální takt. Jenomže ten jsme testovali v době, kdy ještě nová platforma od AMD nebyla zdaleka tak vyladěná jako dnes, takže lze očekávat, že tento procesor na tom dnes bude lépe. Svůj podíl na tom také mohou mít 3200MHz paměti, ale spíše jen nepatrný. 
 
 
V případě zapojení všech jader už je to zcela něco jiného. Objeví se velké rozdíly mezi procesory s odlišným počtem jader a nová APU se rázem propadnou. Zůstávají však na očekávané úrovni ve společnosti procesorů Ryzen 3 1300X a Ryzen 5 1500X, které o pár set bodů překonávají, což je výborný výsledek. Zde již také srovnáváme s procesory, které byly testovány až po modelech Ryzen 7, kdy už byla platforma AMD odladěná (zvláště v případě Ryzen 3), takže se nedá mluvit o nějakém handicapu. 
 
 
 
Pak tu máme dva modernější testy, které už lépe než Cinebench R10 pracují s vícejádrovými procesory, což se odráží právě ve vyšším bodovém hodnocení Ryzenů. Opět vychází, že nová APU jsou spíše lepší než Ryzen 3 1300X a Ryzen 5 1500X, takže Ryzen 3 2200G je na úrovni Core i5-4670K, čtyřjádra generace Haswell a Ryzen 5 2400G téměř dohání i Core i7-6700K, hi-end generace Skylake. A to není vůbec špatné. 
 
Nakonec se ještě podívejme na testy grafiky, které v Cinebench probíhají pod API OpenGL: 
 
 
 
 
Ukázalo se, že čím modernější je benchmark, tím větší rozdíl existuje mezi Vega 8 a Vega 11. Počkáme si ale spíše na herní testy, které teprve ukáží, zda tato GPU za něco stojí.
reklama