reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl

19.4.2018, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl
Společnost AMD vyslala na trh své první 12nm procesory, a sice první várku Ryzen generace 2000. My si dnes můžeme vyzkoušet první dva kousky, a sice procesory Ryzen 7 2700X a Ryzen 5 2600X. 
Společnosti AMD se podařilo na trh vyslat dle našeho testování už vyladěnou platformu, která založena na čipsetu X470 a procesorech Ryzen druhé generace staví na revoluci z minulého roku. AMD použilo novější verzi 14nm procesu, kterou společnost GlobalFoundries označuje za 12nm, ovšem vedle něj stojí za učiněným pokrokem také celkově lépe vyladěná architektura Zen, podpora rychlejších pamětí a daleko lépe pracující technologie XFR2. Pro majitele starších desek a zároveň zájemce o koupi nového procesoru je tu však otázka, jak dobře se bude nový Ryzen taktovat na starších deskách, neboť ty nepodporují Precision Boost Overdrive a XFR2 Enhanced.
 
 
Můžeme říci, že AMD dle našich testů dodrželo to, co slibuje ve svých materiálech a prezentacích. Máme tu už bezproblémovou procesorovou platformu, což je po testech prvních Ryzenů velice příjemné osvěžení, ale to samozřejmě soudím jen na základě několikadenního testování. Procesory Ryzen 2000 skutečně jsou výkonnější, za což může právě jednak celkově vyšší frekvence a pak i daleko lepší dynamické taktování dle zátěže a chlazení. 
 
Ty samé kvality ale způsobily, že overclocking nových procesorů má mnohem menší smysl. Dříve jsme mohli jejich takt snadno vyhnat na samotnou hranici toho, co dovolilo jejich turbo, takže jsme přinejhorším dosáhli na stejný výkon při zatížení jednoho jádra, ale při zatížení všech už byl výrazně vyšší. Nyní můžeme skončit s přetaktováním všech jader na nižší frekvenci než je maximum XFR2 a díky daleko lépe pracujícímu dynamickému taktování nepřináší přetaktování tak velký nárůst výkonu. V důsledku ale skončíme s výrazně vyšší spotřebou v zátěži, která příliš nereflektuje výkonnostní rozdíl.
 
Rozhodně pak neuděláme chybu, když na přetaktování rezignujeme a budeme si užívat už tak dost vysokého výkonu těchto procesorů. Ryzen nám tak dospěl a my už se můžeme těšit na to, co si pro nás AMD chystá v rámci jeho 3. generace, která by už měla být rovnou 7nm.
 
 
Za zapůjčení testovací platformy AMD děkujeme AMD.
 
Cena AMD Ryzen 5 2600X v době testování: cca 5.500 Kč s DPH 
Cena AMD Ryzen 7 2700X v době testování: cca 8.200 Kč s DPH
 



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama