Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl

19.4.2018, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl
Společnost AMD vyslala na trh své první 12nm procesory, a sice první várku Ryzen generace 2000. My si dnes můžeme vyzkoušet první dva kousky, a sice procesory Ryzen 7 2700X a Ryzen 5 2600X. 

Testovací sestava

 
Od AMD k nám dorazila kompletní testovací sestava základní desky Gigabyte X470 Aorus GAMING 7, sada dvou 8GB modulů pamětí G.SKILL Sniper X (F4-3400C16D-16GSXW) a především pak procesory AMD Ryzen 5 2600X a Ryzen 7 2700X
 
 
My dnes nebudeme provádět herní testy (viz příští kapitola), a tak na grafické kartě nezáleží. Podíváme se ale na to, jaký nový chladič si pro nás AMD připravilo. Jde o Wraith Prism, výsadu nového procesoru Ryzen 7 2700X, neboť pouze ten má jako jediný ze své rodiny TDP 105 W, zatímco jiné mají nanejvýš 95 W.
 
 
Je to klasický chladič složený z měděné základny, rovněž měděných heatpipe a tenkých hliníkových žeber profukovaných cca 10cm ventilátorem s RGB podsvícením.

 
Na základnu chladiče, kterou tvoří především zploštělé heatpipe, je naneseno jako obvykle až příliš velké množství teplovodivé pasty. Pokud máte něco kvalitnějšího, doporučil bych ji nahradit, a to už jen kvůli tomu, že jí můžete dát méně, aby vám pak nestekla až mimo patici či snad do ní samotné. Chladič má kvalitní provedení a heatpipe budou teplo z procesoru rozvádět do vrchní části žeber, která jsou hned pod ventilátorem, ale na vážnější pokusy o přetaktování se přece jen bude hodit něco lepšího, a to alespoň pořádný věžovitý chladič pro 120mm ventilátor a lépe vodní chladič.