reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl

19.4.2018, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl
Společnost AMD vyslala na trh své první 12nm procesory, a sice první várku Ryzen generace 2000. My si dnes můžeme vyzkoušet první dva kousky, a sice procesory Ryzen 7 2700X a Ryzen 5 2600X. 
Nyní se budeme nejdříve věnovat tomu, co řekl na spotřebu náš měřák Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a ostatními komponentami (zde tedy s SSD i s grafickou kartou), ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby jej žádný proces ani na moment nevytížil. Pak se ukáže spotřeba v několika případech, kdy byl počítač zatížený.
 
Srovnávat s předchozími sestavami v jedné sadě grafů není možné, protože jsme měli k dispozici příliš odlišný hardware. Stejně nás ale bude zajímat především rozdíl mezi spotřebou v klidu a v zátěži, která už srovnat půjde, takže pojďme na to. 
 
 
Pokud bychom měli přeci jen zmínit, jakou spotřebu měla sestava před rokem s procesory Ryzen 7 první generace, pak pouze o 2 W vyšší, z čehož můžeme vycházet. 
 
 
 
Reálná spotřeba sestav s procesorem se zatíženým jedním jádrem byla velice podobná, ale pak Ryzen 7 2700X v maximální zátěži předvedl spotřebu, která vyhnala celkovou hodnotu nad 200 W. Ryzen 5 2600X se přitom udržel v mezích stanovených svými 95W předchůdci, zatímco TDP procesoru 2700X papírově zvýšené o 10 W udělalo celkem více než 30 W spotřeby energie navíc. 
 
 
 
Spotřeba energie při zatížení Cinebenchem je obvykle o poznání nižší, ale ne tak dnes. V obou případech byla při jednovláknovém testu naopak o 10 W vyšší a co se týče využití všech jader, držela se téměř u maxima. Procesory jsou tak v renderingu opravdu zaměstnány skoro jako v čistě zátěžovém testu Prime95.  

reklama