reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl

19.4.2018, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 2000 v testu: Zen nám dospěl
Společnost AMD vyslala na trh své první 12nm procesory, a sice první várku Ryzen generace 2000. My si dnes můžeme vyzkoušet první dva kousky, a sice procesory Ryzen 7 2700X a Ryzen 5 2600X. 

Přetaktování procesorů Ryzen 2000

 
Dle AMD by se nám mělo podařit běžně přetaktovat nové procesory Ryzen na cca 4,2 GHz na všech jádrech. My se jednak podíváme na to, co dokážeme opravdu vymáčknout z procesoru Ryzen 7 2700X, a to bez ohledu na konečnou dlouhodobou stabilitu nebo spotřebu, ale s ohledem jen na schopnost ve zdraví přežít jedno kolo Cinebench R15. A pak se zaměříme spíše na to, jaká frekvence je dlouhodobě udržitelná z hlediska teploty a stability. 
 
K tomu je samozřejmě zapotřebí využít kvalitní chlazení, což rozhodně není dodávaný BOXovaný chladič Wraith Prism, jehož možnosti končí na TDP kolem 125 W. Využili jsme proto dvouvěžový a dvouventilátorový Noctua NH-D14
 
 

Ryzen 7 2700X - hledáme maximum

 
Noctua NH-D14 sice není vodní chladič, ale i tak nám dokáže posloužit velice dobře. Díky prezentaci AMD z Mnichova bylo jasné, že i s vodním chlazením je strop procesoru na 4,35 GHz a cílem bylo dostat se na stejný takt. Nadpis podkapitoly by tak mohl znít spíše: hledáme maximum se vzduchovým chladičem. 
 
Nemuselo se tedy nic zkoušet a rovnou jsem nastavil takt 4,35 GHz při vysokém, ale s kvalitním chlazením ještě bezpečném napětí 1,45 V a s vypnutým turbem, aby procesor nezkoušel jít s taktem ještě výš. Krátký zátěžový test ale ukázal, že počítač při tomto nastavení nebude stabilní, a tak jsem se rozhodl zkusit jít ještě za 1,45 V v několika malých krocích. Žádný z nich ale nepřinesl viditelný pokrok ohledně stability, takže těchto pokusů jsem raději zanechal a musel jít cestou snižování taktu. Naštěstí už pokles o 25 MHz přinesl výsledek, a to právě už s napětím 1,45 V. Výsledkem tak je frekvence 4,325 GHz
 
 
Dále byly na řadě paměti, jež dokázaly na desce Gigabyte X470 AORUS GAMING 7 WIFI snést takt 3600 MHz s výchozím nastavením časování z jediného dostupného OC profilu, čili jde o 100 MHz fyzické frekvence navíc. 
 
Při takovém nastavení dokázal procesor přečkat i více po sobě jdoucích testů Cinebench R15, které přinesly výsledek 1969 bodů, takže ke kulatému číslu 2000 jsme se bohužel nepřiblížili. Nicméně zátěž pomocí Prime95 už procesor dlouho nevydržel, takže ani toto nastavení se v žádném případě nedá pokládat za prakticky využitelné. 
 
 
Podívejme se ještě na výsledky testu AIDA s 3600MHz paměťmi RAM a porovnejme si je s tím, co předvádí systém s výchozím nastavením procesoru i RAM. 
 
 OC + 3600MHz RAM
 
výchozí + 3400MHz RAM
 
Jak je vidět, vyšší takt pamětí má dopad pochopitelně na jejich přenosové rychlosti, které byly zvláště při čtení jednoznačně lepší. Ovšem OC a rychlejší RAM dokázaly i snížit latenci pamětí cache, na čemž se mohla podepsat právě o 100 MHz vyšší frekvence rozhraní Infinity Fabric, protože dobře víme, že ta odpovídá fyzickému taktu pamětí RAM. Celkově mělo přetaktování procesoru a RAM velice pozitivní efekt na propustnost pamětí cache. 
 
Dosud jsem se ale vyhýbal otázce teploty procesoru při jeho přetaktování na 4,325 GHz a také spotřebě. Teplota se dala označit za ještě ucházející, protože se držela pod 80 °C. Je ale jasné, že to není moc důležitý údaj vzhledem k tomu, že procesor stejně nedokázal dlouhodobě pracovat v zátěži, ale lze říci, že po dobu potřebnou k provedení testů byla teplota v pořádku. 
 
Spotřeba sestavy se v provozu bez zátěže zvedla jen mírně, a to pouze o 5 W na 59 W. V zátěži pak stoupla z celkových 199 W na 250 W, takže Noctua dostala řádně zabrat.  

reklama