19.4.2018, Jan Vítek, recenze

Společnost AMD vyslala na trh své první 12nm procesory, a sice první várku Ryzen generace 2000. My si dnes můžeme vyzkoušet první dva kousky, a sice procesory Ryzen 7 2700X a Ryzen 5 2600X. 

reklama
konečně normální recenze v ČR | od: kochren (56)  24.4.20188:27
super jsem rád, že zde jsou zas recenze ;­-­) jen tak dál :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pekny test | od: tombominos (370)  20.4.201810:50
diky :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
chybička | od: coremar (171)  19.4.201821:24
Jinak u Ryzen 5 2600x je v tabulce napsáno 8 jader, 16 vláken, což by v podstatě byl 2700x. Jsme všichni jen lidi no :­-­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: chybička | od: Karel Polívka (602)  19.4.201822:17
Opraveno, děkujeme za upozornění.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
... | od: coremar (171)  19.4.201821:15
"Už ale nebudeme provádět herní testy, a to jednak z toho důvodu, že neočekáváme žádné výrazné rozdíly a pak tu jsou ony zmíněné problémy, jež přinesly zkreslené výsledky, takže by stejně nešlo staré výsledky s klidným svědomím použít....­"

A já bych je zrovna udělal, pro srovnání co to s tím udělalo, když se to vše vyladilo. A taky srovnání s konkurencí by v tom bylo dobré...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: ... | od: coremar (171)  19.4.201821:31
Ovšem chápu trochu to, že se hůře shání ty grafiky...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: ... | od: komplikator (310)  24.4.201812:20
Grafiky? Grafik jsou plné obchody
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: Uni (35)  19.4.201821:32
Her těžících z CPU je strašné málo...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: coremar (171)  19.4.201821:37
U herních testu CPU jde mimo jiné i dost o to, jak dobře dokáže procesor krmit grafickou kartu. V případě, že testy předchozí generace byli ovlivněny problémy se SMT a celkovou nevyladěností platformy, tak by bylo na místě nějaké srovnání mít, zvlášť když je spousta her, kde jsou rozhodně rozdíly mezi Intelem a AMD. Aktuálně spousta hráčů právě kvůli těm testům sáhne po Intelu. Otestovat to by rozhodně bylo objektivní.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: ... | od: vojtasoo (33)  19.4.201823:54
Já bych největší problém u herních testů viděl ten, že jenom magor by hrál s GTX 1080 ti na FullHD...
Pokud jde o testy ve 4k tak ty rozdíly tu skoro nejsou.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: ... | od: madpavel (72)  20.4.201811:34
Já vidím problém v tom, že se netestují hry, kde na tom opravdu záleží, co máte za procesor.
Třeba české Factorio, které hraji, tam je Intel jasná volba. Hra hodně těží z nízkých latencí a vysoká frekvence také pomáhá.
Starý Ryzen tak zaostával za stejně taktovaným Intelem o 10­-20%, to by se teď mělo zlepšit, ale kdo ví o kolik...

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: wthulmann (136)  21.4.201818:40
do teď jsem netušil, že factorio je české... co se člověk mezi řečí nedoví :D

(Pravda, hru jsem ještě nehrál, asi bych to pak zjistil, ale sleduji ji a tak nějak čekám až ji dokončí. Nqvíc chvilky volna na hry mi kradou Subnautica a Halcyon6)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: madpavel (72)  21.4.201821:43
Je to hrozně návyková záležitost, pokud vás to chytne. Do půl roku by to mohlo být snad hotové.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: komplikator (310)  24.4.201812:27
Nejste náročný hráč. Hry v plných detailech 1080 neutáhne všechny na minima 60FPS, 1080Ti to zvládá, Jensen Huang to i zmiňoval při představení 1080Ti, že 1080 občas nezvládá.

Navíc jsou lidi co to budou možná hrát i v nižším rozlišení, spousta onlinovek které mají 100­-150 milionů hrůčů lidi často hrají na 120, 144 ba i 240Hz monitorech. Na to potřebujete jak výkon grafiky tak CPU.

I když Ryzen pro běžné hraní dostačuje, tak na High refresh rate monitory bude stále lepší Intel, protože těch 50 FPS navíc může hrát roli.


Když pak Ryzena člověk vystaví něčemu CPU hodně náročnému tak odpadne i proti 4 generace starým Intelům... viz: http:­/­/www.comptoir­-hardware.com­/articles­/cpu­-mobo­-ram­/36169­-test­-amd­-x470­-r5­-2600x­-r7­-2700x.html?start=12 až dole, test X­-Plane Rozdíl na 8700k je neskutečný, Ryzen má výkon jako má původní 4790k na 4.5GHz, jenže kdo provozuje 8700k na defaultu, 5GHz z toho vydoluje snad každý i bez delidu. Přetaktovaná 8700k na 5GHz mi v tom samém testu kde Ryzen nedosáhne ani na 40 FPS dělá 58. To je 45% více výkonu z cenově srovnatelného Intelu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: tombominos (370)  24.4.201813:10
Jiriku, vis, ze ja jsem ti poslal ten odkaz na test tvojich letadylek proto, ze je na nem pekne videt, jak je ten program ve skutecnosti ­(v dane verzi­) zmrseny a spatne napsany. Koukam, ze od te doby ho pouzivas presne naopak pro svou neustalou marketingovou akci za 0.001% uzivatelu, u kterych ma opravdu smysl resit nejaky ST...
Jinak jeste technicka pro vysoka FPS..urite se neprehledl, ze pokud pouzijes Ryzen s lepsim nastavenim rychlejsi pameti, tak Ryzen ve spouste her 8700k­(bez OC­) temer dozene, nekde dokonce predezene. Viz napr. ProjectCars 2..
https:­/­/www.computerbase.de­/2018­-04­/pinnacle­-ridge­-speicher­-tuning­/#diagramm­-project­-cars­-2­-speicheroptimierungen
Takze ono to fakt neni jen o tom ST..ktery je prave poplatny pro tvuj etremni priklad X­-Plane..ktery hraje promile lidi...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: komplikator (310)  24.4.201813:37
" jak je ten program ve skutecnosti ­­(v dane verzi­­) zmrseny a spatne napsany­"

Za vše mohou vývojáři, to už jsem kdesi slyšel :­) I kdyby to byla pravda, tak to nic nemění na tom že uživatel X­-Plane koupí 2700X proti 8700k prodělá téměř polovinu výkonu za pár korun úspory ­(pokud nekoupí rychlejší paměti, které mu to manko o nějaké procento sníží­). Můžeš si zanadávat na vývojáře a tím to hasne. To je fakt s kterým uživatel nic nenadělá a pokud chce maximální výkon Ryzen pro něj jednoduše není a musí do intelu chtě nechtě.


"marketingovou akci za 0.001% uzivatelu­"

špatně vidíš kontext, reaguji na příspěvek ­"jen magor bude hrát na FHD s 1080Ti­", jenže takoví uživatelé existují a mají pro to nějaký důvod, to že pisatel nedokáže pochopit že tu jsou náročnější uživatelé je důkaz zaslepenosti a tady se snažím o osvětu. A není to jen o těch maximálních detailech, které chci já, ale třeba právě o těch hráčích hrajících na 240Hz monitorech, rezervě do budoucna atd. Ano high refresh rate hráči taky budou patřit k procentuálně malé množině ale to nemění nic na faktu že ta skupina existuje a má své požadavky. Dělat debila z člověka jen proto že má jiné nároky? Proč prohoha?

A příklad toho X­-Plane byl na kolegu, který říká že by se měly testovat i na CPU náročné hry. X­-Plane je jedním z takových případů a ryzenu prostě daný způsob zátěže nevyhovuje, to není nic proti ničemu. Ryzen má jiné přednosti, ale když někdo bude psát něco ve smyslu ­"8700k by si koupil místo R7 2700X jen debil­", tak je opět zaslepený a nevidí, že každý člověk může mít jiné požadavky.

Mimochodem rychlejší paměti = vyšší cena, pak jde ta pomyslná výhodnost ryzena pryč protože co člověk ušetří na CPU propálí v mnohem větší míře v rychlejších pamětech bez kterých přijde o velkou porci výkonu. Stejně tak byl pěkný test chladičů na ryzenu, kdy i chlazení u něj dělá velký rozdíl a ne každý kupuje Noctuu za 2300 peněz..., když tam nechá box nebo koupí levný chladič, nevyužije potenciálu toho CPU protože bude poměrně topit a nedovolí turbu jít tak vysoko. Tady je opět výhoda na straně intelu, ten to turbo pouští nehledě na teplotu, v defaultu ta 8700k bude mít podobné teploty a pokud to bude průměrný chladič, tak i po OC udrží teploty v běžné ­(žádný stress test­) pod úrovní kdy by se začal zpomalovat, což je na pováženou, když v Intelu je pasta a Ryzen je pájka, s pastou by byl zřejmě neuchladitelný, když vezmeme že delid tomu Intelu ubere přes 20°C. A to už tu máme i vodné bloky, které se nasazují přímo na jádra.. https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=n4O_Dq3xRJA

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: tombominos (370)  24.4.201814:45
Hele, vis ze se z tebe stal Intel trolik?
Mne se fakt nechce na tvuj 101 evergreen znovu odepisovat. Jinak co se tyce chladice..rozdil mezi boxem a nejakym trochu lepsim chaldicem je cca 100Mhz u 2700x a uricte nebudes muset potrebovat zrovna Noctuu za 2,5k ;­) Dalsi veci jsou hoveziny..samozrejme, ze Intel u frekvence chipu reaguje i na teplotu. Proc myslis, ze to Anadtechu vyslo tak divne? Uz ti ten troling ani moc nejde...
A ne neni to jeden z pripadu Ryzenu.. Je to jedez z problemovych programu. Tvuj X­-Plane je dokonce extrem, ktery je divne napsany. Az mi tady das sezname dalsich aspon 10 znamych her nebo programu, kde nameresis, takove velke rozdily, tak se muzem bavit dal..
A hlavne, kup si Intel Jirko, pro tebe je to jediny CPU, ktery ma smysl. Pro dalsich 9999 dalsich uzivatelu je to uplne jedno a zadny prakticky efekt jim to neprinese.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: ... | od: komplikator (310)  25.4.201814:08
Ten rozdíl mezi chaldiči... to není o nějakých MHz ale o výkonu... v tom článku byl test encode, kdy na Noctue proběhlo encodování rychleji o 5.3% a to se bavíme o Ryzneu 1700 který netopí tolik co nové ryzeny. Ryzen s jakýmkoli věžovým chladičem provedl stejnou úlohu rychleji než stím dodaným. Tzn, pokud majitel používá stock cooler, omezuje se na výkonu.

A nevím jak tvé, ale mé intely nemění frekvenci s teplotou, Turbo závisí na počtu využitých jader a napájecích limitech. Pokud při zátěži specifického počtu jader klesne rychlost na base clock, je to dáno limitem napájení, na teplotě, pokud není 100° nesejde. Když se pak nenastaví max power, tak Intel bude turbo poctivě držet pořád.


A opět je irelevnatní zda je X­-Plane napsaný dobře nebo ne, tomu kdo ho chce používat to nijak nepomůže a pro max. výkon musí zvolit Intel. Uživatelé X­-Plane existují, to je také fakt. Stejně jako existují hráči s 240Hz monitory, které si je nekupují proto aby na tom běhali 60, 100, 150 FPS, chtějí 240FPS. V tomto je opět Intel na koni, v relevantních titulech tlačí snímkovou frekveni výrazně výše. Existují lidi co do počítače dávají 50, 100, 150 tisíc a těm je obvykle pár stovek rozdílu mezi komponentama zcela ukradený protože je to třeba položka pod jejich rozlišovací schopnost.

Jelikož existují lidi s takovými požadavky je názor že: Jen pako by kupovalo Intel nebo 1080TI na FHD­/dražší HW příliš egoistický a zaslepený. Nejde na základě svých potřeb generalizovat.

A právě ta generalizace mi vadí. Proto se snažím dávat na stůl i scénáře, které existují a jsou běžně naplňovány.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: tombominos (370)  25.4.201820:15
Jirko, nemam potychy o jakem clanku mluvis. U prvni generace ryzenu ti s normalnim chaldicem a normalnim zatizeni nic netthrotljue. Nema potuhy o cem to mluvis.
Namereny rozdil 100 Mhz u 2700x a 2600X je dokumentovany napr. tady Rozdil jim vysel 1%!!!! Mozna v nejake dlouhodobe zatezi vyjde 2% :P https:­/­/www.computerbase.de­/2018­-04­/amd­-ryzen­-2000­-test­/6­/#abschnitt_mehr_leistung_durch_besserer_kuehlung

Ji­nak nechapes sirsi souvislosti..samozrejme ze i tvuj Intel bude s teplotou menit frekvence..vypni si ventilator na chladici, zatez to Prime95 a uvidis. To ze se ti to neprojevuje je proto, ze mas dostanecne chlazeni pri dane zatezi. Pokud nebudes mit, zacne to throttlovat. Nebo jej zatez nejakym brutusem s AVX2. Tak jednoduche to je, principem uplne stejne jako u Notebooku. Ze to nevis, za to ti nemohu ;­)

A jinak mne tvuj evergreen s X­-Plane uz unavuje, byt ho chapu, ze mas specialni pripad jednoho z tisice nebo desetitisie uzivatelu, stejne ajko nekdo, kdo ma 240Hz monitor. Pro Tebe nic lepsiho nez 8600k neni :P Poku jsi si koupil 8700k, tak jsi podle mne udelal blbost ;­)

Jirko, doporucuji, nepolevuj ve sve marketingove kampani a pod kazdym clankem k AMD proste napis, ze 8700k je nejlepsi...oni si to ctenari uz preberou po svem :­))
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: tombominos (370)  27.4.20180:03
Jeste tu mam jedno zajimave video pro Tebe Jiriku. Jak asi vis, Intelovske Box chladice stoji za baterku, ve srovnani s AMD. Takze pokud se bavime o ztrate u AMD v jednotkach procentnich bodu u nejvykonejsicho 95 a 105W modelu, tak u Intelu 8700 s dodavanym box chladicem je ztrata 1 procento, ale az 19% :­)­)­)
Tak aspon vidis, jaky je rozdil mezi domnenkami, ktere obcas napises a skutencosti :­)
https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=W2HuMxB0qT0
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: ... | od: komplikator (310)  24.4.201814:00
a ještě k té zprasenosti­/optimalizaci na intel.

Haswell i7 ve srovnání takt na takt bude mít nižší výkon než 2700X. Jak už jsem ti psla jinde. 4790k na 4.5GHz mi udělá to samé co 2700X v tom testu, takže o optimalizaci na Intel není řeč, musel by být výrazně rychlejší. Rychlejší jsou až intely vyráběné na 14nm a používající DDR4 a tam může být zakopaný pes. Ani v jádrech to není ve srovnání s haswell protože třeba 7700k je na tom stejně jako 8700k.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.