reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu

27.7.2017, Jan Vítek, recenze
AMD Ryzen 3 v testu: nová definice low-endu
AMD už konečně vysílá na trh také poslední skupinu úvodní generace procesorů Ryzen, která čítá pouze dva modely: 1200 a 1300X. Oba si dnes můžeme vyzkoušet a podívat se na to, co nám nabídnou.

Cinebench

 
V renderovacích testech Cinebench už můžeme nové Ryzen 3 klidně porovávat s dříve testovanými modely, neboť zde na grafice opravdu nezáleží. Podíváme se na výkon ve třech verzích tototo testu, a sice Cinebench R10, R11.5 a R15
 

Nejdříve tu máme jednovláknový test, který ukazuje, že procesory Ryzen se v něm nemohou s nejlepšími Intely rovnat, za což může především to, že Intel je přeci jen na stejném taktu o trošku rychlejší a má také vyšší turbo. Jenže dnes už se běžně renderuje s využitím více jader procesorů, takže jak to dopadne v takovém případě? 
 
Ryzen 3 jsou čistá čtyřjádra bez SMT, jaké má Ryzen 5 1500X, a to se také na jeho výsledcích dokáže projevit. Společně s nižšími takty to způsobí, že Ryzen 3 se propadnou někam ke starším Core i5, ale dvoujádrové Intely s Hyperthreadingem, což je příslušná cenová skupina, na Ryzen 3 rozhodně nemají. 
 
Pak tu máme ještě poslední dva testy, rovněž vícevláknové, které ukazují výkon v modernějších verzích Cinebench R11.5 a R15.
 
 
Tyto testy potvrzují to, co nám ukázala verze R10 a říci se dá snad jen to, že rozdíl mezi čtyřjádrovým Ryzen 5 1500X s SMT a Ryzen 3 bez SMT je ještě o něco větší. Novější Cinebench totiž dokáží efektivněji využívat vícejádrové procesory, což Ryzen 5 1500X v důsledku je.  
reklama