11.4.2017, Jan Vítek, recenze

Od společnosti AMD jsme získali dva procesory Ryzen střední třídy, čili řady 5. Jedná se konkrétně o modely 1600X a 1500X se šesti a čtyřmi jádry plus v obou případech 16 MB L3 cache. Podívat se můžeme také na desku Gigabyte s čipsetem B350.

reklama
halelúja | od: petrib (95)  14.4.201711:28
Konečně nebude v hi­-endu na trhu monopol.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(0)
.. | od: Aros (546)  12.4.201720:07
"Vzhledem ke spotřebě a nárokům na chlazení už bylo pomalu lepší nechat 4 GHz, což tyto procesory zvládly i na základní takt.­"

Nějaká divná věta... Asi napětí, ne?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: .. | od: Jan Vítek (2789)  13.4.20178:32
opraveno
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Už zase | od: komplikatornemamozek (152)  12.4.201718:10
"s proč je v Shadow Warrior 2 výkon Ryzenyu 5 1500X tak slabý.­"
142 fps je málo? Nejdříve mysli a potom piš. :(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Už zase | od: dom324 (115)  12.4.201720:12
Nejdříve mysli ty.
FX8350 v Shadow Warrioriovi dává taky zhruba 100­-120 FPS, což by dle tvé logiky znamenalo, že je to silné CPU. Ale když porovnáš 100 FPS na FX8350 a skoro 180 FPS na R5 1600X, tak už to tak růžové není. Výsledky měření musíš vždy k něčemu stáhnout ­- 142 FPS je sice dost, ale R5 1600X má o 40 FPS více a autor se správně ptá, co způsobuje takový propad výkonu ­- může to být rozdílným počtem jader, trochu tomu napomůže i frekvence 1600X ­(ikdyž těch 100MHz zas takový rozdíl neudělá­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(1)
Re: Už zase | od: komplikatornemamozek (152)  13.4.20170:46
Kde píšu něco o FX? Pokud tady někdo vymýšlí ­"logiku­", tak leda ty. Pád o 80 snímku vůči Ryzenu 1600 je cca 44 %, zatímco pád o 40 snímků je cca 22 %, takže nevím proč autor píše ­"tak slabý výkon­". Nehledě k faktu, že těch 140 snímků je už pěkné číslo pro hraní na 144 Hz monitorech, zatímco 100 už moc ne . Autor měl napsat: ­"proč podává slabší výkon.­" Mně se prostě nelíbí, jak to autor formuloval.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
B350 vs R7 | od: littleon (21)  12.4.201711:29
Děkuji za recenzi. Je příjemné, že jsou znát opravy nové architektury. Chci se zeptat, jestli máte dostupný procesor R7 a jestli ve slíbené recenzi desky s čipsetem B350 také vyzkoušíte možnosti taktování R7. Málokdo si bude pořizovat multi GPU a tak by takové měření asi nezajímalo jenom mě. Díky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: B350 vs R7 | od: Jan Vítek (2789)  12.4.201711:37
K dispozici není. Jinak bych R7 pro nový test otestoval znovu na nové desce. Každopádně pokud nebudete nějak brutálně zvyšovat napětí procesoru, které by výrazně zvýšilo jeho spotřebu, s B350 byste si rozhodně měl vystačit. Ono by to pak chtělo i lepší, ideálně vodní chlazení, takže dle mého názoru budou desky s B350 bohatě stačit pro rozumně přetaktované Ryzeny na vzduchovém chlazení.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: B350 vs R7 | od: littleon (21)  12.4.201711:50
Předpokládám to také, zajímalo mne prověření napájecích obvodů. Moc netaktuji, R7 1700 na B350 se mi jeví jako rozumná kombinace. Děkuji za odpověď.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Diiiky | od: SpaceExplo (240)  11.4.201718:04
Moc hezke, dekuji :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
non X | od: ErgoProxy (4)  11.4.201716:05
Teď by mě zajímalo, jak na tom bude verze Ryzen 5 1600 bez X.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Připomínky | od: Martes (6)  11.4.20177:56
Škoda, že i Ryzeny R7 nebyly otestované nanovo... Takhle jsou výsledky pomívhané a trochu matoucí. Ale je na to aspoň opakované upozorňováno v textu.
Taky bych uvítal za Intel ve všech testech i něco více odpovídajícího jako konkurence pro R5. Srovnávat procesor za 6tis a 10tis dost dobře nejde.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(6)  nízká(0)
Díky za test, | od: ludek_jelinek (33)  11.4.20177:26
konečně se dají srovnávat srovnatelné. :­-­) Jen mě zaráží ta spotřeba. i7 je ve Witcher nejvýkonnější CPU za současně nejnižší spotřeby, ale v ostatních testech spotřeby je to zcela jinak ­(hodnotu v klidu samozřejmě nepočítám­), zejména v porovnání se stejně konfigurovaným 1500X. To je dost zarážející. Co je důvodem?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Dobrýýý | od: Rafan (283)  11.4.20177:01
Já to vidím tak, že na to domácí žvýkání bude ideální 1600X. Ten zajistí po celou dobu svého morálního života dost výkonu pro 90% majitelů a přitom cena se dá vzhledem k tomu co nabízí bez problému akceptovat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(3)
Re: Dobrýýý | od: tombominos (289)  11.4.20177:20
To bych radeji sel do 1600 ­(bez X­). Je to o 1000,­- kc levnejsi. OC bude plus­/minus stejne a ten litr se da hodit do lepsich pameti treba :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Re: Dobrýýý | od: snajprik (778)  11.4.20177:56
1700 s jemnim undervoltingom, AMD je zname že s napatim nesetri a da sa znizit napatie o 0,2V bezne.
Preto to 8 jadro aby človek mal pokoj na dalšich 5 rokov...
Po odladeni Ryzenu to je v testoch parada a ta cena oproti intelu...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(0)
Dotaz k SMT | od: tombominos (289)  11.4.20172:24
Jeste bych se rad zeptal, cim si vysvetlujete, ze ve hrach 1600X nemel problem s SMT, jako R7ky?
To je docela hodneprekvapujici vzhledem k tomu, ze Mrkvosofti Scheduler udajne nebyl upraveny a ze by opatchovali z nicehonic vsechny hry, to asi taku ne :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(2)
Re: Dotaz k SMT | od: siddhi (139)  11.4.201715:32
Vždyť je to v recenzi napsané ­- nové BIOSy založené na AGESA 1.0.0.4 + nové schéma napájení Ryzen Balanced plan
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz k SMT | od: wrah666 (1413)  12.4.20178:54
Očividně se vykašlali na Microsoft ­(který AMD poměrně otevřeně sabotuje­) a udělali úpravu natvrdo v biosu. Rozdílení jader patrně řídí rovnou deska a je po starostech.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dotaz k SMT | od: ludek_jelinek (33)  12.4.20179:42
MS těžko něco zmohl, když mu AMD nedodalo Ryzeny v předstihu. Tady má máslo na hlavě AMD, což vlastně sami potvrdili. :­-/
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(6)
Re: Dotaz k SMT | od: Cemada (955)  12.4.201711:10
Nevykašlali. AMD samo řeklo, že plánovač ve Windows 10 je v pořádku a problémy s propadem výkonu bude řešit pomocí BIOSů ­(AGESA­) a drivery ­(řízení napájení­).

Je otázkou, jestli to neřekli schválně a nebude nějaké řešení i v aktualizacích Windows. To ale nikdo nezjistí :­-D
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(4)  nízká(0)
Pekny test | od: tombominos (289)  11.4.20171:33
Diky za pekny test :­)
Jedna vec mi ale trochu nesedi. U testu s pouzitim vyssich frekvenci pameti, neni videt moc prinos ve hrach. Ted je ale otazka proc. Jestli to neni spise tim, ze jste mel treba 16CL a­/nebo jste mel stesti na ty hry, kde se to neprojevuje a­/nebo Bios+Microcode update udelal sve.
Jinak Doom s pametma neskaluje. Shadow Varior v principu take ne. Pokud muzete mozna by stalo za to zkusit neco odtud Fallout, FarCry Primal, Hitman..
https:­/­/www.techpowerup.com­/reviews­/AMD­/Ryzen_Memory_Analysis­/10.html
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Pekny test | od: snajprik (778)  11.4.20178:01
Testovane to je vo FULL HD pri plnych detailoch. Ine servery to testovali v 640x480 a vše vypnute, tam dochadza k zatazeniu CPU a už všetko vpliva na vykon ­(RAM­). Pri bežnom monitore ­(1920x1080 viac ­) a hrani rozdiel je zanedbatelny...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.