Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Sempron - "nově" levně

2.8.2004, Eagle , recenze
AMD Sempron - "nově" levně
Duron je mrtev, sláva novému Sempronu. Seznamte se. Nebo vlastně ani nemusíte, vyjma jednoho modelu už tady všechno bylo a to dost dávno (ehm, ten procesor jsem už vyměnil za pokročilejší model). A když už jsme u toho, sbohem Athlone XP, je nám líto, že končíš... nahradí tě jedna levná "skoro A64ka". PS: Docela se povedla.

Teplota

Posledním testem je měření teploty. Na konci testování každého procesoru jsem na deset minut nechal puštěný BurnK7, který silně zatěžuje FPU jednotku téměř optimální sekvencí instrukcí, a vytváří tak tepelné zatížení, kterému se málokterá z reálných aplikací dokáže přiblížit. Základní desky byly umístěny mimo skříň, přístup čerstvého vzduchu byl zajištěn, chladící podmínky tak byly optimální.


Nemilým překvapením byl výsledek Sempronu 2800+. Základní deska může měřit nepřesně, to mi v tomto případě ale nepřišlo, protože chladič byl u základny poměrně horký a teplota tak, myslím si, odpovídá. Když to srovnám se starým Athlonem XP 1700+ na jádře Thoroughbred B0, který jsem měl přetaktovaný přesně na frekvenci a napětí Sempronu 2800+, je to dost podivné - starší čip totiž hřál podstatně méně. Nad tím, že nová AMDčka na bázi Athlonu XP nějak podivně více hřejí, jsem se pozastavoval již v recenzi Mobile Athlon XP-M. Že by nový trend v růstu spotřeby? Chladič dodaný se Sempronem 2800+ vypadal podobně jako klasický BOX dodávaný k Athlonům XP, v hlučnosti si nic nezadal s "letadlem" dodávaným k Prescottu.

Teplota Celeronu D byla trochu překvapením, a to sice příjemným. Čekal jsem spíše hodnotu kolem 65 až 70 stupňů, tento kus s VID napětím 1.3875V ale hřál méně, teplota s chladičem typu "Tupolev 95" standardně dodávaným s Prescotty nebyla tak strašná. Při nevytížení pak byla také vcelku normálních 40 stupňů. Prescotty se v poslední době začínají zlepšovat, kdy některé kusy hřejí méně a jdou přetaktovat lépe, než bylo obvyklé u prvních sérií. Bohužel to ale neplatí o všech, je třeba mít štěstí a u Pentií 4 se vyhnout problémovým frekvencím nad 3.2 GHz.

Největším překvapením však byl Sempron 3100+. K němu jsem nedostal žádný chladič, takže jsem použil ten z modelu pro socket A, kterým jsem pár hodin před tím chladil 2800+. Ten jsem namazal pastou a jen položil na procesor a spoléhal na gravitaci - ostatně upevnit ho tam ani nijak nešlo, sockety nemají stejný způsob uchycení chladičů (doufám, že se to nedozví nikdo z AMD :-)). Výsledek vidíte sami. Chladič byl celou dobu velice studený a BurnK7 na procesor jakoby sotva působil. Už jsem začal uvažovat o tom, že bych si chladič "vypůjčil" za chodu a podíval se, co to s procesorem udělá. Jestli tohle AMD myslí vážně a všechny kusy budou takto chladné, je to jen o tom koupit velký chladič, vypnout větrák a užívat si ticha. Takovou teplotu totiž nemám ani s XP-M na standardních 2000 MHz při 1.45V !

Závěr - Sempron pro socket A

Co s novým procesorem je otázka, na kterou nedokážu odpovědět. Upgrade? Nepřipadá v úvahu, frekvenci FSB 166 MHz starší základní desky nepodporují a ty, které ano, již nyní napájejí minimálně Athlon XP s jádrem Palomino - taková výměna by nestála za to. Máte-li starší Palomino nebo Thoroughbred, můžete měnit násobič, což také znamená možnost nastavovat frekvenci FSB a čipu prakticky libovolně podle požadavků a možností hardware, takže už patrně teď máte lepší výkon nebo si ho můžete snadno "vyrobit". Takový luxus s novým Sempronem mít nebudete. Výhodnost koupě Sempronu je proto asi taková, jako výhodnost koupě Athlonu XP se zamčeným násobičem (... které od okamžiku zamčení doporučuji nekupovat). Chcete-li vynikající procesor jakožto upgrade, kupte Mobile Athlon XP-M. Za ty peníze dostanete modernější jádro Barton s dvojnásobnou L2 cache a možností vynikajícího přetaktování, po kterém v mnoha aplikacích strčí do kapsy i pomalejší (a podstatně dražší) Athlony 64. I starší Athlon XP z druhé ruky je lepší, protože ho můžete přetaktovat a dá se sehnat za cenu kolem tisíce Kč. Dokonce i ten zamčený Barton 2500+ je lepší, má větší cache, což je lepší pro multitasking, a poměrně často jde přetaktovat na 3200+, což zase znamená vyšší výkon, než je možné dosáhnout s novým Sempronem.

Uvažujme nyní trochu jinak - Sempron do nového počítače. Je to dobrý nápad? Opět musím říct ne. Sempron je založen na velmi starém jádře Thoroughbred, které nemá podporu SSE2 ani nových technologií jako No-eXecute nebo Cool'n'Quiet. Výsledky testů sice ukazují výkon velmi podobný Celeronu D na 2.8 GHz, ale druhý jmenovaný je přeci jenom moderní čip, který je do budoucna lepší volbou - má dokonce SSE3 a k dispozici kvalitní Intel čipsety řady 865. Jaké čipsety má Sempron? Totálně zastaralý a často nekompatibilní nVIDIA nForce 2, vynikající, avšak pomalý VIA KT600 a nový VIA KT880, kde výběr desek je omezený a už nejsou dostupné "vychytávky" jako IDE RAID.

Můj závěr nad Sempronem pro socket A tedy zní: AMD udělalo chybu, že něco takového uvedlo. Nový název pro starý procesor, odstranění poslední možnosti upgrade starších základních desek. Lze na tom vidět něco pozitivního? Ano, jedinou věc - výrobci už nemají možnost dávat do nejlevnějších sestav předpotopní Durony.

Závěr - Sempron 3100+

V tomto případě není co řešit - pokud vás láká představa lehce "oříznutého" Athlonu 64, podpora Cool'n'Quiet, podpora No-eXecute, jděte do něj. Výkonem Celeron D až na některé výjimky smetl a má prakticky všechny výhody nového procesoru - včetně té, že do desky se socket 754 dáte po zlevnění Athlon 64 3700+. K dispozici je velmi moderní čipset nVIDIA nForce 3 250 se čtyřmi Serial ATA, hardwarovým firewallem a gigabit sítí. Ke konci roku budou první čipsety se sběrnicí PCI Express, která konečně nahradí pomalou PCI.

Sempronem 3100+ konečně AMD vytvořilo low-end platformu socket 754 a posílá Athlon 64 tam, kam patří - do socketu 939. Jediná výhoda Athlonů 64 s754 byla v tom, že měly velkou 1MB level 2 cache. To už je však minulost, protože dnes už kromě 3700+ žádný s754 procesor s 1MB neseženete - už se totiž nevyrábí. Na 64bit aplikace je kvůli větší adresaci potřeba více paměti, takže i větší cache, aby výkon zůstal stejný. To sice dnešní NewCastle s754 ani s939 nemají, druhý jmenovaný má však dvojnásobnou propustnost pamětí, takže ztrátu může snadněji nahnat. Vzhledem k tomu, že v posledním čtvrtletí letošního roku se otevírá prostor pro levnější s939 Athlony 64 3000+ a 3200+, není co řešit. V současnosti vidím situaci na trhu takto:


PožadavekVhodný procesor
hrubý výpočetní výkonMobile Athlon XP-M
výkonný levný procesorSempron s754
vysoký výkonAthlon 64 s939
procesor do notebookuPentium M Dothan

Nemusíte se mnou souhlasit, je to jen můj názor...
Děkuji společnosti LEVI za zapůjčení základních desek MSI, společnosti FIC za jejich desku K8-800T a firmě ProCA za Celeron D.