Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Sempron - "nově" levně

2.8.2004, Eagle , recenze
AMD Sempron - "nově" levně
Duron je mrtev, sláva novému Sempronu. Seznamte se. Nebo vlastně ani nemusíte, vyjma jednoho modelu už tady všechno bylo a to dost dávno (ehm, ten procesor jsem už vyměnil za pokročilejší model). A když už jsme u toho, sbohem Athlone XP, je nám líto, že končíš... nahradí tě jedna levná "skoro A64ka". PS: Docela se povedla.

Výkon při práci s pamětí

Neméně důležitým faktorem výkonu je také propustnost pamětí.



Přestože teoreticky při uvažování vlivu cache (buffered test) propustnost pamětí Sempronu 3100+ podle Sandry odpovídá Athlonům XP s FSB na 200 MHz s paměťmi DDR400...



... reálně (unbuffered) je to mnohem více. Na mém domácím počítači vybaveném Mobile Athlon XP-M na 2.4 GHz a základní deskou s čipsetem VIA KT600 dosáhnu reálně do ALU kolem 2000 MB/s. Sempron 3100+ je v tomto ohledu mnohem rychlejší... a to je v mnoha aplikacích znát, jak uvidíte za chvíli.



Super PI při výpočtu 32 milionu desetinných míst zabírá v paměti kolem 250MB, jedná se o test velmi náročný na práci s pamětí zhruba odpovídající multimediálním aplikacím, které přenáší velké množství dat. Síla Sempronu 3100+ je jasně vidět, pomalejší model dost zaostává.



Na předchozí straně jsem lehce nakousl, že nové procesory mají pouze 256kB L2 cache. To je jen polovina plnohodnotných Athlonů 64, ale také polovina poslední generace Athlonů XP s jádrem Barton. To je bohužel vidět na testu SuperPI, kde Athlon 64 s větší cache dosahuje i při stejné frekvenci o několik vteřin lepších výsledků.