reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Trinity: nová desktopová APU v akci

2.10.2012, Jan Vítek, recenze
AMD Trinity: nová desktopová APU v akci
Po dlouhém čekání přichází společnost AMD s novými desktopovými jednotkami APU, které mají nahradit předchozí generaci Llano. Jedná se o generaci Trinity, která přichází v rámci platformy Virgo a jedná se o procesory série A. Ty si dnes poprvé vyzkoušíme.
Společnost AMD již před prázdninami připravila nástupce první generace jednotek zvaných APU, čili Accelerated Processing Unit, v podobě mobilních verzí čip Trinity. Tu první generaci představovaly známé Llano (naše první recenze, další test více zaměřený na hry), jež přišly v minulém roce a my jsme je mohli použít jako řešení pro levný všestranný počítač, jehož majitel nemá vysoké nároky na výpočetní ani grafický výkon, jaký poskytuje kombinace klasických vícejádrových procesorů a samostatných herních grafických karet. Ani Llano ale nebylo po stránce výkonu nezajímavé. Spojení čtyř procesorových jader s grafickým jádrem pomocí AMD APP dokáže v jistých případech nabídnout velmi slušnou výpočetní sílu, za níž nemůžeme hledat nic jiného než GPGPU, čili využití grafického procesoru pro běžné výpočetní účely.




AMD Llano


Čipy AMD A-Series tak dokáží pracovat rychleji a efektivněji právě díky svému grafickému jádru, což se týká už mnoha aplikací, jako je například PowerPoint od Microsoftu, Adobe Premiere Elements, CyberLink PowerDirector a v letošním roce přibyl také WinZip, prohlížeče Chrome a Firefox, Adobe Flash Player, VLC Player, GIMP a další a další. AMD APP tedy dokáže využít grafické jádro tam, kde by se jinak vůbec neuplatnilo, což také šetří procesorový čas a mluvit se dá i o větší energetické efektivitě.




AMD Trinity


Asi takto bychom tedy mohli v kostce charakterizovat jednotky APU, ovšem nové procesory Trinity platformy Virgo si zaslouží podrobnější představení a srovnání s předchozí generací, které v dnešní recenzi přijde na řadu jako první.


AMD Virgo - o co jde?


Procesory AMD A-Series dobře známe již 15 měsíců. Jde o čipy Llano rozdělené do celkem tří řad lišících se především výkonem - A4, A6 a A8, které nabízí 2, 3 nebo 4 procesorová jádra a 160 až 400 shaderů v integrovaných jádrech Radeon (jejich označení používá písmeno D na konci, dle nějž poznáme, že jde o součást APU - např. Radeon HD 6550D). S příchodem procesorů Trinity se zavádí zcela nová řada s označením A10, kam prozatím budou patřit dva modely a také budeme mluvit o platformě Virgo (předchozí byla Lynx).




Nově uvedené procesory A-Series platformy Virgo


Platforma Virgo se tedy skládá z APU Trinity určených pro nový Socket FM2 (s ním se navíc, alespoň zatím, počítá i do budoucna pro příští generaci) a ze základních desek s novou čipovou sadou AMD A85X (popřípadě i se staršími A75 a A55). AMD také již delší dobu nabízí vlastní značku paměťových modulů DDR3, které můžeme, ale nemusíme využít, takže v podstatě již nabízí ucelené řešení, kterému do sestavení funkčního počítače chybí už jen zdroj a disk/SSD plus skříň a periferie.

V souvislosti s APU firmy AMD se ale stále více mluví o domácích počítačích typu HTPC, čili PC určených především pro multimediální využití, která by měla jednak poskytnout dostatek výkonu pro multimédia či případně jednodušší hry (to Llano a dle očekávání i Trinity splňují) a také by měla zapadnout mezi ostatní domácí elektroniku díky provedení použitých skříní. S tím je spojená i umírněná spotřeba, protože takové skříně obvykle nenabízí moc prostoru pro silné chlazení jako skříně typu Middle Tower a podobné. A především takové skříně nemusí mít ani dostatek prostoru pro výkonnější grafické karty či prostě karty s plnou výškou a mezi těmi nízkoprofilovými není zrovna moc na výběr. Zde tedy přijde procesor se silnou integrovanou grafikou velmi vhod.




platforma Virgo


Samotná APU Trinity využívají zbrusu nová procesorová jádra Piledriver a grafické jádro Cayman s architekturou VLIW4. Llano přitom využívají procesorová jádra Stars vycházející z Athlonu II a ta byla již v době svého uvedení v podstatě zastaralá, zatímco Piledriver mají vylepšovat moderní architekturu Bulldozer, kterou AMD představilo ani ne před rokem (recenze), ale neslavilo s ní velký úspěch. Uvidíme, jak se představí vylepšená architektura dnes. Slíben je vyšší výkon i umírněnost ve spotřebě energie, což jsou dva hlavní problémy, které trápily Bulldozery.

V případě grafického jádra bohužel již nejde o nejmodernější CGN (architektura Core Graphics Next - část 1, část 2), ale o starší VLIW4 použitou u karet Radeon HD 6000. Jádra v APU Trinity se přesto ale označují jako série HD 7000, která má v desktopovém světě již architekturu CGN.

Co tu máme dále. Nová procesorová jádra Piledriver mají kromě své architektury zaujmout také vysokými pracovními frekvencemi, které jsou posíleny o funkci Turbo Core 3.0 zajišťující dynamické přetaktování stejně jako Turbo Boost u Intelu. Turbo Core mají sice již Llano, ale do jejich světa tato technologie vstoupila pozdě a dotkla se pouze těch méně výkonných verzí, které byly představeny později.

No a kromě toho se samozřejmě nezapomnělo na dvoukanálový řadič pro paměti DDR3-1866/1600 MHz a nezapomeneme ani na unifikovaný video dekodér (UVD) třetí generace, který se postará o akceleraci videa.


Výkon APU Trinity


Dle informací AMD můžeme očekávat zhruba o čtvrtinu až a o třetinu vyšší grafický výkon v porovnání s předchozí generací a také slušný nárůst výpočetního výkonu. Co se týče konkurence, pak zde se mluví především o srovnání řady A10 s procesory Intel Core i3 a Pentium G, přičemž tomu má odpovídat i cena. Tady má AMD poskytnout více procesorových jader a vyšší pracovní frekvenci, přičemž grafický výkon ve srovnání s jádry Intel bude dle očekávání o mnoho lepší. Nicméně otázkou je spotřeba a čistě výpočetní výkon především v jednovláknových aplikacích. Výhodou pro AMD je také podpora OpenCL a využití síly integrovaného GPU.





AMD ve svých materiálech dokonce udává i výsledky přetaktování s použitím tekutého dusíku, kdy procesor v APU Trinity dosáhl 6,5 GHz a GPU 1,05 GHz, což ovšem můžeme brát jenom jako zajímavost. Daleko užitečnější jsou informace o herním výkonu, kde si AMD samozřejmě pečlivě vybírá soupeře, aby srovnání vyšlo v jeho prospěch.





V téměř všech srovnávaných titulech je na tom GPU Radeon HD 7660D lépe než karta NVIDIA GeForce GT 630 se 2 GB paměti DDR3 (takovou u nás seženeme od cca 1300 Kč s daní, zatímco APU A10-5800K samotné přijde na 3000 Kč). Nejlepší z GPU v nových Trinity má navíc být schopné rozpohybovat Diablo III při maximálních detailech v 1920 x 1080 na 38 FPS, tedy stejně jako zmíněná GT 630. A hru Torchlight II si dle AMD budeme moci dokonce díky podpoře Eyefinity zahrát při přijatelných FPS i na třech monitorech, jak ukazuje následující slide prezentace.





Podpora zobrazení desktopu v rozlišení 3x 1080p je pak samozřejmostí a s touto možností počítá především nový operační systém Windows 8. Grafický výkon si samozřejmě budeme moci zvýšit, aniž bychom poslali integrované jádro do výslužby. Využijeme k tomu Dual Graphics, čili převlečený CrossFire, který byl k dispozici už u APU Llano. AMD přímo doporučuje grafické karty Radeon HD 6570 a 6670, protože ty pochopitelně musí svým výkonem víceméně souhlasit s výkonem integrovaného jádra.


AMD RAMDisk - pokus o reakci na Intel Smart Response


Novinkou mezi technologiemi AMD je RAMDisk, kterou můžeme považovat za jakousi odpověď na Intel Smart Response, která využívá malá SSD jako vyrovnávací paměť pevných disků. V té přechovává často používaná data, takže ta jsou rychleji k dispozici a uživatel se může těšit z rychlejších reakcí systému.





RAMDisk pracuje v podstatě na stejném principu, pouze nevyužívá SSD, ale operační paměť RAM s kapacitou až 64 GB. AMD slibuje rychlejší start aplikací a prodloužení životnosti systémového SSD, oproti němuž RAMDisk samozřejmě nabídne mnohem lepší výkon. Ovšem oproti SSD jsou operační paměti dražší a jsou volatilní, takže po vypnutí počítače ztratí veškerý obsah a ten musí být po každém startu obnoven. Ovšem záležet bude na implementaci tohoto řešení, které ve světě PC není neznámé.

Pokud by se AMD podařilo RAMDisk nabídnout v podobě, která bude automaticky a efektivně využívat vyhrazenou paměť, mohlo by takové řešení mít smysl a rozhodně by je uvítali výrobci pamětí DRAM, jejichž odvětví se v této době potýká s mnoha problémy, které dokáží překonávat jen ti nejsilnější. Nicméně to dle informací ze světa vypadá tak, že firma Dataram dostala možnost distribuovat svůj softwarový produkt pod označením Radeon RAMDisk, který zase my budeme mít možnost si za zvýhodněnou cenu koupit společně s paměťovými moduly AMD Value, Entertainment, Performance a Radeon Edition. Takže žádné jednoduché řešení třeba v podobě ovladačů, ale namísto toho produkt třetí strany, a tedy vůbec nic nového ani zajímavého.
reklama