Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Trinity: nová desktopová APU v akci

2.10.2012, Jan Vítek, recenze
AMD Trinity: nová desktopová APU v akci
Po dlouhém čekání přichází společnost AMD s novými desktopovými jednotkami APU, které mají nahradit předchozí generaci Llano. Jedná se o generaci Trinity, která přichází v rámci platformy Virgo a jedná se o procesory série A. Ty si dnes poprvé vyzkoušíme.

Benchmarky - praktické


V praktických testech se setkáme také se starým známým testem renderování v Cinebench R10 pomocí 1 a více procesorových jader. Ten však bude doplněn i o aktuální verzi Cinebench R11.5, která lépe škáluje s vyšším počtem jader a ukazuje již pouze výkon s použitím více jader. Pak to bude šachový test Fritz Chess Mark, jenž však dokáže využít maximálně 8 threadů, což v našem případě nevadí. A posledními dvěma testy budou WinRAR a jeho nejlepší komprese do RARu na čas a encoding videa x264 v rozlišení 720p. Tyto všechny testy byly použity také minule v testech APU řady Llano, takže můžeme opět provést srovnání.























V těchto testech se ukazuje jedna důležitá věc. Nové procesory Piledriver mají nad starými Stars jasně navrch (až na výjimku v podobě WinRAR 4) pouze v jednovláknových aplikacích. Ve vícevláknových (především Cinebench R11.5 a Fritz Chess Mark) se neukazuje žádný nárůst výkonu, jako spíše pokles. Tyto testy si evidentně moc netykají s novou architekturou AMD, která využívá moduly se sdílenou jednotkou Floating Point mezi dvěma jádry a daleko lépe pracují se čtyřmi samostatnými jádry. Na druhou stranu již zmíněný WinRAR 4 si přímo libuje a dosahuje na výkon procesorů Core i3 a výsledky x264 také nejsou špatné.

Dá se tedy říci, že v praktických testech jsou Trinity a řada Intel Core i3 naprosto srovnatelné, což je důležité vzhledem k tomu, že AMD svá nová APU směruje na trh právě jako konkurenci pro Core i3. A dále by to mělo být mnohem lepší, protože následují testy integrovaných grafických jader.