reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Trinity: nová desktopová APU v akci

2.10.2012, Jan Vítek, recenze
AMD Trinity: nová desktopová APU v akci
Po dlouhém čekání přichází společnost AMD s novými desktopovými jednotkami APU, které mají nahradit předchozí generaci Llano. Jedná se o generaci Trinity, která přichází v rámci platformy Virgo a jedná se o procesory série A. Ty si dnes poprvé vyzkoušíme.

Spotřeba platforem


V testech procesorů měříme spotřebu při více příležitostech a stejně jako v předchozích případech nám ji zjistil Voltcraft Energy Check 3000 ukazující energetické nároky celých sestav i se ztrátami zdroje a ostatními komponentami (zde tedy s pevným diskem či chladičem procesoru), ovšem pochopitelně bez monitoru. Nejdříve si ukážeme důležité výsledky spotřeby sestav v klidovém režimu, kdy počítač nedělal absolutně nic a my jsme dávali pozor, aby ani disk v době měření nepracoval, respektive měl roztočené plotny, ale nebyl přímo aktivní. Pak se ukáže spotřeba v několika případech, kdy byl počítač zatížený.

AMD slibuje, že spotřeba bude umírněnější v porovnání s Bulldozery, ovšem s těmi Trinity samozřejmě nebudeme srovnávat. Namísto toho se podíváme, jak si stojí v porovnání s procesory Llano...





Nejdříve se tedy ukazuje zátěž v klidu, kterou však nemůžeme brát jako moc směrodatnou vzhledem k tomu, že byly použity rozdílné základní desky. Ony jsou rozdíly stejně nepříliš významné.























Z tabulek jasně vyplývá, že spotřeba nových Trinity v podstatě stagnuje. V klidu je ve srovnání s Llano jen mírně lepší, zátěž jedním threadem přinese vyšší spotřebu a zátěž celého procesoru (bez integrované grafiky) zase nižší spotřebu. V důsledku tak tyto rozdíly kopírují i výkonnostní rozdíly, čili tam, kde má Trinity nad Llano navrch (jednothreadové aplikace), vykazuje i vyšší spotřebu a naopak. Pokud jde ale o herní výkon, mírně vyšší spotřeba je bohatě kompenzována podstatně vyšším výkonem.
reklama