Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.11.2006, Lukáš Petříček, recenze
Cena „dvoujader“ pomalu ale jistě klesá, a tak se Dual Core procesory postupem času stávají čím dál tím více dostupným standardem. V dnešním testu se podíváme na několik zástupců dvoujádrových procesorů z mainstreamového segmentu od firem AMD a Intel.
1  2  3  
marrad126 (5) | 6.4.200711:07
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat kde je v testu procesorů Opteron 1212, který se pohybuje cennově v této kategorii...
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 6.4.200711:52
Odpovědět0  0
ARY | 12.2.200717:51
A já se zase vsadim že všichni máte v socketu AMD !
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 12.2.200718:18
Aha ... dosly ­"argumenty­", tak zacnem znova a uz ani nebudem zkouset argumenotvat. Tvoji dusevni urovne je mi fakt lito ... co kdyby ses radsi sel sebeukajet na Hulanov blog, tam si budete moc s panem magistrem notovat :P.
P.S. ted mam Core 2 Duo a pretim A64 ­- protoze se nerozhoduju jak ovce podle znacky.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 9.2.200710:11
nevím jaký trapas Microsoftu by měl ovlivnit výrobce CPU a proč zrovna AMD, ale uvedené dokumenty jsou již poněkud staršího data, a autor zřejmě o dalším pokračování nemá mnoho poznatku, jinak by znal například podíl na trhu, od doby, kterou uvádí, a jeho příčiny. Navíc se článek týkal nové architektury Intelu vs. satará architektura AMD. Každý má právo na svůj názor, bez ohledu na realitu, často nemá smysl tento názor vyvracet.
Odpovědět0  0
ARY | 9.2.20078:00
Stejně bude AMD dál šitem pro PC hráče kteří si počítač pletou s konzolí ! Je to jen o kvalitě! To je jako kdyby jste si chtěli koupit tričko, koupili by jste si od vietnamců ­(AMD­) a druhej člověk by si šel koupit Nike ­(Intel­) kdo bude spokojenější? Nejde tady jenom o dvoujádra! Intel měl prostě vždy a vše kvalitnější! Nikdy se jim nestal žádnej trapas jako Microsoftu... Takže kvalita zaručena!
http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=wSALep8QZ84
http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=XgOmMAasqto ­-­- To je to videjko z roku 2001 kde ty vaše superprocesory dosahují aý 398 C
Odpovědět0  0
g.sus (30) | 9.2.20078:12
esteze ta tu mame a vysvetlil si nam to
Odpovědět0  0
Anniversary | 9.2.20078:38
No nevim nevim, ted třeba ne ale v dobách minulých melo AMD vetsi výkon než Intel. A sice AMD ted nemá výkon intelu, ale nebude dlouho trvat kdy se vrátí zpátky na vrchol.
Odpovědět0  0
Federmann (487) | 9.2.200710:28
převzato s http:­/­/news.com.com­/Intel+loses+market+share+in+own+backyard­/2100­-1003_3­-6028349.html ­"Sales of Intel­-based desktop PCs fell 22.3 percent during the fourth quarter, according to Current Analysis. As a result, sales of AMD­-based desktops took the lead during the pivotal fourth­-quarter holiday shopping season. AMD chips were found in 52.5 percent of desktop PCs sold in U.S. retail stores during that period.­"
Proč asi 8x menší AMD než Intel má takový podíl?
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 9.2.200715:06
No jsem rad, ze jsme dostali opravdu hodnotny nazor podlozeny znalostmi z oboru. Jen bych rad, abys vysvetlil, co ze vlastne ma byt ta ­"kvalita­" ...
Argumentovat tim, ze procesory AMD pred 5 lety shorely, kdyz se jim sundal chladic ­(tedy byly provozovany mimo specifikace dane vyrobcem­) je jiste padny argument ... ono se to taky casto dela, sundavat chladic z CPU, ja to z nudy delam tak 3x denne ;o­).
A to ze se jim nikdy nestal zadnej trapas ... to jen dokazuje, ze toho z oboru opravdu moc nevis ... co treba chyby ve vypoctech prvnich pentii nebo z ne az tak historicke problemy s vlajkovou lodi itanium ­(ktera se mimo jine na trhu moc neujala­).
V neposledni rade by ses asi mel zamyslet nad tim, jak by vypadal trh CPU, kdyby tebou nenavidene AMD zmizelo ... napovim ... vyvoj zpomalen ceny leti nahoru ... ale ty si za ­"kvalitu­" rad priplatis, ze :­).
Zbyva jen dodat, ze ten kdo obhajuje znacku zpusobem jakym to delas ty ukazuje ze je jen ovce vlacena marketingem, ne uzivatel schopny se orientovat v problematice ... tak si prosim svoje prispevky nech priste pro sebe ... ostatnim nemas co sdelit.
http:­/­/findarticles.com­/p­/articles­/mi_zdext­/is_200305­/ai_ziff41522
http:­/­/www.cs.earlham.edu­/~dusko­/cs63­/bibliography.html
A jeste vtip:
pta se AMD intelu : kolik je 1 + 1
intel : 1.98454564
AMD: ale to je spatne
Intel: spatne, ale rychle
;o­) :o)
Odpovědět0  0
Neo_luk | 9.2.200716:34
Pokud vim tak to video je celkem podvrh, protoze ten stul byl uz deravy pred tim, a zbytek udelala obicejna petarda.
Jo a ten vtip dobry akorat v tom cisle 1.984... posun desetiné místo, protoze jak jiste viš 1+1 se rovná ­(ve dvojkové soustavě­) čislu 10
Odpovědět0  0
pegy (258) | 9.2.200717:38
Plne suhlasim, Ano je pravda, ze Intel je teraz na tom lepsie, architektura Core je dobra, no aj AMD dnes ma co ponuknut, aj ked je to len tricko od cinana, tak to tricko porazalo este pred rokov dozadu kvalitne NIKE :D . Nuz aby tu uz bola K8L nech sa nam hladiny zas vyrovnaju ;)
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 9.2.200718:05
Jo to video se mi nezdalo ... na tech ostatnich videich to zaclo maximalne kourit a pri prikonu do 100w neni nejaky takovy vybuch logicky ­(prilis mala energie­), ale nechtel jsem se do toho poustet.
U toho vtipu nejde o to cislo ;o­) asi sem tam mel napsat 3 a bylo by jasno :o­).
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 2.1.200712:31
:­-­) ... mno je videt ze si to malujes jak nejakou pohadku o sipkove ruzence. Skutecnost je jina. AMD naopak ted velmi slusne vydelava a je v zelenych cislech, coz v dobach kdy nabizela ­"vykonnejsi a levnejsi­" procesory rozhodne neplatilo. Cesty marketingu jsou nevyzpitatelne. Kazdopadne ja verim ze Intel o svuj naskok, ktery drzi ve vicejadrovych procesorech pomerne brzy ztrati a AMD bude vytrvale intelu konkurovat ­- prostredky na to rozhodne maji, ted je to jen otazkou casu ­- sesazeni C2D z pomyslneho trunu je jen otazkou casu :­-)
Odpovědět0  0
Didaktik Gama | 2.1.200710:54
Kdyby nebylo AMD tak se do dneska prodaváji Pentia III za 40 000 KC vy chytraci!! AMD pohnulo vyvojem a cenama ku prospěchu zakazníka...navíc AMD to delá chytře vždicky si počká co udělá Intel za šmejd , a pak to udělaj lepe a levněji.. takže že je na tom ted lepe Intel Core Duo je velmy pomijivé prvenství
Odpovědět0  0
Dusan3421 | 2.1.200711:58
Spise to vypada, ze se AMD zadychava financne a uz neni schopno Intelu konkurovat. Pred lety bylo AMD skvelou alternativou nabizejici vyssi vykon za nizsi cenu oproti Intelu. Dnes nabizi AMD pomale procesory za vyssi ceny nez Intel a rekl bych, ze proto ze navic proste nema.
Pokud bych si mel tipnout dalsi postup, tak bych cekal, ze Intel pocka az se AMD uplne financne sesype a pak ho koupi za par supu.
Odpovědět0  0
Didaktik Gama | 2.1.200713:02
No dusane nevym kdyby se AMD financne sesipavalo TEZKO KOUPI ATI za ­"par miliard dolaru­" :D
Odpovědět0  0
Ellessar (125) | 27.12.200612:40
No Pentium 5­/6­/D su o dost teplejsie ako AMD, takze s tymto by byhral AMD. Zasa pri Core tam vykonom, spotrebou a teplotou vyhra Intel... Preto Intel rulez, AMD sucks :)
Odpovědět0  0
Ary | 27.12.20060:28
Plně souhlasím !!! Intel má dlouholetou tradici a už toho má spostu za sebou, amd jsem vždy přiřazoval pro hraní her :­-­) Je to levný procesor to jo, zato si připrav víc peněz pro chlazení... Všichni známe to videjko co se stane když sundáme větrák z pentium 3 na soketu 370 a co se stane na amd ­(socket ani druh nevim, nikdy mě to nezajímalo a nikdy mě to zajímat nebude co to tam vlastně vyráběji za sračky­) každopádně je to starý test asi z roku 2000 ale procesory si byly sobě rovni :­-­) Takže amd se samozřejně zahřál, začalo se z něj kouřit a nakonec se uplně spálil! Co se stalo intelu? Začal se zahřívat, na monitoru se ukazala chyba... A počítač se vypl. Chlazení opět nasadili a počítač zapli, samozřejně že to šlo :­-­) Nezkoušejte mi sem někdo napsat že se dnes amd taky sám vypne a nepoškodí ale já tim chci říct že ti leplové co to dělali v roce 2000 sou tam pořád ;­-­) Je to asi jen o tradici a o dutosti hlav těch co to vyrábí a těch co to kupují :­-D INTEL: 98% AMD: 33%
Odpovědět0  0
pegy (258) | 27.12.200618:20
Tak to je fakt trapne, sa uvedom na akej urovni boli vtedy CPU a ake su dnes, aky mal podiel Intel na trhu a aky AMD, aka to bola vtedy firma a aka je dnes.... proste tvoj prispevok je uplne na hov.. Dnes ma AMD takisto bezpecnostne prvky, jezis ako ma vie takato kravina nastvat, to milujem ked sa niekoho opytam preco nema AMD a on mi povie, ze preto, ze sa prehrieva, tak by som ho najradcsej utopil v lizicke vody.... Skus si dat dole chladic s Athlona a s P4 prescota a potom uvidime, ktory lepsie pecie, boze tak toto mam najradcsej :)
Odpovědět0  0
Mettiu2004 | 28.12.200623:21
Plne s tebou suhlasim.. mam doma tu zevraj piecku a jedna vec ze ma teplotu v zatazi maximalne 55 stupnom a to len preto ze som totak nastavil v biose.. ked nastavim 40 tak bude 40. A ked sa hovori o vykone tak je nutne podotknut ze intely v tej dobe neboli slabe svój vykon mali a maju ho stale. Stracali sice v hrach to je pravda ale vo vypocetnom vykone boli na spici. Momentalne je situacia ze je intel na spici skorto vo vsetkom . Ale neda mi nezareagovat na monoych zastancov amd ktori jedino co vedia ze sa inteli hreju.. sa spamätajte.. a mimochomd ked su take hrejive poculi ste o niekom komu sa odpalil intel?? ja nie a to mam pridzam do styku so stovkami ludi co maju doma pocitace ale o vyhoretch amd som uz pocul...
Odpovědět0  0
Marek456223 | 1.1.200713:11
Ty vaše AMD stojí za hov.. muj znami ma AMD nevim sice ktery model protože se o ty krami nezajimam sotva zapne pocitac hned se sekne a to mluví za vse.Ja mam intel Celeron na frekvenci 2,4 GHz už 3 roky a pracuje výborně vezme každou novou hru prostě všechno.Teď se si koupit nový komp s C2D E6600­-Není vůbec pravda ,že je to kram!
Ty vaše AMD ani nejdou taktovat!Intel vytaktuju v pohodě a převálcuje ten nejlepší model AMD.Nechapu jak to muže někdo použivat.Není nad intel!!!! Jo a ještě něco jestli z vas někdo použiva intel core 2 duo e6600 a jste spokojen s taktovanim na vaši desce napište mi jakou desku používáte alespoň 3,0 až 3,9 GHz. marekdolezel@email.cz
Odpovědět0  0
pegy (258) | 1.1.200713:25
Povodne som to nechcel komentovat, ale nedalo mi to, to ze mu zamrza PC a ma AMD este nic neznamena, moze to byt rozbitym Windowsom, inym HW komponentom, ale nevylucujem ani procesor od AMD, Ja mam kamarata, ktory ma tiez Celeron 2.4 a furt mu hadze modre obrazovky, Windowsom to neni lebo so mu ho uplne preinstaloval na novy.... A ten ton akym pisete prispevky.... No skoda reci, je vidiet kde je aka kultura prejavu a tym padom aj vekova oblast ;)
Odpovědět0  0
pegy (258) | 1.1.200713:39
Tak toto uplne milujem, dnes su rozne ochrany proti prehriatiu a teda zniceniu procesora, ano stare AMD bez chladica zhoreli, ale doba pokrocila a uz aj oni maju implementovanu ochranu proti prehriatiu a sami sa pri velkom prehriati restartuju.... To ze si videl jedno video a usudzujes s toho nieco o dalsich generaciach CPU, ano Intel ma dnes dobre procesory ­(klobuk dole Core 2 Duo sa im naozaj podarili­), ale kto tvrdi ze P4 boli dobre procaky, tak nech si to sam da dokopy, dokonca aj sam Intel priznal, ze to bol krok vedla .... ;)
Odpovědět0  0
shaker | 28.12.200618:46
podla mna je dutost hlav to, ked niekto si z vyberu p4 abo athlon vyberie p4, len kvoli tomu ze to je intel, pritom uz je doba kde aj samotny intel potvrdil ze to bola slepa ulicka a s porovnanim s vtedajsim athlonom to bola cista piecka, uz len to ze vyrobci skiniek museli robit air tunely aby p4 mohlo vobec fungovat na hranici vyhorenia, to je podla mna pekna primitivnost a na zasmiatie, tunel pre intel boze to je technologia :­) momentalne to je ine a plne podporujem core2 a nerobi mi problem ze to je intel, ale ohrabovat sa znackou aj pri ocividne horsom vyrobkku v porovnani s konkurenciou je zadebenost, k tomu teda gratulujem!
Odpovědět0  0
Ellessar (125) | 28.12.200622:29
btw. dlouholeta tradice ale cely vyvoj P4 vlastne zahodili a pokracovali tam kde nechali Pentium Pro­/2­/3 pred 5 rokmi :­)­) Jedine co z noveho pouzili su mensie technologie.
Odpovědět0  0
Jmeno na 3 (107) | 30.12.200612:49
Opravdu krasny ­"vystrik intelektu­"... ;­-­)­))
Odpovědět0  0
preclik_75 (4) | 17.12.20069:16
Zajímavé.. ale chybí mi tu například Pentium D 940. Neměli jste ho, nebo sem nějakým způsobem nepatří? Já ho tehdy koupil jako zajímavej v poměru cena a výkon a na rozdíl od svých předchůdců ­(např 6xx­) mi leze při hraní něco málo přes 55 stupňů ­(s orig. chladičem­). Asi by se nedalo doplnit že? ;)
Odpovědět0  0
Sm | 14.12.200610:16
... a dalsi zabomysi valky mezi prispevovateli do tehle diskuze. :D aspon je sranda, takhle po ranu .
Odpovědět0  0
Dark010 | 1.1.200716:47
Plne souhlasim! Stejne jak Ati vs Nvidia :­-)
Odpovědět0  0
Mettiu (10) | 12.12.200622:47
keby som si mal teraz vybrat medzi Intelom a AMD tak jednoznacne beriem Intel. Ja si radsej tych par stovak priplatim a mat vykonejsi a podla mna aj spolahlivejsi procesor. s procesormi Intel ma uz dlhodobe skusenosti a nemozem sa stazovat.
Odpovědět0  0
sifa | 6.12.200622:27
Hosi mam ted AMD a kupuju intel 6300 proc asi za 5000 tis. nej. vykon ! o taktu nemluvim to dvojnasob. Ale doufam ze AMD prijde brzy s necim podobnym nemam rad monopol:­)
Odpovědět0  0
Ritchie83 (34) | 30.11.200610:33
Neuniklo autorovi, že testuje 64b procesory? Mám pocit, že ano, když je testuje jen jako 32b. :­-/
Odpovědět0  0
lm_shw1 (2) | 28.11.200618:13
test cinebench 9.5 64bit
AMD x2 4200+, 2x512 ram CL 2,5
Win XP 64 bit.
Rendering 1CPU: 367
Rendering XCPU: 691
Odpovědět0  0
hajnalka | 28.11.20060:34
Test CINEBENCH 9.6.
Grafika X800GT taktovana na 1170Mhz pamet a 550Mhz jadro.
1Gb pamete Kingston HyperX CL2
Win XP 32bit:
Rendering 1CPU :356
Rendering XCPU: 652
C4D :378
OpenGL SW:1603
OpenGL HW:3064

Cinebench 9.6 bol chvilu na nete na stiahnutie.

Odpovědět0  0
ASUS+AMD | 27.11.200619:28
Zajímalo by mně, proč taky někoho nenapadne otestovat AMD Opteron 1210 AM2, který se prodává za cca 5100Kč, a tím pádem do mainstreamu patří! Je to rozhodně lepší nápad než testovat Intely za skoro dvojnásobnou cenu­(viz 1. přízpěvek­)!!! Hm???
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 27.11.200621:18
no, a ako to je s doskami? lebo napr. zo zaciatku, ked prisiel osial okolo Opteronu 144, tak ho nebrali vsetky dosky bez problemov... vecsinou ho nerozpoznala, a ak rozpoznala, nesli daktore vecy tak jak mali ­(napr. Cool ´n´ Quiet, ...­)

btw. tiez je moj pripad, ze som necel menit cele pc a jednoducho som presiel na Athlon X2 4600+
Odpovědět0  0
kolla | 27.11.200617:20
Pri koupi noveho pc jednoznacne intel,pomer cena vykon je to mazec,ja mam e6300 v pohode na 3,4ghz A TEN VYKON a napeti 1,375V puvodni je 1.325v a s deskou za 3500kc ga 965p s3
Odpovědět0  0
DJ4U (18) | 27.11.200616:26
Pěkný článek, který nám zase dal témata k diskusi. Chtěl bych se zeptat, jestli by bylo možné uvádět na koncích článku cenu nejen procesoru samotného, ale dejme tomu MB+CPU v situaci, kdy se ostatní komponenty od sebe nebudou odlišovat? Děkuji
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (284) | 28.11.200621:09
Možné to samozřejmě je. Srovnání takové kombinace je ale díky ne vždy optimálně nakombinované testovací platformě značně problematické. Jak z důvodu ­"vybavenosti­" desky, tak z hlediska možnosti přetaktování, výkonu a zejména ceny...
Odpovědět0  0
JOE_CZ | 27.11.200610:37
2Lukáš Petříček: Rád bych se Vás zeptal, zda výsledky u Cinebenchu jsou CPU Benchmark 1 CPU a x CPU. Dělal jsem si totiž ten test na svém Athlon XP1800+, protože uvažuji o přechodu na Core2Duo, a tak chci vědět jestli se mi ta změna vyplatí. Můj výsledek je 159 bodů což mi přijde, že oproti 310 u E6300, které jste naměřil vy, není zas až takový rozdíl ­(abych kvůli tomu měnil celé PC­). Jenže pak je tu ještě ta hodnota 574 u použití obou jader a tak se chci zeptat, jestli jsou aplikace které využijí pouze jedno jádro a výkon je pak oněch 310 bodů a nebo zda všechny aplikace využívají jádra obě a procesor je pak vlastně cca 4x rychlejší než ten co mám v současné době. ­(protože pak by se mi výměna PC už určitě vyplatila!!! :­-)
Odpovědět0  0
satyr_ik (8) | 27.11.200612:05
Kua, nebol som prihlaseny, zmazalo mi to uz napisany post, tak strucne:
Athlon XP 1800
Rendering ­(Single CPU­): 188 CB­-CPU
Rendering ­(Multiple CPU­): ­-­-­- CB­-CPU
C2D 6300
Rendering ­(Single CPU­): 321 CB­-CPU
Rendering ­(Multiple CPU­): 598 CB­-CPU
obe uvadzam netaktovane, CINEBENCH 2003 v1
Ci ti narast vykonu a pohodlia stoji za tie prachy je na tebe
Odpovědět0  0
kkk | 27.11.200614:59
nechapem preco 2003 ked je 9.5 a ta je najnovisa www.maxon.net ­(a onedlho tu je 10­)

a za ten narast to teda stoji

ale vybral si si na testovanie velmi specificiku vec takze tazko horovirt ci to tebe prinesie neco ale celkova rychlost je neporovnatelna.
Odpovědět0  0
JOE_CZ | 27.11.200615:11
Mockrát díky, tvé výsledky potvrzují ty moje. :­-­) Víte někdo jak je to s tím využitím dvou jader v procesoru? Využije toho každá aplikace, nebo pouze některá??? Logika mi říká, že všechny, ale pak nechápu proč v benchmarku je možnost změření výkonu pouze jednoho jádra :­-(
Odpovědět0  0
satyr_ik (8) | 27.11.200616:38
Myslim, ze nie vsetky aplikacie dokazu tie dve jadra vyuzit. Vyuzivane su sice obe jadra, ale kazde len ciastocne. Hlavne hry to zatial moc nepodporuju. Ale pocet aplikacii sa zvysuje ­(napr. WinRAR­), spec. SW na rendrovanie... Ide hlavne o to, ze ked das napr. nieco RARovat, kodovat video, rendrovat... tak ak mas single core, mozes sa akurat hrat miny. Ked mas dual core a aplikaciu, ktora umoznuje vybrat kolko jadier moze pouzivat ­(cize asi kazda, ktora je navrhnuta pre viac jadier­), tak si vyberies 1 a na druhom sa mozes trebars hrat, alebo robit v inom programe uplne s prehladom.
Odpovědět0  0
greedxxx (79) | 27.11.200617:30
ttakze trochu inac väcsina dnesnych aplikacii­(neratam sem profi renderovacie softy a podobne mam namysli bezne domace veci­) je singlethread cize jednovlaknova a teda je schopna vyuzit naraz iba jedno jadro a nemoze sa rozdelit,aplikacia ako taka musi byt priamo pisana pre multicore procesory,je to narocnejsie ale postupne to ide a praveze prichadzajuce hry ohlasuju ze su pisane na vyuzitie dual­(+­)core procesorov napr. hra Alan Wake ma zda sa mi 5 threadov
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (284) | 28.11.20060:33
Přechod z XP1800+ na E6300 jistě poznáte. I na základních frekvencích je rozdíl ve výkonu obrovský. Aplikace musí rozloření zátěže do více vláken podporovat ­(aby bylo možné efektivně využít dvoujádro­), ale práce je mnohem příjemnější i při běžném multitaskingu ­(zejména pokud nehodláte zasahovat do priorit procesů­). Pokud se Vám nedostává procesorového výkonu, je E6300 výborná volba. Pokud doplníte sestavu nějakou ­"rozumnou­" základní deskou a připustíme budoucí přetaktování, taková sestava bez problémů pár let vydrží... :­-)
Odpovědět0  0
Riman | 5.1.200714:26
Souhlas, přecházel jsem z Athlon XP 1600+ na Core2Duo E6300, už v základním stavu bylo používání počítače o něčem jiném... a to nemluvím o dnešní situaci, kdy jsem ­(mírně­) přetaktoval na 2,5 GHz. Při zpracovávání fotek mě zdržuje především rozhodování, co udělat, a ne počítač, jak tomu bylo dřív...
Odpovědět0  0
Tunseng (346) | 5.1.200720:55
Přecházel jsem dokonce z Athlon 2500+ barton pro socket A a ten rozdil v pohodlí práce s ním a teď co mám C2D 6400 ­(přetakovaný­) nechci říct propastný, ale rozhodně velmi znatelný. Už se mi prostě nikdy nestane některá z těch drobných nehod kterými jednojádra na ne příliš OS s ne příliš inteligentní prioritizací procesů trpí. Myslím tím takové ty drobnosti kdy se menu start otevírá klidně i 10 sekund :­-­) když náhodou v pozadí převádíte film do DivX, pravdou ale je, že možná procesoru přikládám až příliš velké zásluhy a nemalý ppodíl na tom mají i 2 GiB operační paměti ­(tedy prakticky dvojnásobek než dříve­) ;­-)
Odpovědět0  0
vavri (3) | 27.11.200610:20
Je jediny rozdil skutecne jen v nissi voltazi?
Odpovědět0  0
crazyman (31) | 27.11.200611:15
jj, iba v nizsom napajani a tym padom nizsej spotrebe
Odpovědět0  0
vavri (3) | 27.11.200612:42
To me prijde divne,ze by se za EE melo priplacet. Preci snizit napeti umi snad skoro vsechny desky. Ja jsem zkousel doma 2 Athlony 64 a jeden bezel bez problemu na 1,2V, druhej na 1,1V. Na teplote se to projevilo. Nevite nekdo, kolik presne maji EE voltaz?
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 27.11.200617:21
no, on je rozdil v tom, ze ten procik je delany na nizsi volty ;­) Ne ze ma jen nastaveny nizsi volty :­) To by potom mohlo byt cokoloiv EE :)
Odpovědět0  0
crazyman (31) | 27.11.200619:55
hmm, to si teda nemyslim.. ved na jednom wafferi su desiatky procikov a niektore kusy funguju na ovela mensich napatiach ako vacsina.. ide aj o to, ze amd dotiahlo 90nm proces k ­"dokonalosti­"..
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 27.11.200621:36
tak nejak... treba moje P­-M funguje i o 0,3V niz nez ma...
v idel misto 0,988V jede na 0,7V ­(min nastavit nejde­)
a pri plne zatezi mu staci 0.924V misto 1,34V
tedy: PRI PLNE ZATEZI MU STACI MIN NEZ JE DEFAULT PRO IDLE
spotreba tim klesne cca z nejakych 25W na 15W a z 6W na 3W ­(podle zatizeni­)
/­/diky P@pimu za jeho ­"clanek­" https:­/­/www.svethardware.cz­/forum­/showthread.php?t=2327
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (284) | 28.11.20060:53
Voltáž je různá podle typu a konkrétního procesoru. Obecně ale pro EE segment je pracovní napětí od 1.1 do 1.25 V podle cílové TDP. Značná část ­"obyčejných­" čipů třeba umí 2 GHz s mnohem nižším než defaultním napětím, ale ne všechny se vejdou do požadováneho TDP pro EE procesory. Tam jdou za normálních okolností samozřejmě jen ty nejvhodnější čipy a ten zbytek se prodává jako obyčejný nebo třeba výše taktovaný procesor.
Odpovědět0  0
jarab77 (7) | 28.11.20068:06
no ono by se možná dalo říct že do série EE jsou ty povedenější kusy z výroby, proto se za ně připlácí,
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (284) | 28.11.20060:40
V podstatě ano, ale samozřejmě ne všechny kusy jsou pro EE segment vhodné.
Odpovědět0  0
hyn3g (3) | 27.11.200610:13
Nevim, jestli nasledujici radky nebudou trochu nesmysl, ale myslim, ze X2 procesory jsou prodavanejsi z techto duvodu.
1­) s939 mel do prichodu dvoujader jasne navrch oproti Intelu ­(vzpomente jen na Opteron 144­) a mnoho lidi ­(napr. ja­) jednoduse pouze upgraduje na X2 procesor, coz vyjde levneji nezli prechazet kompletne na intel ­(deska, procesor, RAM­)
2­) v podvedomi lidi jsou fixovany prave ony uspechy s939, proto ocekavaji neco podobneho od AM2 a tak i kdyz kupuji zcela novy pocitac .... voli opet AMD ­(nejsem si zcela jist co prislo drive , jestli AM2 nebo Conroe :­-­/ )
Odpovědět0  0
Kyle Simmons (7) | 27.11.200610:28
Ja som sa rozhodoval uplne rovnako. Kupoval som novu dosku pred 2 mesiacmi a aj napriek tomu, ze boli dosky s AM2, isiel som do s939. Kupil som len jednojadrovy Athlon a je pravdepodobne, ze ceny X2 pre s939 pojdu dole, alebo budu vo vypredajoch a potom mozem uvazovat nad tym. Par percent vykonu naviac, ktore poskytne C2D neznamena pre normalnych pouzivatelov nic. Snad iba pre tych, co sa modlia za kazdy bod naviac v benchmarku.
Odpovědět0  0
Airwar (233) | 27.11.200612:07
No ten výkon je docela znát například při dávce ve Photoshopu či při běhu Adobe Distileru ­- a nejsou to jen nějaká procenta.

Ono je docela rozdíl když počítač nějakou takovou dávku dělá 5 a ne 10 minut.

A to nemluvím o věcech jako je renderování grafiky v 3DS MAX či kódování filmu a podobně.
Odpovědět0  0
pegy (258) | 28.11.20061:03
Tak k tomuto sa musim vyjadrit, tak toto moze spravit len clovek co sa asi veci celkom nerozumie. Kupit si dnes ­(2 mesiace do zasu­) dosku pre 939 je proste blbost. AM2 ma vetcsi vyber CPU, mas tam moznost dlhsej podpory ohladom novych CPU, pre 939 sa uz vyrabat nebudu a na pad X2 mozes cakat.... Ale skor by som sa bal toho, ci este nejake X2 pre 939 zozenies ­(myslim nove s obchodu­), AM2 ma naviac DDR2 lepsie cipsety a ceny su na tom dost podobne s 939, A64 mas aj pre 939 a ma rovnaky vykon, podla mna to bola zla kupa.... :)
Odpovědět0  0
shaker | 28.12.200618:29
a k tomuto sa zasa musim vyjadrit ja, pretoze typek spravil dobru volbu a pripada mi to prave tak ze ty sa do veci dost nerozumies, pretoze cim je am2 take skvele oproti 939? vykonnostny rozdiel ddr vs ddr2 nulovy, rozdiel v spotrebe zanedbatelny, o podpore novych procakov je hlupost hovorit kedze pri vydani novych amd budes tak ci tak musiet migrovat na novy socket ci uz mas am2 alebo 939, ale jeden rozdiel tam je a to v cene a to v neprospech riesenia am2...
Odpovědět0  0
snajprik (1593) | 28.11.20066:46
To si zrobil riadnu blbosť, ešte keby si kupim 754 kôli cene ale 939 ???
Odpovědět0  0
amoondre (88) | 27.11.200611:53
Velmi spravna uvaha! Hlavne s bodom 1 suhlasim, pretoze je to aj moj pripad. V dobe ked AMD64 bol mainstream sme o AM2 ani nesnivali, teraz za 5500,­- upgradnem na slusne X2 4200+ a nemusim calovat nehorazne tisice za pamate a dosku. Zvlast tie pamate su v dnesnej dobe udes.
Odpovědět0  0
greedxxx (79) | 27.11.200617:39
moja rec v septembri som tiez koval zhodou nahod 4200+x939 pricom som sa rozhodoval medzi nim a E6300­(popripade6400­) lenze ked som zobral do uvahy este pamäte tak volba bola jasna
Odpovědět0  0
bhe | 27.11.200613:35
souhlas, pokud mate doma desku se socketem s939 nebo am2 nema moc cenu jit do intelu, staci vymenit procik a jede se dal.. jenze pokud mate starsi desku s agp stejnak casem desku menit budete... a pokud se nekdo chysta stavet nove pc nebo planuje velky upgrade, tak se mi momentalne zda intel lepsi, resp vsude krome low­-endu, kde ma amd tradicne navrch..
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 27.11.200616:03
U Intelu si do low­-end segmentu muzeme sahnout az pristi rok. I kdyz stale je tady ta varianta koupe sestavicky s levnym intel cpu do ktere v budoucnu pujde dat neco lepsiho. Zkratka pro kazdeho je nejaka varianta...
Odpovědět0  0
adonisik (20) | 27.11.20069:38
Autor měl přidat další sloupcový graf, kde by bylo vidět o kolik procent šlo přetaktovat jednotlivé procesory.To by napovědělo kolik procent výkonu navíc můžeme očekávat od jednotlivých kousků.­(alespoň přibližně­) Údaje o dosažených frekvencích mi na první pohled vůbec nic neřeknou.
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 27.11.20069:45
Tohle uz po autorovi chtit nemuzes. Je ale jasne ze nepridat frekvenci procesoru, ktery jde normalne pretaktovat vic nez o 1 GHz a nezminit se o tom, je vec druha. A takove ty veci, jako neumim a neznam...500 to zvedne male dite a vykon je pak trosku jinde.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 27.11.20069:25
Ten závěr nějak opomíná cokoli vyvodit nezdá se Vám? Pokud srovnávám nejlevnější C2D6300 s přímou konkurencí v podobě X2­-4200+, vychází mi +­/­- plichta.Při ceně základních desek možná X2 i o prsa zvítězí. To ovšem platí jen do doby dokud neuvažujeme o přetaktování. Potom se výkon C2D dostává do oblastí na které X2 nedostane.Důkazem je oněch pár řádků o OC, podle nichž autor dosáhl 3120MHz s E6300, zatímco s téměř dvojnásobně drahým X2 5000+ je o nějakých 180MHz níž.
Odpovědět0  0
Bohumil Stejskal | 27.11.20069:44
co tady pořád řešíte ? Stejně 90% lidí co si přijde koupit PC chce co nejlevnější,takže dostanou AMD 64 3000+ BOX do socket. 939 za 1 499 Kč + DPH ­( který jde každý přetaktovat na 2,5 GHz ­). Proti tomu opravdu Intel nemá co nabídnout,to je celé.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 27.11.200610:51
Ano, to je bezesporu pravda.Pravidelně řeším požadavky typu co nejlepší herní PC za pár korun ne nepodobným způsobem.Nicméně tenhle server slouží trochu jiné cílové skupině a je předpoklad, že právě oblast přetaktování a využití ­"skrytých rezerv­" HW se tu týká nadprůměrného procenta čtenářů.Pokud se prostě spolehnete na to co ­"dostanete­", nemá smysl abyste četl recenze čehokoli.Prostě se nechte překvapit co přinese Ježíšek:)
Odpovědět0  0
ASD | 27.11.200619:37
Nie kazdy je ochotny dat tazke prachy do PC, aj ked sa tomu rozumie, proste v mainstreame este stale drzi hlavne slovo AMD mam na mysli mainstream v SR­/CR nie niekde v USA kde su platove pomery uplne ine, vedsina zostav je do 25000 SK vratene LCD a tam moc priestor na C2D nie je, hlavne ak clovek voli kvalitne komponenty tak na CPU zostane menej ako 2500 SK a teda je tem jasna volba A64 3200+ ked bude ma Intel nieco v tejto cene tak ho budem bez pochyb pouzivat viac, ale zatial jedina Core dvojka co som videl je u mna doma a aj po tom som siahol skor koli vyskusaniu Intel vPRO ako koli samotnemu CPU a to na nom aj dost pracujem z videom ale nie tolko aby na to nestacil akykolvek X2
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 28.11.20066:35
C2D si porizuji ti kteri maji prehled v aktualnim deni, porizuji cele nove PC, nebo prinejmensim vetsinu, a nejsou maximalne limitovani rozpoctem. AMD momentalne uspesne obsazuje low­-end PC, jelikoz v teto cenove kategorii Intel jednoduse nic s novou architekturou nema. Tudiz je treba 3200+ samozrejme logicka volba pro PC jake jste uvedl.Jinak porovnavat podle upgradovanych PC v okoli asi neni uplne to prave meritko. Treba v tom mem u nich nejmene dve tretiny v posledni dobe presly na C2D.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (284) | 28.11.20060:20
Závěr si jistě udělá každý čtenář sám. Jak jsem v článku také uvedl, přetaktování Athlonu 64 X2 5000+ je zde jen pro přehled a výsledky výkonu 5000+ se tu neřeší ­- je to už podstatně dražší procesor. Priority má každý jiné a stejně jako někdo může řešit rozdíly ve výkonu, někdo řeší třeba spotřebu nebo cenu...
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 28.11.20066:53
Je mi jasné, a flame pod článkem to potvrzuje, že jednoznačný závěr je velmi ožehavou záležitostí. Vždy se najdou tací, kterým nebude po chuti. Přesto se domnívám, že když už jste zpracoval tak obsáhlý materiál, neměl byste se bát z něj také vyvodit závěry podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.Osobně bych udělal dva, každý by měl jiného vítěze s doporučeným použitím.Co se týče přetaktování a z něj plynoucího ­"přidaného výkonu­", je mu zde věnováno málo prostoru. Nicméně i to málo potvrzuje, že ani nejlevnější C2D v tomto směru nenajde u AMD konkurenci. A to ani za dvojnásobnou cenu.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (284) | 28.11.200619:48
Každý uživatel má trochu jiné priority a následný flame by stejně nic nevyřešil. Závěr, který požadujete, ani není k flame třeba. Někteří čtenáři si prostě poradí i bez něj a mají každopádně ve všem a vždy jasno ­(co se vyplatí a co už ne a komu, kdy a za kolik­). Radši budu odpovídat na smysluplné dotazy a připomínky tohoto typu, než trávit čas čtením nonsence mega flame diskuze. Doufám, že jako odpověď to je dostačující. Core 2 Duo je výborný procesor a Athlon 64 X2 také. Vybere si každý. Podle vlastních preferencí a peněženky.
Odpovědět0  0
bhe | 27.11.20069:00
v teto kategorii je to docela vyrovnane, intel ma mozna mirne navrch ale ownage to neni... amd ma vyhodu levnejsich desek, takze pokud porovname 3800+ a 6300 tak intel je lehce vykonnejsi ale take lehce drazsi ­(cpu + deska­). Horsi je pro AMD situace vezmeme­-li v uvahu pretaktovani nebo vykonnejsi procesory kde amd uz nema co nabidnout.. doufejme ze se rychle vrati do hry..
Odpovědět0  0
Roob (179) | 27.11.200616:52
presne tak, vyssiu cenu cpu+mb moze ospravedlnit len vyssi vykon po pretaktovani. Ak by som s pretaktovanim neuvazoval, jasna volba je amd.
Odpovědět0  0
trcheton | 27.11.20068:56
Zaujimave ako pred uvedenim Core 2 bolo pentium D najlepsim procesorom, a ako vsetci intelaci machrovali benchmarkami, kde ­"jednoznacne­" porazalo Athlon 64 X2. Teraz vsetci vychvaluju Core 2 a pentium D nechavaju potopit.
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 27.11.20069:00
To vis...doba jde dopredu. Jak se to rika? Co bolo, to bolo?
Odpovědět0  0
Ladik 26453 | 28.11.200614:31
Fakt, on, procesor, Intel Pentium D, třeba verze 925, někdy vedl, nad procesorem, od Firmy AMD, procesorem AMD Athlon 64 X2, to jsem nevěděl, já jsem si vždycky, myslel, že procesor AMD Athlon 64 X2, byl, třeba ve hrách, vždycky, lepší, než procesor Intel Pentium D, třeba nějaká verze 925, asi to bude, tím, že jsem fanoušek, Firmy AMD, no!
Odpovědět0  0
Alois K | 27.11.200616:19
Na tom něco je.
Odpovědět0  0
Ellessar (125) | 4.12.200616:18
V niektorych benchmarkoch boli Pentium D vykonnejsie, teraz v niektorych malo Core 2 Duo nie su...
Odpovědět0  0
Merle | 7.12.200622:09
Moje slova... Už léto to pozoruji, např. když byl uveden první celeron ­(266MHz, žádná cache­), nebo Itanium. Samá chvála, dokud ho nenahradil další, pak teprve s pravdou ven... Intel i AMD mají i své občasné úspěchy, ale tenhle způsob posuzování patří jednoznačně do tábora Intelu a také to nepřiznat, že se tomu druhému něco povedlo.
Odpovědět0  0
Ellessar (125) | 8.12.20069:31
Toto posudzovanie je absolutne irelevantne. Nemozes hadzat ludi do jedneho vreca, toboz nie fanusikov PC, kde jeden je skolnik dalsi ucitel, iny lekar, pravnik atd. Takito isti ludia sa najdu aj u AMD aj u Intel, ludia co tvrdia to co ty, sa najdu aj u AMD aj u Intel...

Neviem, ci sa toto da nazvat obcasny uspech, uz si ani nepamatam kedy naposledy vsetky bannery a reklamy a casopisy tvrdili jednohlasne aky CPU je podla nich najlepsi, ktory je vitazom v podstate vsetkych testov.
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 27.11.20068:45
Skoda, ze se do zaveru clanku autor alespon slovem nezminil o pretaktovani, ktere se u c2d primo vybizi! Misto toho padl nejaky argument o nedostatku AMD cpu na trhu a vubec to z toho zaveru vypada, jako by AMD bylo vykonem procesoru konkurence schopne.
Odpovědět0  0
amoondre (88) | 27.11.200611:50
Uz ma seru tie dristy ohladom taktovania. Kolko zostav z celkovo predanych sa taktuje? 5%? Aj to je mozno vela. Obycajny clovek ­(95%­) si postavi pocitac s blombou a ani nevie ako sa lezie do BIOSu.
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 27.11.200615:58
Jestli jsis vsimnul ­- jsme na Svetu HW ne na podzimnim srazu BFU. Kdyz nechces z pc dostat max vykon, tak se nazajimas co kupujes, koukas na cenu a jdes pro pc do tesca...
Odpovědět0  0
ptipi (139) | 27.11.200616:39
Z těch lidí, co si kupují zvlášť procesor taktuje většina. A právě pro ně jsou podobné články.
Tomu­"obyčejnému člověku­" je naprosto ukradené co má za procesor ­- ti zkušenější z nich dokonce ví, že procesor má i něco, čemu se říká frekvence.
Odpovědět0  0
Ladik 25001 | 28.11.200614:28
No, nevím, jestli je obyčejnému člověku, ukradené, co má za procesor, třeba když, bude mít procesor, třeba jenom, procesor Intel PC386SX, na frekvenci 33 MHz, tak mu na tom, půjde, tak maximálně, operační systém Microsoft WINDOWS 3.11 For WorkGroups, třeba nějaká verze CZ, a to by se možná dnešnímu, člověku, asi už moc nelíbílo, mít, procesor, který utáhne, jen takový zastaralý operační systém, no!
Odpovědět0  0
ptipi (139) | 29.11.20063:21
Vždy se bavíme v rámci určitých limitů­(což někteří lidé asi nejsou schopni pochopit, nebo se třeba jen rádi hádají­). Tím limitem jsou v daném případě aktuálně prodávané procesory. A garantuji ti, že běžný uživatel nepozná rozdíl­(resp ho ani nenapadne ten rozdíl hledat­) mezi nejlevnějším procesorem za 1000Kč a Highendovým modelem za 30 000. Ale to nejsou lidé, pro které jsou tyto články určené.
Jinak typickým příkladem toho, kolik běžný člověk ví o tom, jaký má procesor bylo když se mě jedna známá ptala na nějaký problém ohledně PC a já jsem se zeptal na typ procesoru. Odpovědí bylo ­"e?­".
Odpovědět0  0
pegy (258) | 10.1.200722:30
Tym chces povedat, ze ostatny ludia co do toho nevidia, nemozu tento clanok citat? Ja sa tiez povazujem za zbehleho uzivatela a vyznam sa aj vo svete HW, ale netaktujem CPU a vetcsina mojich znamych tiez nie ­(nie su to lamky, su to ludia co denne skladaju PC­), ja skor taktujem GPU na VGA....Tu sa pohubuje urcita skupina ludi, co do toho vidi a experimentuje a potom sa ohana po diskusiach, tu v diskusii je nas mozno 50, ale clanok si moze precitat 1000 uzivatelo, co je to za pomer ???? Ano uznavam, ze C2D su dobre taktovatelne, ale je to vec kazdeho uzivatela a s kazdym CPU mozes dostat iny vysledok, tu sa testoval ten zaklad, ktory by mal byt zhruba rovnaky vsade, ci si kupis C2D alebo X2 v USA alebo u nas, mali by dat podobne vysledky.....
Odpovědět0  0
Roob (179) | 27.11.200616:50
ked nechces taktovat, tak ti staci najlacnejsi amd procesor na trhu asice sempron 2600+ a bude ti vykonom postacovat az az. Btw. aj ten ide taktovat na 2000­-2200mhz, na lepsej doske aj viac, ta kde som to skusal ja nevedela pri sempronoch pridavat voltaz cpu... pri A64 vedela :­/ Pokial si ale nuteny z objektivnych pricin siahnut po drahsom procesore, hoci ak QX6700 preco sa uspokojit so zakladnym taktom, ked ho mozes zvysit?
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 27.11.200619:16
c2d 6300 pretaktujes o 500MHz bez zvedani napeti. Zvednout v biosu o kousek fsb je hracka i pro male dite. Proc silnejsi procesor? Lepe se taktuje...
Odpovědět0  0
Ramir | 10.1.200721:40
Tych obycajnych 95% ludi nesleduje taketo diskusie!!! Tu diskutuje prave ten zvysok, ktory urcite zaujima aj moznost pretaktovania. Napr. aj mna!
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 27.11.20068:10
ad ­"nedostatek procesorů X2 na trhu ­(díky výrazně vyšší poptávce po procesorech AMD­)­".
Prosim, nepoustejte se na led ekonomie, pokud neznate vyznam alespon zakladnich pojmu jako poptavka ­(to je zavislost poptavaneho mnozstvi na cene produktu ... co ma znamenat ­"vyrazne vyssi poptavka­" mi zustava jako ekonomovi zahadou ­- co je ­"vyrazne vyssi­" a vuci cemu je porovnanvano ?)
Odpovědět0  0
first.indian (46) | 27.11.20068:32
No mozna jsi ekonom ale autor mozna mluvi z vlastni zkusenosti. Nedostatek procesoru AMD je realita a ne ekonomicke zvasty. Nakupuju ve velkoobchodech a kdyz se v nejakem objevi procesory AMD skladem tak jsou vetsinou do vecera vyprodane. Zatimco procesory Intel tam vetsinou trci skladem treba tyden nebo dva, protoze jsou drahe. Poptavka po procesorech AMD je vysoka. V porovnani s Intelem samozrejme. Kdybych mel hovorit cisly tak na dva prodane procesory Intel Core 2 Duo u me pripada asi 40 prodanych AMD...
Odpovědět0  0
El Cid (126) | 27.11.20068:41
Tak to je blbost. Zaprve ­- AMD je nedostatek ne z duvodu ze by se hned vyprodaly ale je jich malo. Intel zustane na sklade, protoze jich je proste hodne. Pokud chces hovorit po poptavce musis uvedst, ze velci vyrobci maji vyrobu pomerem intel­/amd asi 4:1 ­- aby to bylo jasnejsi ­- 8 z 10 je intel.
Odpovědět0  0
1  2  3  
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.