reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.
Na závěr dnešní první části si dovolím jen částečně shrnout poznatky, které jsem při popisu desek získal. Zatím se nejedná o žádný závěr, ten bude až v pátek, ale spíše zde myslím na ty, kterým se nechtělo prodírat tou hromadou obrázků a textů.

Albatron K8Ultra-U Pro


Klikněte pro zvětšení

Základní deska Albatron patřila ke klasickému průměru. Tedy ani nenadchnula, ani nezklamala. Co se týká rozložení, vzhledem k velikosti desky není úplně nejhorší, ale umístění napájecích konektorů mezi procesor a grafickou kartu bych hodnotil známkou 5. Ani nemluvě, že následně je trochu problém s kabelem, který napájí ventilátor procesoru, nelze totiž vyndat ani nasadit při zapojeném napájecím kabelu. Z výbavy není co komentovat, v této kategorii základních desek se jedná o klasiku s dvojicí SATA konektorů a šestikánálovým zvukovým kodekem.

Chybí FireWire, pouze 100Mbitová síť.

ASRock K8 Upgrade


Klikněte pro zvětšení

ASRock si tradičně připravil základní desku s možností výměny CPU za jiný typ. Bohužel bych rád zmínil, že rozšiřující karta není součástí dodávky a je nutné si za ni připlatit. Koncepci podobného řešení asi nemá cenu rozebírat, ale můj názor je, že pokud by to bylo na trhu zcela na začátku, svoji budoucnost by takové řešení mělo, ovšem dnes bych se mu už vyhnul. Co do výbavy ale nijak nezaostává, tedy klasicky dva SATA konektory a osmikanálový zvuk. Je jen škoda, že byla použita čipová sada Uli M1689, která má trochu problémy s výkonem díky pomalejší práci HT, ale o tom až v jiném díle.

Chybí FireWire, pouze 100Mbitová síť.

Asus K8N4-E


Klikněte pro zvětšení

Asus, jako jediná firma, do testu dodal základní desku založenou na čipové sadě nForce4-4x. Ta je pro procesory do socket 754 téměř ideální a prakticky nelze najít vybavenější řešení, Je jen trochu škoda, že ani Asus se nevyhnul některým hrubým chybám v rozložení, jako je onen zmiňovaný napájecí konektor mezi procesorem a PCIe ×16 slotem pro grafickou kartu. Ovšem musím zmínit BIOS, který jako jeden z mála v této třídě obsahuje i funkci SmartFAN a pak tradiční samotaktovací režimy.

Asus má jedno z největších příslušenství v krabici.

Biostar K8NHA Grand


Klikněte pro zvětšení

Možná to začíná vypadat jako ohraná deska, ale stále se setkávám s těmi konektory poblíž procesoru a grafické karty. Když se k tomu navíc připočtou SATA kabely, které jsou připojené na konektory vedle AGP slotu, začíná být v prostoru procesoru docela husto. Umístění PATA konektorů snad ani zmiňovat nemusím, je opět ne příliš povedené. Jinak Biostar musím pokárat za velmi slabé BIOSy, které hravě překonává dokonce i JetWay.

Biostar K8T80-A7


Klikněte pro zvětšení

Na rozdíl od předchozí desky, je tento Biostar založený na čipové sadě od firmy VIA. Tentokrát se výrobce vyvaroval chybám s rozložením napájecích konektorů a zapojení tak je mnohem pohodlnější. Bohužel se opakovala situace s mizerným BIOSem, který má maličké možnosti nastavení.

Chybí FireWire, pouze 100Mbitová síť.

DFI K8T800Pro-ALF


Klikněte pro zvětšení

Deska vypadá při prvním pohledu na PCB docela prázdná, ale nechybí nic podstatné. Na palubě je dokonce i FireWire. Zajímavý je zvukový čip, který pochází od firmy C-Media. Hlavně jde o rozložení, které se DFI poměrně povedlo, takže všechny konektory jsou umístěné rozumně a nesetkáme se tak s žádným napájecím kabelem mezi procesorem a grafickou kartou.

Pouze 100Mbitová síť a čipová sada VIA K8T800 bez PCI/AGP locku.

DFI LanParty UT nF3 250Gb


Klikněte pro zvětšení

Z novější série než předchozí deska je LanParty UT nF3 250Gb. Ta se podobně jako poslední přírůstky s nF4 může chlubit UV sloty a konektory. Jinak rozložení je poměrně rozumné, i když klasická chyba nForce3, tedy umístění SATA konektorů je i zde přítomná, ale s tím výrobce asi nic udělat nemůže. Výbava je rovněž slušná, jelikož byla rozšířena o přídavný SATA řadič s dvojicí konektorů, který pochází od firmy SiliconImage. Na výbornou pak lze hodnoti BIOS.

FIC K8-800T


Klikněte pro zvětšení

Produkty značky FIC se používají především v hotových PC, kde není potřeba žádná extra výbava a už vůbec ne přetaktování. To od této desky nelze očekávat, jelikož to nepodporuje ani čipová sada ani BIOS. Jinak umístění PATA konektorů je poměrně nešťastné. Nejen, že nejsou vedle sebe, ale každý téměř na opačném konci desky a mezi nimi pak SATA konektory, tedy žádný ideální základ k dobrému svázání kabelů.

Čipová sada VIA K8T800 bez PCI/AGP locku.

Gigabyte K8NS Pro


Klikněte pro zvětšení

Gigabyte nijak nezklamal a do testu zaslal velmi dobře vybavenou základní desku s nForce3 250Gb. Krom základního vybavení přibyl ještě druhý SATA řadič od firmy SiliconImage a jeden PATA řadič GigaRAID, který přidává dva PATA kanály. Celkem je tak možné připojit deset ukládacích zařízení. Nejhůř na tom nebyl ani BIOS, který umožňoval nastavit všechny potřebné parametry.

Jetway K8T8AS


Klikněte pro zvětšení

Přiznám se, že o firmě JetWay jsem nikdy neměl příliš valné mínění. Ovšem testovaná deska byla kvalitní a rovněž i slušně řešená. Na rozdíl od konkurence dokonce BIOS obsahoval funkci SmartFAN, která o sobě hned po zapnutí dala znát, velkým snížením otáček ventilátorů. Pro účely přetaktování pak nechyběla ani možnost změnit napětí AGP slotu, i když přiznám, že toto je asi k ničemu, jelikož je použit starší severní můstek VIA K8T800, který nemá PCI/AGP lock. Každopádně se jedná o více než velmi zdařilou konkurenci pro Biostar a FIC.

Čipová sada VIA K8T800 bez PCI/AGP locku.

MSI K8T Neo


Klikněte pro zvětšení

MSI K8T Neo patří společně s FIC K8-800T k prvním deskám, které byly pro AMD64 dostupné a už jsme je měli v testu dříve. Tomu také odpovídá použitá čipová sada VIA K8T800, která nemá PCI/AGP lock. Na druhou stranu MSI aspoň vylepšilo výbavu přídáním SATA/PATA řadiče od firmy Promise. Co se týká rozložení, žádný problém jsem nenašel, jen je stejně jako u ostatních desek nutné počítat s nemožností využít první PCI slot při použití grafické karty do AGP slotu.

Čipová sada VIA K8T800 bez PCI/AGP locku.

Soltek SL-K8AN2E


Klikněte pro zvětšení

Tradiční fialový kanárek přišel od firmy Soltek. Tato základní deska je postavena na čipové sadě nForce3 250Gb, takže podobně jako předchozí desky má i tato umístěné SATA konektory mezi AGP slotem a procesorem. Ale aspoň že se výrobce vyvaroval chyb s umístěním napájecích konektorů. V BIOSu lze nastavit poměrně velké množství napětí a frekvencí, ale je škoda menší nabídky u časování pamětí.

Chybí FireWire.

Soltek SL-K8M800I-RL


Klikněte pro zvětšení

Soltek SL-K8M800I je jediná deska v testu, která stojí na čipové sadě VIA K8M800, jenž obsahuje integrované grafické jádro. Ale i přes menší rozměry 245 × 245 se výrobci podařilo komponenty docela rozumně umístit. Jen je nutné počítat s nemožností vyjmout paměti bez vyjmutí grafické karty umístěné v AGP slotu. Z vybavení je hlavní zajímavostí použití zvukového kodeku VIA VT1617A (o jeho "nekvalitě" si řekneme v další části).

Chybí FireWire.
reklama