reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 754)

4.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 754)
Po roce zde máme opět větší test základních desek určených pro procesory AMD64. Celkem si představíme 28 základních desek pro socket 754 i 939 ve čtyřech kapitolách. Dnes na nás čeká kapitola první, kde si představíme základní desky pro Socket 754.

ASRock K8 Upgrade 1689

Není tomu tak dávno, co jsme si představili většího bratříčka s označením K8 Combo-Z. Ale na rozdíl od ní je dnešní deska vybavena pouze jednou paticí pro procesor, ta druhá se připojuje přes přídavný slot velmi připomínající AGP. Bohužel, tato rozšiřující karta s paticí pro socket 939 není součástí balení a je nutné si za ní připlatit.



Již jsem zmínil, že největším lákadlem by měla být možnost upgradu, ale nevím, jak v dnešní době. Jak jsme si již ukázali u předchozí desky ASRock, výkonnostní daň za použití dvou socketů je trochu velká a v dnešní době již není problém sehnat desku pro socket 754 ani 939.



Na rozložení se podepsal hlavně přídavný slot pro rozšíření na socket 939 a pak jumpery, které mezi sockety přepínají. Proto je v okolí grafické karty a patice pro procesor poměrně těsno. Na druhou stranu je umístění ostatních konektorů jinak docela dobrá, jak napájecí konektory tak i PATA jsou umístěny na okraji desky a neměly by tak zavazet.



Rozmístění konektorů je trochu pozměněné díky absenci jednoho COM portu. Jinak zde není žádné překvapení. Tedy klasické PS/2, LPT, čtveřice USB a šest audio konektorů.



K přepnutí mezi socketem 754 a 939 je potřeba změnit celkem šest skupin jumperů. Pro zapojení socketu 754 je nutné propojit piny 2 a 3 na všech jumperech. K aktivaci rozšiřující karty je pak nutné propojit jumpery 1 a 2.

BIOS


Ikona Odkaz na databázi
ASRock K8Upgrade - 1689
Ikona Odkaz na databázi
Uli M1689
Frekvence CPU
140 - 300
Frekvence PCIe/AGP
Napětí procesoru
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 3 další položky
Napětí pamětí

BIOS základních desek ASRock nikdy nepatřil k těm nejlepším a jinak tomu není ani dnes.



Pod záložkou CPU configuration lze nalézt pouze změnu frekvence systémové sběrnice a nastavení pamětí. I když co se týká pamětí, ASRock nijak nevybočuje z testovaných desek, jelikož stejně jako ony poskytuje pouze možnost změnit CAS latenci a tři další položky.



A to je prakticky vše, co má smysl nastavovat a ovlivní to výkon systému.

reklama