reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 939)

5.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 939)
V druhém pokračování se podíváme na zuby základních desek AMD64 pro socket 939. Těšit se můžete na desky od Abitu, Asus, DFI, Gigabyte, MSI a dalších. Rovněž se podíváme na Chaintech Zenith, který do testu dorazil přímo z Tajwanu.



Druhý zástupce firmy Gigabyte mezi deskami Socket 939 spadá do série Triton, která spíše prosazuje rozumný poměr ceny a výkonu nad vybavením. To se také projevilo na desce, kde nenajdete přídavný SATA řadič ani DPS slot. Dokonce chybí i FireWire.



Vzhledem k použitým komponentám nemohlo rozložení činit problém. Jednak čipová sada VIA K8T890 umožňuje umístit PCIe ×16 slot nad PCIe ×1 a pak chybí přídavné čipy, takže zůstalo hodně nevyužitého místa.



Konektory ničím nepřekvapí. A díky absenci FireWire řadiče zde chybí i tyto konektory. Jinak je možná trochu škoda, že i přes použití zvukového kodeku Realtek ALC850 jsou k dispozici pouze tři konektory.



Na spodním okraji desky je pěkně vidět nejen barevné odlišení systémových konektorů, ale také prázdná místa po FireWire čipu a dvojici vývodů. Osazené není ani místo Buzzeru, který se ozve v momentě případně chyby.

BIOS

Ikona Odkaz na databázi
Gigabyte K8T890 Triton
Ikona Odkaz na databázi
VIA K8T890
Frekvence CPU
200 - 255
Frekvence PCIe/AGP
100 - 145
Napětí procesoru
+5 / +7,5 / +10%
Napětí čipové sady
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 3 další položky
Napětí pamětí
+0,1 / +0,2 / +0,3V


Nutnost kombinace Ctrl+F1 se nevyhnula ani této desce. Jinak je ale znát, že se jedná o desku nižší cenové kategorie a tomu byl přizpůsoben i BIOS.



Možnosti přetaktování jsou poměrně limitované slabší nabídkou frekvencí a především pak hodnot napětí.



Pro nastavení čaosvání pamětí je k dispozici možnost měnit CAS a tři další položky (objeví se po Ctrl+F1). Ovšem ani tak se tato deska nemůže rovnat třeba základní desce K8NXP-9 z vlastní produkce.
reklama