reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 939)

5.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 939)
V druhém pokračování se podíváme na zuby základních desek AMD64 pro socket 939. Těšit se můžete na desky od Abitu, Asus, DFI, Gigabyte, MSI a dalších. Rovněž se podíváme na Chaintech Zenith, který do testu dorazil přímo z Tajwanu.
Je tomu už nějak pátek, kdy bylo možné v české republice sehnat základní desky Chaintech. Musím říct, že jednu mám stále ještě doma (i když pro Intel). Každopádně dřív bylo běžné s deskami Chaintech koupit málem celý počítač, jelikož příslušenství bylo obrovské. Ovšem od té doby se od nás poměrně vytratily a dnes se již koupit nedají. Jsem proto rád, že jsem dostal můžnost otestovat nový Chaintech Zenith nF4 Ultra.



Ještě musím zdůraznit, že se jedná o základní desku z dodatkem Value a tomu odpovídá i vybavení. V krabici tak najdete pouze kabely (brackety zde bohužel nejsou). A stejně tomu je i s vybavením desky. Aspoň že je součástí bonusové CD, které obsahuje utility typu Norton Antivirus a Internet Security 2005. Ale zdůrazním, že na desku z přídomkem Value se jedná o tradiční vybavení a nic jiného ani očekávat nejde.



Rozmístění konektorů se poměrně liší od ostatních desek, jelikož paměťové DIMM sloty jsou umístěné nad procesorem a tak i přes menší rozměry desky zůstalo aspoň trochu místa kolem procesoru. Ovšem, co mě zklamalo, je podobné umístění napájecích konektorů jako u EPoXu, tedy téměř ve středu základní desky.

Umístění PCIe ×16 slotu je podobné jako u ostatních nForce4, tedy v těsné blízkosti PCI, který následně nejde použít.

Ostatnímu není co vyčítat, jak PATA, tak i SATA konektory jsou na okraji desky a hned vedle pak najdete ClearCMOS jumper, na který se bez problémů dostanete i při plném osazení přídavnými kartami a kabely.



Konektory nepřinesly žádné překvapení, nechybí ani PS/2 ani žádné COM či LPT případně USB konektory. Výčet portů pak završuje jeden konektor RJ-45 pro připojení sítě a celkem šest audio konektorů, které jsou připojeny na osmikanálový kodek Realtek RTL850.



Napájecí oblast vypadá poměrně slušně a není zde žádného náznaku o snahu ošidit zákazníka. Systém se skládá z trojfázového napájení, každá fáze má trojici mosfetů (které ale nejsou chlazeny, i když jsou v blízkosti procesoru a jsou tedy chlazeny jeho ventilátorem), dále pak jeden 16V kondenzátor a dva 6,3V.

BIOS

Ikona Odkaz na databázi
Chaintech Zenith nF4 Ultra Value
Ikona Odkaz na databázi
nForce4 Ultra
Frekvence CPU
200 - 400
Frekvence PCIe/AGP
100 - 145
Napětí procesoru
0,8 - 1,7V (po 0,025V)
Napětí čipové sady
1,6 - 1,7V (po 0,05V)
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 10 dalších položek
Napětí pamětí
2,7 - 2,9V (po 0,1V)


BIOS velmi připomíná ostatní základní desky a rozdílné není ani pojmenování položek. Není tedy žádný problém se hned na první pohled zorientovat a rychle vše nastavit.



Co se týká možností nastavení, čekal jsem na Chaintech trochu více. Nelze říct, že by byla nabídka malá, ale přeci jen jsem čekal zařazení po boku Abitu, ne Asusu.

Pokud chcete využít manuálního nastavení napájení je nutné přepnout Voltage Fine Tune na Enabled. Pak se poslední tři položky odemknou a je možnost pokračovat v dalším nastavování.



Už jsem říkal, že bych Chaintech svými možnostmi nastavení spíše přirovnal k Asusu a tyto slova jen potvrzuje pohled na možnosti pamětí.



Na závěr ještě menší zklamání, jelikož v BIOSu nenajdete žádný SmartFAN. Vystačit si budete muset s možností nastavit maximální teplotu procesoru, následně se počítač vypne (ovšem toto mají i ostatní základní desky).
reklama