reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 939)

5.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 939)
V druhém pokračování se podíváme na zuby základních desek AMD64 pro socket 939. Těšit se můžete na desky od Abitu, Asus, DFI, Gigabyte, MSI a dalších. Rovněž se podíváme na Chaintech Zenith, který do testu dorazil přímo z Tajwanu.
Abit AN8 Fatal1ty


Klikněte pro zvětšení

Abit dnes nijak nezklamal. Sice jsme si tento model již představovali v samostatné recenzi, ale ještě jednou si dovolím udělat menší rekapitulaci. Abit AN8 Fatal1ty je určena primárně pro velmi náročné uživatele, kterým nevadí absence COM a LPT portů a více ocení dokonalé chlazení s velkými možnostmi nastavení. Hlavní síla pak lepží v BIOSu a utilitách, ktere s BIOSem velmi dobře spolupracují i z prostředí Windows. Zapomenout nesmím ani na stavový LED display.

Abit AV8-3rd Eye


Klikněte pro zvětšení

Starší model ve srovnání s AN8 nese označení AV8. Jedná se o model na čipové sadě VIA K8T800Pro, čmuž odpovídá slabá výbava. Deska je pak samozřejmě orientovaná na náročné uživatele. Mezi kladné vlastnosti se řadí dobré rozložení a BIOS umožňující nastavit stejné množství parametrů jako novější AN8. Pro oba modely platí samá chvála na možnost regulace ventilátorů. Souvislost s možnostmi BIOSu má i stavový LED display, který uživatele ochrání před sebou samým a hlavně mu pomůže vyřešit případné problémy.

Asus A8V Deluxe


Klikněte pro zvětšení

Asus A8V Deluxe je postaven na stejné čipoové sadě jako Abit AV8, ovšem více než na výkon a možnost nastavení byl kladen důraz na výbavu. Proto na desce najdete i přídavný SATA řadič od firmy SiliconImage. Mezi klady pak musím zařait i rozložení. Hlavní mínus bych viděl ve slabším BIOSu.

V testech se projevil drobný problém s kompatibilitou pamětí.

Asus A8V-E Deluxe


Klikněte pro zvětšení

Na novější čipové sadě postavený Asus A8V-E Deluxe staví stejně jako předchůdce především na velmi dobrém vybavení. Proto k připojení sítě na desce najdete nejen klasický konektor RJ-45, ale také WiFi čip s výstupem na anténu od firmy Marvell. Bohužel má slova o BIOSu platí i pro tento model i když se možnosti rozšířily.

V testech se projevil drobný problém s kompatibilitou pamětí.

Biostar NF4UL-A9


Klikněte pro zvětšení

Biostar patří svým layoutem mezi slabší desky. Konkrétně u tohoto modelu nemohu vůbec pochopit umístění PATA a SATA konektorů, které budou při použití větší/delší grafické karty poměrně značně zavazet. Co do výbavy je Biostar průměr, sice nepřidává žádný SATA řadič, ale aspoň má FireWire čip.

Trochu pokáraní si zaslouží hlučnější chladič.

DFI LanParty UT nF4 Ultra-D


Klikněte pro zvětšení

Spolu s Abitem se jedná o nejlepší desky k přetaktování. DFI ale na rozdíl od Abitu není příliš user-friendly a nezkušený uživatel nebude mít problém celý počítač špatným zásahem do BIOSu zničit. Co se týká rozložení komponent, nepatří vůbec ke zlým. Výtku bych ale měl k použitému chladiči čipové sady, který není příliš stabilní na čipu a chlazení u OC. desky bych si představoval ještě trochu jinak.

EPoX 9NDA3+


Klikněte pro zvětšení

U základních desek firmy EPoX je stálou a neustále opakovanou věcí umístění napájecích konektorů. Zde se k tomu ještě přidává umístění SATA konektorů mezi AGP slotem a čipovou sadou/PCI slotem. Z vybavení musím pochválit dodatečný SATA řadič od firmy Marvell. Co se týká možností BIOSu, očekával bych od základní desky jako EPoX více, hlavně pro uživatele se sklony k taktování.

EPoX 9NPA+ Ultra


Klikněte pro zvětšení

Rozložení se ve srovnání s předchozím modelem příliš nezměnilo, samozřejmě byl vyměnen čipset nForce3 250 Ultra za nForce4 Ultra a s tím i AGP slot za PCIe, ale jinak zůstalo vše při starém. Tedy narážím opět na umístění napájecích konektorů. Jinak podobně jako u Abitu je i zde, u EPoXu samozřejstí stavový LED display, který pomocí systému kodů oznamuje chyby, které nastanou.

Gigabyte K8NXP-9


Klikněte pro zvětšení

Gigabyte K8NXP-9 je velmi dobře vybavená základní deska. Co do výbavy může konkurovat snad jen Asus A8V-E Deluxe, ale ten ztrácí díky použití čipové sady VIA K8T800Pro. Ale Gigabyte sází na nForce4 Ultra, která má přeci jen více vlastností. Díky přidání druhého SATA řadiče SiliconImage je možnost připojit celkem dvanáct záznamových médií. To už stačí na dost slušný diskový prostor. Jako nadstandard považuji druhý síťový čip připojen přes PCIe ×1 sběrnici.

Gigabyte K8T890


Klikněte pro zvětšení

Druhá základní deska Gigabyte pro socket 939 staví na čipové sadě VIA K8T890. Ovšem nečekejte výbavu jako u předchozího modelu, vystačit si budete muset pouze se základním vybavením čipové sady, dokonce chybí i FireWire čip. Je tedy jasné, že hlavním lákadlem má být nízká cena v kombinaci s moderním PCIe ×16 slotem.

Chaintech Zenith nF4 Ultra


Klikněte pro zvětšení

Chaintech vsadil na trochu odlišné rozložení komponent. Možná to má souvislost s menšími rozměry PCB, které je na šířku o dva a půl centimetru užší. Na první pohled tak je v okolí patice procesoru poměrně těsno, ale rozhodně by neměl být problém s žádným chladičem. Ovšem podobně jako u EPoXu mě i zde vadí umístění napájecích konektorů. Co do výbavy Chaintech obsahuje pouze tu základní, která je součástí čipové sady nForce4. Možná je trochu škoda aspoň FireWire řadiče, každopádně se jedná o desku z tzv. Value segmentu a proto to lze prominout. Jinak se jedná o základní desku s nejlepším poměrem ceny a výkonu.

MSI K8N Neo4


Klikněte pro zvětšení

Stejně jako Chaintech i MSI útočí na dobrý poměr ceny a výkonu. Proto byl zvolen čipset nForce4 (jako jediná deska v testu), což se projevilo v absenci SATA-II a Active FireWallu. Co do rozložení není mnoho co komentovat, jelikož jak napájecí tak i SATA a PATA konektory jsou umístěné pěkně na okraji základní desky. Samozřejmě bude vadit umístění PCIe ×16 slotu pro grafickou kartu, ale na druhou stranu MSI K8N Neo4 je spolu s Foxconnem jediná deska s nForce4 obsahuje čtyři PCI sloty.

MSI RS480M2-IL


Klikněte pro zvětšení

Nejmenší deskou mezi Socket 939 je MSI RS480M2. Tato základní deska je postavena na čipové sadě ATI Radeon Xpress 200 což s sebou přináší několik výhod i nevýhod. Mezi výhody patří nejlepší integrované grafické jádro, které na rozdíl od jádra Intel GMA900 plně podporuje DirectX 9.0. Mezi klady pak lze zařadit i velmi slušná výbava, do které se počítají čtyři SATA konektory, 100Mbit síťový čip, audio kodek Realtek ALC 658. Nechybí ani FireWire. Nevýhodnou pak je BIOS, který odpovídá OEM řešením a neumožňuje tak žádné možnosti přetaktování. Ještě bych měl doplnit nevýhody související s velikostí. Jedná se o kolizi mezi DRAM DIMMy a grafickou kartou, kterou je nutné vyjmout před vyndávání pamětí.

Soltek SL-K890Pro


Klikněte pro zvětšení

Soltek staví na čipové sadě VIA K8T890, s tím také souvisí podpora PCIe slotů. K dispozici je jeden ×16 pro grafickou kartu a pak tři přídavné PCIe ×1 pro periferie. Osobně bych tedy vyměnil jeden nebo dva PCIe ×1 sloty za klasické PCI, jelikož stále nejsou k dispozici přídavné karty do PCIe slotů. Za zmínku také stojí, že Soltek jako jediný použil 20 pinový napájecí konektor pro desku s PCIe sloty. Z vybavení by někomu mohly chybět LPT a COM porty. Na druhou stranu je k dispozici přídavný SATA a PATA řadič od firmy Promise s možnosti vytvářet RAID pole.

WinFast NF4UK8AA


Klikněte pro zvětšení

Desku od firmy Foxconn pro procesory AMD máme na stránkách SH také po prvé. Ale nutno říct, že se nejedná o žádný nepovedený první pokus a je vidět designerskou ruku firmy Leadtek. Co do rozložení není větších problémů, snad jen ClearCMOS jumper je hodně utopený mezi ostatními sloty a konektory, ale to by díky funkci v BIOSu neměl být problém a většina stejně využije možnosti resetovat BIOS pomocí klávesové zkratky. Jinak výbava je spíše základní, ale FireWire nechybí.
reklama