reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 939)

5.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 939)
V druhém pokračování se podíváme na zuby základních desek AMD64 pro socket 939. Těšit se můžete na desky od Abitu, Asus, DFI, Gigabyte, MSI a dalších. Rovněž se podíváme na Chaintech Zenith, který do testu dorazil přímo z Tajwanu.
Druhý model mezi základními deskami pro Socket 939 nese jméno Abit AV8. Koncovka 3rd Eye pak značí externí monitorovací zařízení, kde lze rovněž měnit a nastavovat parametry systému. Na příklad pokud chcete hrát hry, navolíte požadovaný režim a systém se přetaktuje, pro sledování filmů slouží jiný profil, který naopak frekvenci sníží a s ní i rychlost otáčení ventilátorů.



Model AV8 je postaven na čipové sadě VIA K8T800 Pro, která podporuje 1GHz HyperTransport a AGP slot pro grafickou kartu. Co se týká výbavy, patří k průměru. V krabici tak sice najdete všechny potřebné kabely a brackety, ale na desce je pouze základní vybavení. Proto nečekejte žádný přídavný RAID. Na druhou stranu bylo díky absenci těchto čipů dosaženo ideálního layoutu.




A zde navážu na předchozí slova o layoutu, jelikož je nutné ocenit velmi šikovné umístění napájecích konektorů, které jsou hned vedle sebe. Co již tak šikovné není, je umístění floppy konektoru, ale ten osobně stejně nepoužívám a rozhodně jeho umístění považuji za druhořadou záležitost ve srovnání s napájením nebo třeba IDE konektory. A právě ty jsou umístěné rovněž šikovně a po zapojení zavazí méně než v klasickém případě. Posledním menším záporem je slabší umístění USB vývodů na základní desce (mezi southbridge čipem a PCI slotem), které se mohou dostat do kontaktu s větší PCI kartou.



Konektory jsou rozmístěny téměř klasicky, jen místo druhého COM konektoru je zde dvojice optických vstupů/výstupů. Na zadním panelu tak nalezneme výstupy PS/2 pro klávesnici a myš, LPT a COM porty, 4 porty USB 2.0, jeden síťový RJ45 a audio výstupy včetně optického in/out.



Na fotce je krásně vidět otočení PATA konektorů, takže po následném připojení kabelů tolik nezavazí. Jedná se o klasiku u Abitu.

BIOS

Ikona Odkaz na databázi
Abit AV8-3rd Eye
Ikona Odkaz na databázi
VIA K8T800Pro
Frekvence CPU
200 - 336
Frekvence PCIe/AGP
Podle poměru 6:2 / 7:2 / 8:2
Napětí procesoru
1,5 - 1,7V (po 0,025V)
Napětí čipové sady
1.5 - 1.65V (po 0.05V)
Napětí PCIe/AGP slotu
1.5 - 1.65V (po 0.05V)
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 10 dalších položek
Napětí pamětí
2,5 - 2,8V (po 0,05V)


Hned na úvod musím říct, že BIOSje velmi podobný, ne-li stejný jako u předchozího AN8. Proto po otevření BIOSu je nejužitečnější nabídka OC Guru. Tam lze nastavovat frekvenci sběrnice z původních 200 až na 336MHz. Dále lze změnit multiplikátor z nejnižší hodnoty 5x až na 25x (u uzamčených procesorů lze měnit multiplikátor pouze směrem dolů). Pro čipovou sadu VIA K8T800 Pro je samozřejmostí PCI lock. Na výběr je mezi fixním nastavení nebo pomocí poměru (CPU:AGP:PCI).



Po vstupu do uGuru Utility je možnost nastavit automatický režim, kdy BIOS nastavý všechny hodnoty podle vašeho procesoru, nebo zvolíte možnost definovat uživatelem, a pak můžete využít plného potenciálu, který BIOS poskytuje. Jinak pro nastavení ventilátorů je stejně jako u AN8 nutné vstoupit do záložky Abit EQ.
reklama