reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD64: 28 základních desek (socket 939)

5.5.2005, Martin Štěpánek, recenze
AMD64: 28 základních desek (socket 939)
V druhém pokračování se podíváme na zuby základních desek AMD64 pro socket 939. Těšit se můžete na desky od Abitu, Asus, DFI, Gigabyte, MSI a dalších. Rovněž se podíváme na Chaintech Zenith, který do testu dorazil přímo z Tajwanu.
Druhá základní deska mezi socket 939 je opět s názvem A8V akorát přibyla koncovka E, která označuje, že se jedná o model postavený nikoliv na VIA K8T800Pro, ale na VIA K8T890, tedy s podporou PCIe slotů.



Výbava této základní desky patří mezi to nejlepší. Sice se nejedná o vhodné řešení pro stavbu diskového RAID pole, ale k připojení máte k dispozici nejen klasický RJ45 konektor, ale i Wi-Fi 54g čip od firmy Marvell.

Velmi slušné je i příslušenství, kde nechybí žádný kabel a dokonce najdete i GAME, COM, USB a FireWire bracket.




V případě základních desek s čipovou sadou VIA K8T890 je rozložení ovlivněno počtem čipů - na rozdíl od nForce4, je VIA dvoučipové řešení, proto zabírají více místa. V případě jediného PCIe ×16 slotu to není žádný problém, ale jakmile VIA přijde s jejich Flex Express a dvojicí PCIe ×16 slotů, začne být na deskách poměrně husto.

Na začátek bych zmínil umístění napájecích konektorů. V poslední době se mi více osvědčilo umístění po okraji desky, jelikož pak napájecí kabely nezavazí chladiči CPU. Proto odečítám pomyslný bod za umístění ATX +12 konektoru příliš od horního okraje desky.

Co ale považuji za úplně nešťastné, je umístění ClearCMOS, který je hned vedle baterie, tedy mezi PCIe ×16 a PCI slotem. Nedokážu si představit, že bych měl resetovat bios bez vyjmutí grafické karty a možná i karty z prvního PCI slotu.

Z ostatních věcí už není co vytýkat. Umístění PCIe ×16 slotu je mezi dvojicí PCIe ×1 slotů, a nemělo by tak docházet ke kolizi s klasickými PCI sloty. Ale nepočítejte, že lze provozovat PCIe ×1 umístěný vedle PCI slotu souběžně s grafickou kartou umístěnou v PCIe ×16.




Pokud vám hned na první pohled chybí COM konektor, nemusíte se strachovat, jelikož jej lze přidat přes bracket stejně jako druhý FireWire a další dva USB konektory.



V okolí jižního můstku zůstalo hodně nevyužitého místa, které by mělo být osazeno především druhým SATA řadičem SiliconImage. Také si můžete všimnout, že umístění USB vývodů není úplně idální, protože mezi PCIe ×16 a PCI slotem mnoho místa nebývá.

BIOS

Ikona Odkaz na databázi
Asus A8V-E Deluxe
Ikona Odkaz na databázi
VIA K8T890 / VIA VT8237R
Frekvence CPU
200 - 400
Frekvence PCIe/AGP
100 - 145
Napětí procesoru
0,8 - 1,565V (po 0,0125V) + 100mV a 200mV
Napětí čipové sady
1,5 - 1,6V (po 0,1V)
Napětí PCIe/AGP slotu
Dělička
100 / 133 / 166 / 200 / Auto
Možnosti nastavení
CAS + 3 další položky
Napětí pamětí
2,6 - 3,0V (po 0,05V)


Tradiční pohled na položky v Advanced menu u základních desek Asus. Mezi nejdůležitější patří položky CPU, Chipset a PEG Link Mode.



Součástí Chipset Menu je i možnost nastavení časování pamětí. I když zde Asus již tradičně nijak nevyniká a patří spíše k obyčejnému průměru.




SmartFAN je v případě Asusu přezdíván Q-FAN. Ale rozdílné je pouze jméno, nic jiného se nezměnilo. Nastavit můžete teplotu procesoru, na které se bude držet stejně jako minimální otáčky, pod které by ventilátor procesoru neměl klesnout. Je jen škoda, že takto nelze regulovat všechny ventilátory.



Dostáváme se k naší staré známé položce, tedy k PEG link mode. Už jsem to psal několikrát, ale zde je možnost přetaktovat grafickou kartu přímo z prostředí BIOSu.
reklama